6 načina kako meditacija može olakšati stres na poslu

Updated

Posao donosi stres. Svi to osjećamo, bilo da nam je teško pronaći 15 minuta za ručak ili odgovaramo na e-mailove u 22 sata. No, učiteljica meditacije i autorica knjige Real Happiness at Work Sharon Salzberg kaže da nam redovita svjesnost i praksa meditacije mogu pomoći te ističe “Ponekad su ljudi zaista zabrinuti o prakticiranja svjesnosti na poslu. Misle da će doći do ruba ili da neće težiti izvrsnosti, no svjesnost i meditacija zapravo otvaraju vrata kreativnosti i pronalasku osjećaja smisla”.

U nastavku pročitajte koja su 6 načina na koja meditacija i svjesnost mogu pomoći da preživite i uživate u svom radnom danu prema Salzberg.

  1. Pronađite osjećaj značenja

Istraživanja su pokazala da je najjači indikator sreće na poslu osjećaj smisla, stoga Salzberg preporučuje da ispunite svoj dan nečime što vam daje smisao. Primjerice recite sebi “Pokušat ću biti sousjećajna prema svakome koga sretnem danas” ili “Pokušat ću bolje komunicirati” te naglašava da vam ovo zaista može promijeniti dan.

  1. Budite realni

Svi smo doživjeli trenutke kada smo htjeli otići s posla, ali s obzirom da se računi neće platiti sami, moramo biti realni. Salzberg sugerira da se zapitate “Koji je realni put da nešto promijenite u svojoj situaciji? Uvidite što možete promijeniti i shvatite što se zapravo događa (bez fokusiranja na neposredne reakcije). Fokusirajte se na širu sliku. Iako se fokusirate na promjenu, činite to iz manje reaktivnog stanja.”

  1. Meditirajte svaki dan

Salzberg kaže “Nije realno biti svjestan cijelo vrijeme na poslu. Jedan od mojih učitelja preporučuje učestale kratke trenutke. Najbolji i najefikasniji način da to postignete je ako imate dnevnu prasku meditacije od 10 ili 20 minuta dok sjedite ili hodate. Posvetite vrijeme u kojem možete njegovati samo svjesnot i suosjećanje. To će vam olakšati da imate učestale kratke trenutke.”

  1. Vratite se svom dahu

Ako se primili e-mail koji vas je uzrujao ili imate neugodnu situaciju sa šefom, sjetite se vratiti se svom dahu. Salzberg savjetuje “Ako dišete i vratite se u sadašnjost, to vas vraća vašim vrijednostima i ishodu koji želite od situacije” te naglašava koliko je to moćno.

  1. Isključite se

Ako prvo ujutro i zadnje navečer provjeravate svoje e-mailove s posla, svjesnost i meditacija vam mogu pomoći da se isključite. Salzberg kaže “Što smo svjesniji to bolje uviđamo posljedice određenih akcija. Shvatite da trebate pauzu jer osjećate stres u tijelu i imate suosjećanja za sebe. Ovo pomaže da odložite svoje uređaje te stvorite nove granice i navike.”

  1. Promijenite svoju perspektivu

Meditacija i svjesnost mogu vam pomoći da shvatite da je posao samo jedan od aspekta vašeg života i jedan dio vašeg dana. Salzberg kaže “Meditacija i svjesnost pomažu da promijenite perspektivu i daju više fleksibilnosti vašem umu. Namjerno se zapitajte kako drugačije možete gledati na ovu situaciju. Zabavite se s odgovorima te uvidite kako se vaš život i dan mijenjaju.”

Kako meditirati

Salzberg preporučuje 10-20 minuta svaki dan u sjedećoj ili hodajućoj meditaciji. Savjetuje da pažnju usmjerite na dah, a kada um odluta budite ljubazni prema sebi, odlučite možete li pustiti distrakciju i vratiti se svom dahu. “Ovo je zaista, zaista važno, mogućnost da pustite i vratite se bez osjećaja krivnje i otpora” kaže objašnjavajući da nam njegovanje ove vještine može pomoći i da se nosimo i otpustimo stres na poslu.

Izvor: yogajournal.com
Foto: forbes.com