7 knjiga o jogi koje trebate pročitati

Updated

Drevna mudrost je ogromna. Što više kopate dublje, više toga ćete naučiti. Isto vrijedi za jogu. Iako je joga sada dio modernog života, njeni korijeni sežu daleko u prošlost. Putovanje kroz njenu povijest, tehnike, filozofiju i koncept od vremena njenog uvođenja je nešto što morate isprobati. Sljedeći put kada sjednete i prakticirate jogu, ne uzrujajte se zbog svog neznanja jer vam predlažemo 7 najboljih knjiga o jogi.

Knjige o jogi 

Najpoznatiji drevni zapis o jogi je ”Yoga Sutras” od učitelja Patanjalija. Prije toga, ima mnogo knjiga o jogi koje spominju njen koncept. Poput ”Bhagavad Gite” koja je jedan od drevnih zapisa koji govori o jogi. Ako idete dalje, postoji ”Upanishads” i još drevnija ”Rig Veda”. Da, joga je toliko stara. Zapravo, možda i starija. Pečati civilizacije Doline Inda označavaju ljude u asanama. To bi mogla biti najranija manifestacija joge na zabilježenom formatu iako to nije napisano na papiru.

Nije li divno znati da ono što mi prakticiramo u našim domovima, parkovima i joga studijima, je rođeno prije mnogo godina? Postoji velik broj knjiga o jogi i možete biti sigurni da ćete naći odgovore na vaša pitanja u tim knjigama.

Joga je složena i raznolika i treba vremena da je se razumije. Potrebno je proći i pročitati određene knjige kako bi razumijeli koncept joge i razmišljanja o njom. Sljedeće knjige će vam pomoći da počnete.

  1. ”Yoga Sutras učitelja Patanjalija”, Swami Satchidananda

Swami Satchidananda je slavni joga guru koji je donio koncept joge na Zapad u 60-tim godinama prošlog stoljeća. U ”Yoga Sutras učitelja Patanjalija”, on daje jasnu sliku o sutrama u njihovim najčišćim formama spominjući originalne odlomke Sanskrita, njegove prijevode i značenja od riječi do riječi. Swami još više to raščlanjuje svojim komentarima kako bi nam dao jasniju sliku.

Knjige ekstenzivno govore o Raja jogi i koriste se kao referenca za one koji su zainteresirani za duhovni put. Daje informacije o asanama, meditaciji, etici i kako se nositi sa izazovima dan po dan. Swami također dijeli svoja iskustva s jogom.

  1. ”Svjetlo na jogi”, B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar je svjetski poznati joga ekspert koji je usvojio Padma Shri i Padma Bsushan za svoju propagandu joge. Njegova knjiga ”Svjetlo na jogi” najviše govori o jogi asana. Definitivno je vodič kroz proceduru, varijacije i povlastice joge asana. Također, govori o značenju i priči iza svake asane i kroz slike svake asane. Asane u knjigi su poredane prema težini da bi čitatelj lakše izabrao one koje su mu najpogodnije. ”Svjetlo na jogi” je biblija o jogi asana, objašnjavajući sve u detalje koje morate znati o asanama.

  1. ”Srce joge: razvoj osobne prakse”, T.K.V. Desikachar

T.K.V. Desikachar je sin Tirumalai Krishnamacharyja, jednog od najboljih jogija modernog vremena. Svjetski poznati gurui poput B.K.S. Iyengara, Pattabhi Joisa, Indre Devi učili su kod Krishnamacharyja. Desikachar je učio od svog oca i postao je vješt u prakticiranju vinijoge, sistemu gdje je režim joge dizajniran individualno za svaku osobu u sinkronizaciji sa njihovim životnim stilom, zdravljem i načinima prehrane.

”Srce joge: razvoj osobne prakse” pokriva sve aspekte joge koji afektiraju osobu mentalno, duhovno i fizički. Vodi čitatelja kroz tradicionalne koncepte joge i pomaže mu prilagoditi poze, meditaciju i filozofiju koja je dostojna njegovih godina, zdravlju, poslu i načinu života.

  1. ”Sedam duhovnih zakona joge”, Deepak Chopra

Deepak Chopra, zvuči li vam poznato? Poznati indijski medico je imigrirao u Ujedinjene države u 70-ima prošlog stoljeća i postao je aktivan zagovornik alternativne medicine nakon što je dobio šansu susresti se s Maharashi Mahesh Yogijem koji je promijenio njegov život i zbog kojeg je napustio posao u bolnici. Uskoro je osnovao Chopra centar za blagostanje i postigao popularnost u emisiji Opre Winfrey gdje je govorio o svom radu i knjigama.

U knjizi ”Sedam duhovnih zakona joge”; Deepak Chopra govori o povlasticama joge i činjenicama o jogi koje su mnogo više od asana te o dubljoj duhovnoj praksi. Kroz meditaciju, asane, dišnim tehnikama i mantrama, ovdje su duhovni zakoni koji vode osobu do prosvjetljenja i knjiga sve to detaljno opisuje.

  1. ”Tajna moć joge: Ženski vodič do srca i duše Yoge Sutras”, Nischala Joy Devi

Nischala Joy Devi je iscjeliteljica i osnažuje individualce svojim tehnikama te duboko utječe na njih. Učila je disciplinu jogija Swami Satchidananda i također je pokupila perspektivu od nekolicine drugih u Indiji, Americi i drugim zemljama. Prije je učila zapadnu medicinu i postala ekspert u kombinaciji joge i medicine.

U knjizi ”Tajna moć joge: Ženski vodič do srca i duše Yoge Sutras”, Nischala dekonstruira joga sutre i daje joj žensku perspektivu. Zapravo je prevela te govore za svaku ženu u nama. Nischala najviše govori o emocionalnim aspektima sutri u knjizi i daje osobne savjete kako prigrliti jogu.

  1. ”Mir je svaki korak”, Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh je provoditelj mira i budistički redovnik iz Vijetnama. S bazom u Francuskoj, ovaj duhovni vođa i zen majstor putuje po svijetu i širi poruku mira i ljubavi. On je utjecajan učesnik u pokretima mira i ohrabruje rješavanje sukoba bez nasilja. Hanh je osnovao organizacije koje pomažu renovirati i ponovno izgraditi škole, domove zdravlja i sela.

Knjiga ”Mir je svaki korak” je vodič Thich Nhat Hahna koji nam pomaže raspoznati i upiti mirne načine rješavanja životnih situacija. Knjiga nas savjetuje kako napraviti najviše od svake situacije koja se javlja u našem životu i kako se suočiti s njom pozitivno. Traži načine kako biti meditativan u životu s anegdotama iz Nhatovog života.

  1. ”Joga: Iyengarov način”, Silva, Mira i Shyam Mehta

Autori Silva, Mira i Shyam Mehta su učenici B.K.S. Iyengara i propagatori njegovog stila joge. Silva Mehta ekstenzivno širi jogu po svijetu, ponajviše na Zapadu. Ona je imala ključnu ulogu u osnivanju Iyengar Yoga instituta u Londonu. Mira je učila pod vodstvom B.K.S. Iyengara od djetinjstva i učila je jogu u Londonu.

Knjiga govori o Iyengarovom stilu joge i vodi čitatelja kroz metode, poze i instrukcije Iyengarove joge kroz fotografije. Broji ukupno 100 poza i vrlo je korisna za razumijevanje asana i stila.

Pripremila: Karmela Delišimunović
Izvor: stylecraze.com