Asane za balans i harmoniju Manipura čakre

Updated

Treća čakra je Manipura i ona je smještena u solarnom pleksusu, a u doslovnom prijevodu znači ‘grad blistavih dragulja’. Dok dvije najniže čakre upravljaju tjelesnim i emocionalnim preživljavanjem, energija treće čakre više je preobražajna jer posjeduje potencijal poticanja promjene i rasta. Manipura je sjedište elementa vatre. Vatra mijenja sve što dodirne, pretvarajući tvar u toplinu i plinove.

manipur, joga

Kada je Manipura u ravnoteži, osjećamo jedinstvo, samopouzdanje i imamo puno energije. Neravnoteža energije treće čakre često rađa potrebu za manipuliranjem ili potrebu da se bude pod nadzorom drugih, što često rezultira ljutnjom, gnjevom, ohološću i taštinom.

Donosimo vam nekoliko asana s kojima možete dovesti svoju Manipura čakru u ravnotežu!

Parivrtta Trikonasana

Stanite tako da su vam stopala razmaknuta otprilike jedan metar. Ispružite ruke u razini ramena. Lijevo stopalo malo zakrenite prema unutra, a desno zakrenite prema van, pod pravim kutem. Okrenite trup nadesno i lijevu ruku stavite s vanjske strane desnog stopala. Desnu ruku ispružite u zrak i pogled usmjerite prema desnoj ruci. Ponovite asanu na drugu stranu nakon pet dubokih udaha i izdaha. Ako ne možete rukom dotaknuti pod, možete se poslućiti ciglicom ili debljom knjigom.

parivrita trikonasana

Ardha Matsyendrasana

Sjednite na pod i savinite lijevu nogu te položite stopalo kraj stražnjice. Desnu nogu savinite u koljenu te položite stopalo s vanjske strane lijevog koljena. Ispružite lijevu ruku i prebacite je preko desnog koljena i probajte dohvatiti desni gležanj. Desnu ruku stavite iza desnog kuka, a pogled usmjerite preko desnog ramena. Zadržite ovaj položaj bar pet do deset udaha i izdaha, pa promijenite stranu.

Ardha Matsyendrasana

Parivrtta Utkatasana

Stanite priljubljenih koljena i stopala. Savinite koljena i stopala kao da želite sjesti na stolicu. Spojite dlanove ispred srca (Anjali mudra) te rotirajte trup u lijevu stranu tako da desnim laktom pritisnete vanjsku stranu lijevog koljena. Pogled usmjerite prema gore i ostanite u ovom položaju pet do deset udaha i uzdaha, a zatim promijenite stranu.

Parivritta Utkatasana

Virabhadrasana III

Ratnik III odlična je vježba za izgradnju povjerenja! Stanite uspravno u položaj Tadasane i podvucite zdjelicu. Dobro uzemljite lijevu nogu, a desnom nogom iskoračite u natrag. U isto vrijeme nagnite trup prema naprijed i raširite ruke uz tijelo. Kukovi, ramena i trup u ovoj su asani paralelni sa podom, a pogled je usmjeren direktno u pod, bez naprezanja vrata. Probajte rasporediti težinu duž cijelog stopala na kojem stojite. Napravite pet do deset udaha i izdaha, a zatim zamijenite nogu.

Virabhadrasana III

Navasana

Navasana je izrazito zahtjevna asana, pogotovo u početku dok još uvijek ne uspjevamo naći balans na sjednim kostima. Početnici često ovu asanu izvode taka da balansiraju na trtičnoj kosti što nije najbolje riješenje jer dolazi do opterećenja lumbalnog dijela kralježnice. Sjednite na pod i podignite ruke i noge istovremeno. Aktivirajte trbuh odnosno Uddiyana bandhu koja će vam dati snagu! Ruke su uz tijelo, a trup i noge bi trebale biti pod kutem od 90 stupnjeva. Ostanite u ovom položaju pet udaha  i izdaha i probajte je ponoviti još tri puta. Ako vam je ovaj položaj prezahtjevan, u početku ga modificirajte na način da savijete koljena.

manipura