Asane za harmoniju i balans grlene čakre

Updated

Vishuddha, ili grlena čakra upravlja našom voljom, našom moći izbora i našim poimanjem istine. U njoj prihvaćamo odgovornost za svoje odluke i zauzimamo se za ono u što vjerujemo.

Element ove čakre je akaša, a taj sanskrtski izraz prevodi se kao “eter”, “neograničeni prostor” ili “nebo” i simbolizira je plava boja. Osjetilo povezano s grlenom čakrom je sluh jer je eter medij zvuka i vibracije. Uklanjanje blokada ove čakre nije samo bolje slušanje drugih i razvijanje empatije već i povezivanje s vlastitim srcem te provođenje vremena u tišini.

vishuddha, grlena čakra

Kad je Vishudda otvorena i uravnotežena, sposobni smo otvoreno izraziti svoja vjerovanja, kreativnost i emocionalne potrebe, ne strahujući od mišljenja drugih.

Postoje razne meditacije, tehnike disanja ili eterična ulja s kojima se grlena čakra može dovesti u razvnotežu. Mi vam donosimo nekoliko jednostavnih joga položaja za sklad i harmoniju Vishuddha čakre.

Salamba Sarvangasana

Lezite na leđa, spojenih nogu. Podignite na udah noge, poduprite leđa rukama i podignite se na ramena tako da su vam laktovi usmjereni od tijela. Pomaknite ruke što bliže lopaticama, ispružite noge te opustite listove i stopala. Svu tjelesnu težinu oslonite na laktove, umjesto na vrat. Ostanite u ovoj asani dubokih 20 udaha i izdaha. Polako se kralježak, po kralježak spuštajte prema podu, zatim nježno spustite zdjelicu i na kraju noge.

salamba sarvangasana, svijeća

Halasana

Nakon svijeće slijedi položaj pluga ili Halasana. U položaju stoja na ramenima, možete, ako vam to odgovara, spustiti stopala na tlo iza glave. Ako stopala lako spustite na tlo, ispružite ruke na tlo. U ovom položaju nastojte ostati barem 15 udaha i izdaha te se zatim polako spuštajte držeći ruke i glavu na tlu.

halasana, asana, joga

Karnapidasana

Nakon Halasane, savinite koljena i prislonite ih kraj ušiju. Ako ne možete dohvatiti uši, prislonite savijena koljena na čelo. Ruke ostaju na podu, prsti su isprepleteni. Nemojte u ovaj položaj ulaziti ako niste dovoljno fleksibilni i ako prethodno niste napravili punu Halasanu. Ako osjećate ugodu u ovoj asani, ostanite u položaju barem 10 udaha i izdaha.

karnapidasana

Matsyasana

Iz Halasane ili Karnapidasane spustite noge na pod u položaj ribe. Matsyasana dobro isteže leđa, vrat i mišće između rebara. Legnite na leđa sa savinutim koljenima i stopalima na podu. Udahnite duboko istovremeno podižući bokove s poda, te stavite dlanove ispod stražnjice. U ovom položaju ponovno udahnite, te pritišćući ruke na podu, podignite lagano torzo i prislonite vrh glave u pod. Ispružite noge gurajući stopala. Ostanite u položaju 10 do 15 udaha i izdaha.

matsyasana, položaj ribe

Simha mudra

Žene će ovaj položaj obožavati jer je odličan za tonus kože lica i vrata te štiti od bora! Pomaže kod problema s grlom ili glasom. Povoljno utječe na karotidnu arteriju, štitnu žlijezdu i doštitne žlijezde. A k tome je i silno zabavna te vas natjera da se sami sebi nasmijete, a to je uvijek neprocijenjivo. Sjednite na potkoljenice ili pete (Vajrasana). Dlanove postavite na koljena, kralježnica neka bude dugačka i ravna. Udahnite i na izdah spustite bradu na prsa, isplazite jezik što više prema bradi uz zvuk glasnog izdaha kroz usta, pogled je usmjeren između obrva, prste na rukama aktivno raširite (predstavljaju lavlje pandže). Zadržati poziciju nekoliko sekundi dok traje izdah.

simha mudra

Foto: Ivana Benčić/Pinterest