Balansirajte Muladhara čakru uz jogu

Updated

Svih sedam čakri imaju različite funkcije u tijelu. Kada su čakre previše ili premalo aktivne dolazi do poremećaja, odnosno disbalansa energije u čitavom našem biću. Iako postoje brojni načini da se ravnoteža unutar nas samih vrati u normalu, joga je odličan i jednostavan odabir kako bi tijelo, odnosno energiju vratili u prirodnu ravnotežu.

čakre, korijenska čakra, muladhara

Muladhara ili Korijenska čakra, nalazi se na dnu kralježnice i ona nas samim svojim položajem najviše povezuje sa Zemljom i daje nam osjećaj sigurnosti. Simbolizira je crvena boja i cvijet lotosa sa četiri latice. Muladhara predstavlja središte nagona, stabilnost uma i tijela, preživljavanje i samodostatnost. Kada postoji nesklad ili neravnoteža u prvoj čakri, najčešće se to odražava sa gubitkom interesa za stvarni svijet, opsesijama, ovisnostima, sebičnošću, nedostatkom energije i uznemirenošću.

Dok je Muladhara čakra u svojoj prirodnoj ravnoteži to osjećamo kroz mentalno i fizičko zdravlje, blagostanje i osjećaj stabilnosti. Donosimo Vam nekoliko asana kojima možete dovesti Muladhara čakru u svoj prirodni balans.

Dandasana

Sjednite na pod ispruženih nogu. Izvucite sjedne kosti u stranu da se još bolje uzemljite. Aktivirajte bedrene mišiće i stopala. Dlanove položite kraj sjednih kostiju, zarotirajte ramena prema natrag te skroz ispravite kralježnicu. Bradu nježno spustite prema prsima i napravite 20 do 30 udaha i izdaha te nježno otpustite položaj.

joga, asane, dandasana

Baddha Konasana

Sjednite na pod i raširite noge u stranu sa savijenim koljenima i spojenim stopalima jedno prema drugom. Potpuno izravnajte kralježnicu i položite dlanove na stopala te nježno spuštajte nadlakticama bedra prema podu, ukoliko vam kukovi nisu skroz otvoreni. Ako su vam koljena previše udaljena od poda, predlažemo da stavite jastuk ili ciglicu ispod sjednih kostiju kako bi podigli kukove od poda. Na taj način smanjit ćete tenzije u koljenima i dodatno opustiti kukove. Napravite 10 do 20 udaha i izdaha, a ako se u ovom položaju osjećate skroz ugodno, probajte spuštati prsni koš prema stopalima.


baddha konasana, čakre, muladhara čakra

Setu Bandhasana

Lezite na leđa i savinite noge u koljenima. Stopala neka budu u ravnini kukova. Sa udahom podižite kukove prema gore, prsa pomičite prema bradi i ne zaboravite da su glava, vrat i ramena na podu. Pete su također na podu, a težina je ravnomjerno raspoređena na noge. Napravite 10 do 20 dubokih udaha i izdaha. Zatim polako spuštajte kukove i kralježnicu natrag dolje prema podu i osvijestite svaki kralježak koji dotakne pod.


Balasana

Položaj djeteta izrazito je ugodna asana. Izvodi se tako da sjednete u položaj na petama dok su bedra i ruke paralelne. Sa udahom podignite ruke, a sa izdahom spustite prsni koš prema bedrima. Ruke stavite opuštene uz tijelo i dlanove okrenite prema gore. Izvucite vrat iz ramena, a ramena pustite da skliznu prema podu. Ostanite u ovom položaju 30 udaha i izdaha. Možete ispružiti ruke i ispred tijela ako vam taj položaj više odgovara.


balasana, čakre

Salabhasana

Lezite na trbuh s rukama uz tijelo, s dlanovima položenim prema gore dok čelo odmara na podu. Okrenite nožni palac jedan prema drugome kako bi bedra okrenuli prema unutra i učvrstite stražnjicu tako da trtica pritišće pubičnu kost. Podignite glavu, gornji dio tijela, ruke i noge od poda. Istegnite noge i ruke (koje su paralelno s podom). Pogled je usmjeren prema naprijed ili lagano prema gore, pazite da brada ne strši prema naprijed kako glava ne bi pritiskala stražnji dio vrata. Ostanite u ovoj asani onoliko udaha i izdaha koliko vam je ugodno.poza skakavac joga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Yoga Magazine