Balasana – Zašto položaj djeteta nije samo za početnike?

Updated

Položaj djeteta ili Balasana je odmarajući i opuštajući položaj u praksi joge. Ova asana se često koristi za odmor nakon teških i napornih položaja dopuštajući jogijima da predahnu, obnove energiju i prepuste se trenutku.

Neki napredniji jogiji smatraju položaj djeteta ‘početničkom’ asanom za koju nema mjesta u njihovoj praksi. No, to je daleko od istine. Balasana je suprotni položaj za mnoge druge asane i ima mnogobrojne prednosti. Ona je vrlo uzmeljujuća i njegujuća, efikasna iz mnoštva razloga te stoga idealna za jogije svih razina.

Balasana - Zašto položaj djeteta nije samo za početnike?

Donosimo šest razloga zašto Balasana nije samo za početnike.

  1. Zahtjeva mnogo fleksibilnosti

Balasana zapravo nije prikladna za većinu početnika. Ova jednostavna, restorativna asana zapravo zahtjeva mnogo fleksibilnosti. U njoj dolazi do dubokog istezanja zglobova gležnja jer je površina nožnih prstiju potpuno na prostirci, te još dubljeg istezanja zglobova koljena, stoga je ova asana neprikladna za osobe s ozljedama koljena.

Nadalje, ovaj položaj aktivira kralježnicu u dubokom istezenju prema naprijed zaokružujući donji dio leđa i potiskujući zglobove bokova kada se torzo naslanja na bedra.

Istezanje u ovom položju je suptilno i nježno, ali potrebna je fleksibilnost ako vježbate bez jogijskih pomagala.

  1. Nježno istezanje

Duboko istezanje nije uvijek bolje. Često je tijelu potrebno dovoljno vremena i zagrijavanja da bi bilo spremno za dublje istezenje bez obzira na fleksibilnost osobe.

Položaj djeteta je predivna asana za početak prakse (za napredne i jogije početnike) kako bi se tijelo pripremilo za nadolazeće asane. Nježno i sporo otvara bokove, donji dio leđa, ramena, vrat, bedra i gležnjeve. Balasana je odlična prilikom zagrijavanja za sve razine jogija.

  1. Pomaže probavi

Balasana vas ohrabruje da dišete dublje u trbuh i leđa. Dodir trbuha i bedara doslovno dopušta da osjetite tok daha kada se trbuh svakim udahom širi prema bedrima i svakim izdahom podiže od bedara.

Ovaj dodir trbuha i bedara doslovno masira organe i dulje zadržavanje u asani će pomoći organima i probavnom traktu da se pokrenu.

  1. Efikasni suprotni položaj nakon težih asana

U jogi postoje položaji koji pokreću tijelo u jednom smjeru i položaji koji pokreću tijelo u sasvim suprotnom smjeru zbog održavanje harmonije i ravnoteže. Položaj djeteta je efikasni suprotni položaj za mnoge druge asane ovisno o razinama zahtjevnosti.

Balasana je široko priznata kao suprotna asana za mnoge inverzije jer usporava otkucaje srca nakon stimulativnih položaja naglavačke. Odlična je i nakon dubokog istezanja i otvaranja prsnog koša i leđa jer kratki odmor dopušta kralježnici da se vrati u neutralni položaj.

Suprotne asane se nikada ne bi smjele preskakati u praksi bez obzira na razinu jogija, a Balasana je pritom vrlo korisna.

  1. Prednosti sežu dublje ispod površine

Balasana dovodi kralježnicu u primarnu krivulju koja je identična krivulji kralježnice djeteta u maternici, stoga ojačava i osjećaje sigurnosti i utjehe. Ovaj položaj također omogućava protok krvi i prijenos živčnih poruka.

Primarna krivulja nježno izdužuje živce simpatičkog živčanog sustava koji se granaju od prsnog koša do lumbalnog područja kralježnice (odnosno od srednjeg do donjeg dijela leđa) i parasimpatičkog živčanog sustava koji se granaju od gornjeg dijela leđa do križne kosti (odnosno od vrata do područja zdjelice). Istezanje ovih sustava omogućava veću mobilnost dopuštajući živcima efikasnije funkcioniranje.

Također, Balasana stvara kontakt između čela i poda (ili ruku, ciglice, bolstera, deke) što stimulira živac vagus (ključni regulator parasimpatičkog živčanog sustava) koji prolazi kroz čelo. Ova stimulacija je dovoljno snažna da uspori otkucaje srca, snizi krvni tlak, smanji napetost i razinu kortizola u tijelu.

  1. Podsjeća vas da pronađete ravnotežu u životu

Mnogi napredniji jogiji  svjesno se izazivaju na prostirci, vole postizati teže tranzicije, dublje položaje i snažnije asane. Divno je fizički i mentalno unaprjeđivati praksu i stalno učiti iz nje, ali dođe vrijeme kada je odmor sastavni dio procesa.

Balasana podsjeća da pronađete ravnotežu na svojoj prostirci, onu svetu ravnotežu između napora i lakoće. Položaj djeteta vas ohrabruje da se prije ili nakon izazovnih asana opustite, slušate svoj dah i osvijestite svoju unutrašnjost. Mekoća položaja u tijelu ohrabruje mekoću uma, a jednostavnost položaja podsjeća na jednostavnost daha.

Balasana je izvrsna za jogije svih razina i vještina te podsjeća da vas je potraga za ravnotežom i privukla na prostirku.

Izvor: doyouyoga.com
Foto: exploringtaylor.com