Japa joga – Meditacija uz Mala ogrlicu

Updated

Japa joga je najlakši i najsigurniji oblik meditacije i može biti prakticiran svuda i od svakoga, kao i u bilo kojim uvjetima. Japa joga označava jedinstvo Sebstva i Božanskog principa kroz ponavljanje (kruženje) svjesnosti.

Mala (brojanica) je niz perli koje se koriste za recitiranje mantri, sanskrtskih molitvi, u setovima od 27, 54 ili 108 puta. Japa znači okretanje pa tako japa mala doslovce znači ‘okretanje brojanice’.

Japa joga

Mantra je riječ ili molitva koja se izgovara naglas ili u tišini, da se prizovu duhovne kvalitete. Pjevanje ili izgovaranje mantre koristi se kao duhovni alat u gotovo svakoj kulturi i vjerskoj tradiciji, a pomaže u usmjeravanju uma na meditaciju. U jogijskoj tradiciji mantra je sanskrtska riječ koja ima posebnu snagu da transformira svjesnost, liječi, dovodi u ravnotežu ili ispunjava želje.

Pjevanje mantre je oblik meditacije. Sjedeći u udobnom položaju, zatvorenih očiju, mantra se ponavlja tiho ili glasno. Um je usmjeren na mantru, odvojen od svih misli, dah je spor i dubok.

Kako koristiti Malu

Dok mantrate, malu držite u desnoj ruci, neka visi preko srednjeg prsta, a palcem odvajajte jednu po jednu perlu. Za svaku perlu jednom izgovorimo mantru. Tako pomičite perle unatrag, napredujući prema krajnjoj perlici u nizu. Kažiprst je ispružen i ne smije dodirivati malu, kao niti mali prst. Kad dođemo do posljednje, Meru perle («planina»), koja je obično veća od ostalih, nju ne brojimo i ne prelazimo preko nje, već okrećemo malu i krećemo natrag. Tako posljednja perla u nizu sada postaje prva. Meru perla ne smije se dotaknuti palcem.

Ako imate malu od 27 perli, mantranje se provodi 4 puta, da se otpjeva ukupno 108 mantri, ili nekoliko puta 108. Da bi se nova mala napunila energijom, potrebno je mantrati neprekidno svaki dan, ukupno 40 dana. Kad je mala napunjena energijom, možemo je nositi na sebi (unutar odjeće, skrivenu od pogleda) ili je dati drugima da im prenosi energiju mantre, kao i energetska svojstva male. Kada želimo mantrati novu mantru, naša mala dobiva energiju druge, nove mantre, a stara se gubi. Stoga se preporuča za svaku mantru imati posebnu malu, ako je ikako moguće.

Kada malu ne koristimo, najbolje ju je držati na nekom čistom i svetom mjestu, najbolje u svilenoj vrećici,  kao što je osobni oltar ili na kipu božanstva.

Odabir vrste perlica

Perlice za male izrađuju se od različitih materijala, a svaki od njih ima specifična energetska svojstva.

vrste mala ogrlica

Odabir mantre

Najbolje je koristiti mantru koju ste dobili od Učitelja, a možete je odabrati i sami. Prilikom odabira mantre važno je znati zašto vam mantra treba poslužiti, a odabiremo više intuicijom nego umom. Možete probati recitirati svaku mantru nekoliko puta da vidite kako vam koja odgovara i onda odaberite onu koju najbolje ‘osjetite’.

Možete odabrati neku univerzalnu mantru, koja odgovara svima. Evo najpoznatijih:

Izvor: girija.info
Foto: yogatrail.com/innereyeyoga.co.uk