Afrika Yoga projekt pomaže djeci vojnicima da pronađu mir

Updated

Odrastajući u teškim okolnostima unutar slamova u Nairobiju, u Keniji, Catherine Njeri i Walter Mugwe nisu ni sanjali da će jednog dana biti mentori u sklopu Afrika Yoga projekta. AFY je neprofitni projekt koji koristi jogu kako bi osnažio i zaposlio mlade u cijeloj Africi.

Tridesetogodišnjkinja Njeri, koja je sada voditeljica nastavnika AYP-a, bila je prva od petero djece koje je odgojila samohrana majka. Iako je uspjela završiti srednju školu, ‘život nije bio jednostavan jer bismo često išli na spavanje bez da smo išta pojeli‘, prisjeća se. Kao tinejdžerka, Njeri je postala frizerka kako bi mogla uzdržavati svoju braću i sestre, a onda se pridružila akrobacijskoj trupi kako bi zaradila novac.

Mugwe, koji ima 27. godina, je jako mlad postao odgovoran za svoju obitelj te kaže: ‘Radio sam bilo što samo da bi mogao zaraditi‘, uključujući i poslove vezane uz drogu i kockanje, a kasnije se se pridružio posebnoj akrobacijskoj trupi.

afrika yoga projekt

Ono što je privuklo Njeri i Mugwea jogi bilo je ono što nisu mogli pronaći nigdje drugdje: svrha i neograničen osjećaj povezanosti, ‘podučavanje joge dalo mi je tu energiju i suosjećanje za druge koji nisu mogli ostati suzdržani‘, kaže Njeri. ‘Osjećala sam toliko nade i nisam mogla čekati da podijelim taj osjećaj s drugima.‘ Mugwe je osjetio sličan val motivacije: ‘Joga me spasila. Naučila me da život koji sam živio nije pomagao ni meni ni drugima oko mene, jer nije bio usmjeren na ljubav. Također sam shvatio da bih mogao koristiti jogu da bi se drugi osjećali bolje.

Nakon učiteljskog treninga, kada su počeli držati sate joge, Njeri i Mugwe susreli su se s brojim preprekama. ‘Na početku je to bio izazov i trebalo je vremena da ljudi prihvate ono što smo podučavali. kaže Njeri. ‘Neki su mislili da pričamo o jogurtu, a ne jogi. Drugi su mislili da ih pokušavamo preobraditi na indijsku religiju. Također, u Africi, bilo koja fizička aktivnost je rezervirana za muškarce, tako da su se neki bojali da pokušavamo istrenirati žene kako bi se tukle sa svojim muževima.‘ Ipak, uskoro su se njihovi sati joge počeli puniti s polaznicima.

Catherine Njeri i Walter Mugwe

U 2012. godini Njeri i Mugwe su počeli nuditi tečaj za učitelje mladima iz više od trinaest afričkih zemalja uključujući i Etiopiju, Namibiju, Ruandu, Južnu Afriku, Tanzaniju, Ugandu i Zimbabve.

Pokušavam senzibilizirati svoje učenike dijeleći priču o mom životu, dijeleći i dobro i loše’, kaže Mugwe. ‘I slušam studente i potičem ih da se izraze. Želim da se osjećaju osnaženo.’

Od siječnja, Elenson, Njeri i Mugwe, počeli su voditi inovativni projekt Rog Afrike (zbog opasnosti od terorizma, lokacija se ne može otkriti) pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Projekt donosi ‘dobrobiti za tijelo i um’ koje pomažu djeci vojnicima, mladima koji su izloženi riziku, humanitarnim radnicima, preživjelima rodnog nasilja. Joga praksa dokazano pomaže i ublažava simptome kod stresa, ankcioznosti, PTSP-a, kao i kod drugih fizičkih i emocionalnih posljedica traume.

rog afrike

U budućnosti, Njeri i Mugwe će i dalje biti voditelji i ambasadori projekta, voditi sate u nevjerojatno teškim okolnostima, koje uključuju i prijetnje vlasti, jezične barijere, nasilje i siromaštvo.

Nadamo se da ćemo dati našim učenicima mir‘, kaže Njeri. ‘Ne samo mir od rata, nego i mir sa svojim tijelima, mir u sebi, i mir sa svojim obiteljima.

Izvor: yogajournal.com