3 Male (otpadne tvari) u Ayurvedi

Updated

Naša tijela su dizajnirana tako da živimo u skladu i protoku i tada uživamo dobro zdravlje.

Sklad dolazi iz poštivanja vlastite konstitucije, godišnjih doba, doba dana, životne starosti, podneblja u kojem živimo i hrane koja nam je dostupna. Time doprinosimo vlastitom osjećaju zadovoljstva, dobrom zdravlju i miru u glavi.

Protok je nužan u održavanju zdravlja, time što moramo stalno obskrbljivati naša tijela novim izvorima energije (hrana, voda i zrak koji udišemo =Anna, Udak i Prana na sanskritu), a ujedno moramo voditi računa da tijelo metabolizira i izbacuje višak hrane, vode i zraka iz tijela i time omogućujemo ulazak novih.

3 Male (otpada) koja naša tijela proizvode su:

Sweda ili Znoj

Sweda je otpad kojeg izbacujemo kroz prvi sloj kože, koji sadrži Kledu – tekućinu.

Funkcije znoja su:

Kanali kroz koje se znojimo direktno su povezani s masnim tkivom. Zato je vrlo važno da se u procesu gubitka težine dovoljno znojimo, kako bismo oslobodili masno tkivo i izbacili toksine i višak kroz znoj.

3 Male (otpadne tvari) u Ayurvedi

Znojenje je kod konstitucija i/ili poremećaja Vate/Pitte/Kaphe različito:

Vata – znoje se malo ili uopće, znoj nema miris

Pitta – znoje se brzo i puno, često ima opor ili kiseo miris, često ih svrbi koža od znoja

Kapha – ne znoje se lako, ali kad se oznoje i zagriju, količina je umjerena do jača; miris zna biti sladak

Znoj govori puno terapeutu o stanju osobe. Ako se obrasci znojenja mijenjaju ili vam je neugodan miris znoja, to je jasna indikacija da postoje promjene u metabolizmu.

Postoje razne vrste rada na tijelu u Ayurvedi koje pospješuju protok tvari u koži i dubljim tkivima i koriste znojenje kao terapiju, kod koštano-mišićnih poremećaja, poremećaja metabolizma masnoća (debljine) ili nekih degenerativnih promjena u tijelu.

Mutra ili Urin

Druga Mala u Ayurvedi je urin (Mutra). Kako nastaje urin?

Ono što popijemo i pojedemo odlazi u tekućem obliku u debelo crijevo, koje absorpcijom odlazi u portalnu venu, koja razdijeli otpad (u debelo crijevo odlaze tvari koje formiraju stolicu, a tekućina ide u urin), portalna vena u jetru šalje ono što je iskoristivo za tijelo (tkiva =Dhatu) i ono što treba izbaciti kao otpad. Osim toga, iz tkiva se skuplja tekućina koja, kao nepotrebna tvar preko bubrega, mokraćnog mjehura, izlazi kao urin iz tijela.

Urin ima svoj put preko: bubrega, uretera (spaja mokraćni mjehur sa bubrezima), mokraćnog mjehura, sfinktera mjehura, koji drži mokraću dok se ne napuni dovoljno da formira impuls za mokrenjem i izlazi kroz uretru (spaja mokraćni mjehur sa izlazom/okolinom).

Bubrezi su ‘dom’ masnom tkivu i vrlo je važno da su okruženi s dovoljno masnoće u tijelu (zato su toliko i skriveni i zaštićeni visoko u trupu).

Normalna količina dnevnog urina je 1500 – 1800ml. Treba biti svjetlo žute boje, bez mirisa, proziran.

Ukoliko je urin bilo kakvih drugih karakteristika, nešto nije u redu.

