5 načina kako igra može balansirati vaš život

Updated

Lica ozbiljnih odraslih osoba često susrećemo na ulici. Ponekad se čini kao da smo zaboravili na važnost igre. Zašto uloga odrasle osobe mora biti ozbiljna?

Kada smo bili djeca vrijeme igre je bilo vrijeme povezivanja sa sobom i svijetom oko sebe. Tijekom putovanja od bezbrižnog djeteta do odgovorne odrasle osobe gubimo magiju zaigranosti. Kao odrasli osjećamo krivnju kada se igramo jer se to često percipira kao neproduktivna, djetinjasta aktivnost i gubitak vremena. Međutim, nema razloga za sram i krivnju. Igra je esencijalni dio zdravog i ispunjenog života!

5 načina kako igra može balansirati vaš život

Pokušajte dovršiti sljedeću rečenicu:  ‘Najviše se osjećam zaigrano kada … npr. osmišljavam recepte, šetam sa psima, prakticiram jogu, igram se vani s djecom, pjevam, kreiram nove stvari ili se bavim sportom‘. Primjetite kada vaša zaigranost zasja. Je li to kada se osjećate kreativno, fizički aktivno, luckasto ili nešto potpuno drukčije? Pokušajte osvjestiti svoju zaigranu stranu tijekom dana i bavite se tim aktivnostima što češće.

5 načina kako igra može balansirati vaš život

  1. Igranje smanjuje razinu stresa

Vrijeme provedeno u igri smanjuje razinu stresa što doprinosti smanjenju bolesti i pozitivnom životnom stavu.

  1. Igranje vas vraća u sadašnji trenutak

Dopustite sebi osvještenje života u sadašnjem trenutku. Spontana igra pomaže utišati brbljavi um i prekrasan je način za uživanje u sadašnjosti.

  1. Kao grupna aktivnost, igranje pojačava socijalne veze

Inspirirajte svoje prijatelje da vam se pridruže u zabavnim trenucima za vrijeme ručka ili šopinga, kao što su tko može namjestiti smješniji izraz lica ili pričanje viceva.

  1. Igranje može povećati inspiraciju, uzbuđenje i energiju

Dani ne moraju biti obični i predvidljivi. Kada vam rutina zasmeta, dodajte malo začina svom životu tako da se prepustite igri.

  1. Igranje na radnom mjestu povećava produktivnost, kreativnost i zadovljstvo poslom

Ako osjećate stagnaciju na poslu, pažljivo dodajte dozu zaigranost. To je jednostavan način da svoju energiju osvježite i balansirate. Neke od najuspješnijih svjetskih tvrtki imaju igraonice koje povećavaju produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika.

Ponekad je potrebno izaći iz očekivanih uloga i ponašanja kako bi se igrali. Ključno je prepoznati aktivnosti u kojima uživate i prakticirati ih što češće. Igranje ne mora dugo trajati, a može donijeti puno zadovoljstva. Igrati se možete i vani i kod kuće, sami i u društvu, stoga se samo prepustite. Igra je osvježavajuća, energizirajuća i predivna aktivnost koja stvara temelje za sretan, zdrav i balansiran život u djetinjstvu i odraslom životu.

Izvor: mindbodygreen.com
Foto: pixabay.com