Eterično ulje matičnjaka protiv nesanice, fobija i nervoze

Updated

Matičnjak (Melissa officinalis) je grmasta višegodišnja biljka svijetlozelenih mirisnih listova visine i širine oko 60 cm. Potječe sa Sredozemlja, ali se udomaćila u čitavoj Evropi, dijelovima Azije, sjeverne Amerike i sjeverne Afrike. Najveći proizvođači eteričnog ulja su Francuska, Španjolska, Njemačka i Rusija. Eterično ulje dobiva se parnom destilacijom listova i cvjetnih vrhova.

matičnjak, eterično ulje

Eterično ulje ima lagani svježi limunasti miris a zbog vrlo visoke cijene (za 1 kg eteričnog ulja potrebno je 5-16 tona svježe biljke) jedno je od najčešće patvorenih ulja pa se na tržištu najčešće nalazi ulje koje sadrži limunsku travu, limun, litseu ili citronelu.

Matičnjak umiruje, poboljšava raspoloženje, pomaže kod stresa, anksioznosti, depresije, nervoze, kožnih alergije, visokog tlaka i lupanja srca (zbog stresa), kod nesanice, tjeskobe, živčane napetosti, tuge i stresa.

Vrlo je intenzivnog mirisa i dobro se slaže sa citrusnim eteričnim uljima, lavadnom, nerolijem, ružom i geranijem, đumbirom, jasminom, ylang ylangom, arapskim tamjanovcem. Bitno je istaknuti da je vrlo teško naći pravo ulje matičnjaka budući da se zbog visoke cijene često patvori.

Antistres uljna mješavina za masažu

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljna mješavina nije za trudnice i dojilje.

Izvor: Stribor Marković, Chrissie WIldwood, Joanna Hoare