Prema Charaka Samhiti, postoji 8 razloga poremećaja mokraće:

  1. Pretjerano vježbanje (iznad kapaciteta osobe).
  2. Pretjerano uzimanje medikamenata i/ili substanaca koje su tikshna (ljute, oštre) i potpuno nemasne.
  3. Redovito konzumiranje alkohola (koje je oštar i ljut – tikshna kvalitete)
  4. Pretjerano jahanje životinja.
  5. Pretjerano konzumiranje jakog mesa ili prekomjerna konzumacija ribe.
  6. Uzimanje hrane prije nego što se prethodni obrok probavio.
  7. Poteškoće sa probavom/metabolizmom crijeva.

Majčešći su uzroci vezani uz hranu, koja se konzumira u krivo vrijeme/količinama/vrstu hrane i preslabu probavu hrane u crijevima.

mutra, urin

Tipovi poremećaja mokraćnog trakta su:

Svaki od navedenih poremećaja ima svoje karakteristike i kliničku sliku, koja se prepoznaje od strane ayurvedskog praktikanta i tretira sukladno uzroku i vrsti poremećaja.

Purisha ili Stolica

Zadnja, ali svakako najvažnija Mala je Purisha – stolica.

Prema kvaliteti, kvantiteti, redovitosti, načinu i trajanju koji provedemo sami u kupaonici ovisi jako puno. Naša primarna konstitucijska dosha (Vata/Pitta/Kapha) pokazuje svoje kvalitete kroz ovu Malu. Kako bismo odredili konstuticiju (Prakriti), ali ponajviše poremećaj (Vikriti), što je u ayurvedi važnije, trebamo ispitati klijenta kakve su mu navike pražnjenja crijeva.

Sve što pojedemo mora biti metabolizirano. Hrana u ustima ima određeni okus (Rasu), ona po svojim kvalitetama grije ili hladi tijelo (Virya) i nakon što prođe metabolizam jetre i krene u drugu fazu probave, kada ulazi u tkiva i hrani ih (ili ih truje – ovisi jedete li hranu adekvatnu svojim potrebama), ima svoj post-digestivni efekat (Vipak).

Kako bismo hranu procesuirali, moramo ju dobro sažvakati, da se želudac ne muči. U želucu bi već trebao čekati Agni (želučani sokovi) koji se miješa sa hranom i počinje ju pretvarati u kašu koja ide u tanko crijevo (Pachamanashaya) i onda u debelo (Pakwashaya). U tankom crijevu se događa asimilacija makronutrijenata i crijevne resice vuku sve što se nalazi u cirkulaciju, a debelo crijevo absorbira mikronutrijente i vodu. Ako je stolica premekana ili presuha, to nam govori da se absorpcija ne dešava na pravilan način i da postoje procesi koji zahtjevaju tretman (hranom, lifestyleom ili/i preparatima. Važno je da se crijeva redovito (to znači svaki dan) prazne u potpunosti i da nema toksina (ame) koji ometaju procese probave u bilo kojem dijelu probavnog trakta (želudac, tanko i debelo crijevo), upala i sl.

U Ayurvedi, sve potječe od zdrave probave!

Navike koje treba prakticirati kako bismo zadržali zdravlje crijeva:

Prema doshama, stolica pokazuje svoje karakteristike:

Vata: suhija, oskudnija stolica, sklonost konstipaciji pri promjenama vremena, rutinama, putovanjima ili stresu

Pitta: mekša, s mirisom, svjetlija, lako dobiju proljev kada su u stresu, gotovo nikada nisu konstipirani

Kapha: sporije izlazi, mekša ili zalijepljena, sklonost pojavi sluzi, sporom pražnjenju

Kod zdravih pojedinaca, stolica je u obliku oguljene banane, formirana, ne lijepi se za školjku i ne treba nam gotovo ništa toaletnog papira, imamo osjećaj da smo ispraznili crijeva i osjećamo se lagano i imamo zdrav osjećaj gladi.

Sve što ne nalikuje na gornji opis potrebno je sanirati.

Foto: pixabay.com