Asteya – Tajna obilja

Updated

Godine 800. brod koji je prevozio polinezijske doseljenike iz zemlje udaljene više od 1000 milja se nasukao na mali otok u južnom Tihom oceanu. Ondje su našli izvore da žive u obilju. Posjekli su stabla kako bi stvorili mjesto za poljoprivredu, stvorili su uspješnu zajednicu i nakon stotina godina otok je bio naseljen tisućama doseljenika. No, kada su europski istraživači stigli na otok na Uskrs 1722. godine, nisu pronašli znakove života, nego samo neplodnu zemlju s nekoliko divovskih kamena koji su svjedočili da je ondje nekoć postojala živahna civilizacija.

Ne smatramo sebe lopovima. Ne nosimo na leđima plijen pun obiteljskog srebra koje smo uzeli iz obližnje kuće. Nismo vlasnici banaka niti džeparimo po ulici. No, asteya, treća od yama i niyama u osmokrakom putu joge nas podsjeća da uvijek uzimamo. Od minute našeg rođenja – zrak, hrana, drvo, sunce, voda, pomoć drugih – stalno dobivamo obilje oko nas. No, kao što možemo zaključiti iz događaja na Uskršnjem otoku, izvori nestaju ako se ne nadopune. Asteya nam je prijatelj koji nas tapša po ramenu i govori “Moraš vratiti ono što si uzeo.”

Možda najlakši način za prakticiranje asteye je s izvorima na Zemlji. Možemo prijeći na način života s nula otpada. Možemo smanjiti svoj ugljični otisak, reciklirati, skupljati kišnicu, koristiti solarnu energiju. Možemo dijeliti zemlju radije nego da ju želimo samo za sebe. Možemo popraviti svoje stvari radije nego da kupujemo nove.

Kako skidamo slojeve asteye počinjemo uviđati zašto uzimamo. Što je s knjigom koju smo posudili od prijatelja i nismo je vratili? Jesmo li bili zabrinuti da ne možemo bez nje? I što je s ona dva para traperica koje smo kupili umjesto samo jednog? Swami Satchidananda kaže kako se kupovanje više stvari nego što nam je potrebno računa kao krađa stvari “jer ne dopuštamo drugima da ih koriste”.

Asteya se ne odnosi samo na materijalne stvari. Također se odnosi na bezbroj načina na koje krademo naše vrijeme, riječi i misli. Koliko često uzimamo od našeg poslodavca ne radeći kada smo za to plaćeni? Koliko često krademo od naših prijatelja ne dopuštajući im da govore o svojim pobjedama bez naglašavanja svojih? Koliko često krademo od svojih misli kada zavidimo ljudima u okolini uzimajući im pravo na radost?

I, konačno, najveća žrtva naše navike uzimanja smo mi sami. Deborah Adele u svojoj knjizi The Yamas & Niyamas kaže “Na svim načinima na koje namećemo svoju izvanjsku sliku sebi iznutra, krademo od otkrivanja vlastite jedinstvenosti. Svi zahtjevi i očekivanja koje imamo o sebi kradu od našeg vlastitog entuzijazma”. Smatra da je najveći lopov od svih u našoj stalnoj žurbi za postizanjem čime si oduzimamo šansu da uživamo u sadašnjem trenutku.

Obilje je krug

Asteya nam nudi dar obilja. Često nam se kao duhovnim tragačima govori da imamo vjere da će nam sve biti osigurano, da vjerujemo u obilje svemira … No, asteya nam govori da ne uzimamo previše jer će izvori presušiti. Kako oboje može biti istina?

Obilje, kako nas uči asteya, nije jednosmjerna ulica. Ne radi se o tome da ću ja biti osiguran. Bit će osigurano svima. Obilje je krug. Osim toga, to je rastući krug u kojem svi imamo ulogu. Asteya nas uči da što više uložimo i manje uzmemo, bit će više obilja za sve. Možemo promijeniti sadašnjost i ponovno napisati budućnost tako da sljedećim generacijama ništa neće nedostajati.

Antropolozi nisu sigurni što se dogodilo sa stanovništvom Rapa Nui na Uskršnjem otoku. Neki tvrde da su, unatoč izvorima na otoku, zbog nereda sljedeće generacije na otoku mnogo godina jeli štakore.

No, ukoliko se okrenemo asteyi, nadajmo se da nećemo biti primorani na slično.

4 načina za asteyu u praksi

  1. Vratite

Ispunite svijet vraćenjem vremena tako da volontirate ili reciklirate ono što više nećete koristiti. Možemo dati odjeću koju više ne nosimo ili hranu koja nam stoji u smočnici. Također možemo vratiti sve stvari koje smo posudili njihovim pravim vlasnicima.

  1. Zahvalnost

Da živimo u zahvalnosti nikada ne bismo mogli uzeti bez uzvraćanja. Kada nas drveće štiti od kiše, kako bismo mogli ne željeti da i dalje stoji na svom mjestu? Kada osjetimo mir dajući sebi trenutak prisutnosti, zašto bismo se tjerali na nepopustljivi tempo?

  1. Velikodušnost

Prema budističkim tekstovima protulijek za krađu je velikodušnost. Svaka prilika za davanje? Dajte. U jednom trenutku ćete prikupiti bodove za sve što ste uzeli stoga cijenite svaku priliku koju imate za velikodušnost svojim riječima, imovinom i srcem.

  1. Na prostirci

Platili smo troškove svoga sata. Kupili smo eko-friendly prostirku i bocu vode za ponovno korištenje. Možda smo otišli toliko daleko da smo elastin zamijenili konopljom, te koristimo deodorans s kamenom umjesto onog s kemikalijama. No, najbolji način da stavimo prasku asteye na našu prostirku je tako da posvetimo svoju praksu drugima. Ne dolaze svi na jogu. Možemo ponuditi molitvu tako da i drugi mogu primiti plodove koje mi primamo.

Tijekom prakse nalazimo se u obilju ostajanja u stanju ne-krađe. Možemo si dopustiti potpuno iskustvo svake asane bez da se brinemo o idućoj Chaturangi. Možemo pustiti zavidne misli o osobi ispred nas koja rastura u Astavakrasani. U Savasani se možemo se utišati od zijevanja i vrpoljenja tako da ne krademo drugima priliku za prosvjetljenje.

Sjajan način za praksu asteye je Adho mukha virasana, položaj heroja si licem prema dolje. Ovdje postajemo heroj koji se vratio iz svoje potrage s trofejima i priznanjima, no uzimamo si vremena da damo sve naše blagoslove i naklonimo se Zemlji. Da nas Zemlja ne podupire nikada ne bismo pobijedili. Kako joj to ikada možemo uzvratiti?

Izvor: wanderlust.com