3 jednostavna načina da utišate svoj um

Updated

Bilo da idete na jogu u neki studio, obližnju teretanu ili u ashram u Indiji, prva stvar koju učinite je da stavite svoju prostirku i ugodno se smjestite. Sve što se dogodilo prije dolaska na sat – promet, vrijeme, poruke, e-mailovi, rokovi – jednostavno stane kada stignete.

Dođete i zaustavite se. Ovaj proces stizanja zahtjeva da usporite, uđete u sebe i nađete namjerni odmor.

Ponekad um juri i teško nam je otpustiti ono što se dogodilo prije dolaska na sat. Ponekad je um tjeskoban, zauzet, zbunjen ili uznemiren. Dođe nam nekada i da je lako pronaći mirno stanje i primiriti se.

Taj proces umirivanja uma se događa i prije nego stanete u prvu asanu ili prvi udah. To je prvi korak u jogi. Joga znači cjelinu i povezanost. U potrazi povezivanja i pronalaska tko zaista jeste, prvo morate spoznati tko niste.

To zahtjeva zaustavljanje uma, zbog toga što dok ne umirite um, poprilično je teško pronaći dublju vezu s vlastitim srcem, tijelom ili dušom.

utišati um

Umirite svoj dah

Kvaliteta uma je povezana s kvalitetom daha. Vaše misli i emocije utječu na vaš dah. Kada ste uznemireni,  vaš dah postane takav. Kada ste spokojni, to se reflektira u načinu vašeg disanja. Kao što tijelo odgovara  na hranjive namirnice, tako i um odgovara na pravilan dah. Dubok, opušten i ujednačen dah – bez buke, pauze i naglosti – hrani um i povećava njegovu mogućnost da uspori i pronađe mir.

Ponavljajte mantru

Mantre su lijek za dušu. Riječ ‘mantra‘ može se rasčlaniti u dva dijela: ‘man‘ , što predstavlja um i ‘tra‘, što predstavlja transport ili sredstvo. Drugim riječima, mantra je instrument uma – moćan zvuk ili vibracija koju možete koristiti kako biste ušli u duboko stanje spokoja.

Tisućama godina ljudi koriste mantru ‘so ham‘ kako bi došli do mira koji je izvor svjesnosti. So hum je drevna indijska mantra koja se može prevesti kao ‘Ja sam‘. Koncentrirajući se na mantru i ponavljajući je tiho u svome umu, prođete pored buke i otpada te donosite svoj um u miran centar fokusa.

umirite um

Dopustite da tok prođe

Nemoguće je pronaći mir kada neprestano reagiramo na ‘unutarnjeg cimera’: taj naporan glas koji konstantno govori u vašoj glavi, osuđuje, kritizira, brine se,  stresira i razmišlja o neriješenim stvarima. Mogu proći godine disciplinirane prakse da biste se oslobodili tog glasa u umu. I, što više se koncentrirate u namjeri da ga ušutkate, to više će se um uznemiravati.

Umjesto toga, zamislite svoj um kao tok vode koji prolazi. Zamislite sebe kako sjedite pored toka – na suhoj zemlji – bez da se miješate u tok, niti da ga pokušavate mijenjati ili prekidati obrazac toka. Samo ga pustite neka teče.

Izvor: yoganonymous.com