Asane za otvaranje srčane čakre – životnog centra ljubavi

Updated

Srčana čakra – Anahata vrelo je osjećaja ljubavi, suosjećanja, radosti, altruizma, poštovanja, ljubaznosti, topline i četvrta je glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Nalazi se u središtu prsnoga koša, njezina boja je zelena, a elemant zrak. Kažu da je Anahata dom ‘vjetrova’ promjene koje mogu očistiti ili raspršiti negativne emocije nižih čakri, kao što su strah, krivnja, stid i gnjev.

srčana čakra, čakre, anahata

Ako energija srčane čakre teče skladno, osjećamo se uzemljeno u nižim čakrama, ali ipak slobodno. Prihvaćamo sami sebe, imamo povjerenja, suosjećajni smo, sposobni opraštati, puni smo nade i emocionalno smo jaki.

Ako je protok kroz srčanu čakru prejak, naša energija može postati previše raspršena i tu se javlja osjećaj usamljenosti, izoliranosti ili se javlja strah da ćemo biti povrijeđeni. Ako naša Anahata energija nije dovoljno aktivna, možemo osjećati ‘težinu’ i sumornost ili se javlja posesivnost, ovisnost, ljubomora ili sebičnost. Opraštanje, suosjećanje i bezuvjetna ljubav presudno su važni za otvaranje ove čakre kako bi se njezina energija uspela prema gore.

Donosimo vam nekoliko asana kojima možete dovesti svoju srčanu čakru u ravnotežu i sklad.

Dhanurasana

Ova asana u prijevodu se još zove i luk jer zaista u ovom položaju tijelo je napeto poput luka spremnog da ispali strijelu. Izvodi se tako da legnete na trbuh, savijete koljena i uhvatite se za gležnjeve. Pri udahu podignite glavu, prsni koš i noge. Izravnajte ruke i probajte što više podignuti noge. Zatim podignite pogled i ostanite u ovom položaju bar deset udaha i izdaha te opustite i legnite ponovo na trbuh.

dhanurasana, čakre

Hanumanasana

Ako ste dovoljno gipki, kliznite jednom nogom prema naprijed, a drugom prema nazad sve dok zdjelicom ne dotaknete tlo. Prema potrebi, možete staviti jastučić ili dekicu ispod prepona. Da biste izveli lakšu varijantu, kleknite, zakoračite lijevom nogom naprijed i stopalo položite na pod tako da vam peta bude točno ispod koljena. Spojite dlanove ispred srca (Anjali mudra) ili stavite dlanove na pod i napravite nekoliko udaha i izdaha te promijenite stranu.

hanumanasana

Bhujangasana

Ova asana poznatije je kao Kobra i često se izvodi umjesto Psa prema gore, dok još nismo stekli dovoljno snage u rukama, snage u centru ili dok prsni koš još uvijek nije dovoljno otvoren. Legnite na trbuh sa spojenim i ispruženim stopalima. Ruke stavite ispod ramena, sa laktovima uz tijelo i čelom na podu. Sa udahom podignite glavu i prsni koš koristeći snagu ruku. Zatim nježno podižite i trbuh od poda, ali pazite da vam zdjelica ostane u podu. Kratko zadržite dah u ovom položaju i sa izdahoim lagano spustite tijelo u pod. Ponovite ovu asanu još deset puta te se opustite ležeći na leđima. Redovitim izvođenjem ove asane uklanjaju se i bolovi u donjem dijelu leđa i stvara se bolja fleksibilnost kičmenog stupa.

Bhujangasana

Supta Virasana

Sjednite u položaj Virasane tako da vam potkoljenice budu na podu pokraj sjednih kostiju, a dlanove stavite kraj stopala. Sa izdahom nježno spuštajte trup dok vam kralježnica ne dođe do poda. U početku se možete osloniti na laktove, ako vam je položaj prezahtjevan, pa postepeno smanjujte pritisak na laktove i ispravljajte ruke sve dok ne budu posve ispružene i opuštene. Prvo se oslonite tjemenom glave na pod, a zatim postepeno ispravljajte zadnju stranu vrata i spuštajte potiljak, ramena i leđa u pod. Potpuno izdužite kralježnicu i ramena, a lopatice i koljena opuštena su u podu. Napraavite deset dubokih udaha i izdaha te pažljivo izađite iz asane pazeći na donji dio kralježnice.

Supta Virasana

Urdhva Dhanurasana

Često jedna od težih asana jer radi na intenzivnom otvaranju prsnog koša i srčane čakre. Postoje brojne varijante mosta, no najpoznatiji su – mali most, srednji most i veliki most. Mali most izvodi se tako da legnete na leđa i savijete noge u koljenima. Ruke stavite iza leđa, isprepletite prste i podvucite ramena te se sa udahom podignite tijelou zrak ne šireći noge. Srednji most izvodi se na način da se primite za gležnjeve te s udahom podižete tijelo u zrak. Posljednji i najzahtjevniji je veliki most u kojem dlanove stavljate ispod ramena te s udahom podižete trup. U malom, srednjem ili velikom mostu ostanite po pet do deset udaha i izdaha.

Urdhva Dhanurasana

Foto: Pinterest