12 načina koji će vam pomoći da smanjite upotrebu plastike

Plastika se nalazi gotovo u svemu. Ako samo pogledate oko sebe vidjet ćete plastiku – vaša odjeća, mobitel i torba, vaši auto i računalo su vjerojatno napravljeni od plastike. Higijenski proizvodi i hrana su najčešće pakirani u plastiku. Možda čak i žvačete plastiku, ako žvačete žvakače gume. Za većinu plastike se tvrdi da se može reciklirati, ali zapravo to nije istina, plastika se može samo koristiti na drugi način.  Određena plastika može gorjeti kako bi stvorila toplinu za napajanje električnih generatora.

12 načina koji će vam pomoći da smanjite upotrebu plastike

Koliko je ozbiljan problem s plastikom?

Dio plastike se samo baca u prirodu, te tako završi u tlu u kojem raste naša hrana, u rijekama, jezerima, morima i oceanima. Malene plastične tvari se koriste u brojnim proizvodima za osobnu upotrebu kao što su osobni predmeti za njegu, primjerice sredstva za čišćenje lica i zubne paste. Plastične tvari se mogu pronaći gotovo posvuda u prirodi, neke su pronađene čak u Velikim jezerima na granici SAD-a i Kanade, koja su najveća skupina slatkovodnih jezera na Zemlji. Ogromne nakupine plastike, od kojih neke dvostruke veličine države Teksas, plutaju oceanima, a svake godine oko milijun morskih ptica i 100 000 morskih sisavaca ugine zbog onečišćenja. Svo to zagađenje plastikom nije samo štetno za životinje, nego i za ljudsko zdravlje.

Prema statistici Američke agencije za zaštitu okoliša, Amerikanci godišnje u prosjeku bace 30 milijuna tona plastike, a samo 7 % recikliraju. Otpad završi na plažama, u rijekama, morima, oceanima i odlagalištima otpada. Sa svime nabrojanim, jasno je koliko je važno smanjiti upotrebu plastike. Srećom, postoje brojni jednostavni načini na koje možete smanjiti upotrebu plastike.

 1. Prestanite koristiti plastične vrećice za kupovinu

Mnoge lokalne zajednice su zabranile korištenje plastičnih vrećica za kupovinu, te su tako ohrabrile kupce da koriste svoje platnene vrećice. No, problem nije riješen jer se još uvijek koristi oko milijardu plastičnih vrećica godišnje ili oko dva milijuna svake minute. Iako su često besplatne u većini trgovina, cijena koju plaća priroda je previsoka. Umjesto plastičnih vrećica koristite platnene vrećice, možda će vam na početku biti teško zapamtiti da ih ponesete sa sobom u trgovinu, ali uskoro ćete se naviknuti. Bit će vam puno lakše i napuniti ih i nositi namirnice u njima.

 1. Prestanite kupovati vodu u plastičnim bočicama

Plastične bočice za vodu su još jedan od zagađivača okoliša te su jedan od najčešćih otpada s plaža. Prema organizaciji One Green Planet, u SAD-u se svake sekunde koristi oko 1500 plastičnih boca i trebalo bi oko stoljeće da prestanu kružiti.

Koristeći vodu iz slavine možete uštedjeti novac i sačuvati zdravlja jer je poznato da plastične boce ispuštaju toksine štetne po zdravlje. Plastične bočice možete zamijeniti staklenim ili termos bocama, te tako očuvati zdravlje i okoliš.

 1. Kupujte hranu iz rinfuze

U mnogim trgovinama možete kupiti namirnice u rinfuzi, kao što su grah, orašasti plodovi, riža i ostale žitarice. Upotrebom platnenih vrećica možete izbjeći nepotrebnu ambalažu i uštedjeti novac.

 1. Ukoliko pijete kavu za van, ponesite termos bocu

U Hrvatskoj je posljednjih godina sve popularnija kava za van koja se prodaje u plastičnim čašama. Iako izgledaju kao papirnate čaše, obično su ispunjene plastikom nazvanom polietilenom. U drugim zemljama svijeta kava za van je vrlo popularna, u SAD-u se, primjerice, svake godine baca 25 milijardi plastičnih čaša. Možete sačuvati okoliš tako da zamolite trgovce da kavu uliju u vašu termos bocu ili šalicu sa poklopcem.

 1. Promijenite navike skladištenja hrane

Pokušajte se prisjetiti svih plastičnih vrećica, spremnika, posuda koje koristite u svom kućanstvu. Sva plastika, uključujući i navedenu je izrađena od potencijalno štetnih kemikalija za zdravlje, uključujući BPA i DEHA, što znači da lako može ući u hranu koju ćete pojesti. Tijekom vremena te su se kemikalije dokazale kao opasne za zdravlje jer uzorkuju genetske promjene, promjene u tkivima, greške u kromosomima, abortus, djecu rođenu s razvojnim problemima, hormonalne promjene, preuranjeni pubertet, štetni utjecaj na imunitet djece, te probleme u ponašanju.  Umjesto korištenja plastičnih posuda, možete koristiti staklene, keramičke posude ili zdjele za hranu.

 1. Izbjegavajte smrznutu hranu

Smrznuta hrana je uobičajna, ali nije samo štetna za zdravlja nego i okoliš. Osim što je često vrlo procesuirana i punjena kemikalijama, dolazi u plastičnom pakiranju. Čak i hrana pakirana u ekološki prihvatljivim kartonima je presvučena slojem plastike, pa ju je bolje izbjegavati.

 1. Ne žvačite žvakače gume

U prošlosti su se žvakače gume izrađivale od prirodnog biljnog soka iz stabla i prirodnog oblika gume. No, kada su znanstvenici stvorili sintetičku gumu, tvornice su zamijenile prirodnu gumu s polietilenom i polivinilnim aceatom. To znači da zapravo žvačete plastiku koja može biti i vrlo toksična jer je to vrsta kemikalije koja izaziva tumore kod laboratorijskih miševa. Također, bačene žvakače gume štete okolišu.

 1. Izbjegavajte plastični pribor za jelo i slamke za piće

Kada idete na izlet, ponesite sa sobom tradicionalni pribor za jelo, a ne plastični. Nije problem ponijeti sa sobom i doprinosi očuvanju okoliša. Slamke za piće su potpuno nepotrebne osim ako postoje zdravstveni razlozi za njihovo korišenje. Također ih možete zamijeniti s metalnim ili staklenim slamkama.

 1. Počnite koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje kuće

Svi proizvodi za čišćenje kućanstva, ne samo da su vrlo skupi, nego su i štetni za zdravlje i za planet jer dolaze su plastičnoj amabalaži i puni su kemikalija. Koliko ih imate samo u svom domu? Sve njih možete zamijeniti jednom ekološkom alternativom – octom. Ocat je jedan od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje, a ukoliko želite bolji miris dodajte malo eteričnog ulja ili limunove kore.

 1. Zamijenite umjetne osvježivače zraka s difuzerom sa eteričnim uljima

Osvježivači prostora dolaze u plastičnoj amabalaži, štetni su za zdravlje i puni su kemikalija koje udišete. Eterična ulja su jednako učinkovita, često mirišu puno bolje od umjetnih mirisa, ne sadrže toksine i dolaze bez plastične ambalaže. Bolje je uložiti novac u difuzer za eterična ulja, nisu preskupi i pružaju ugodan miris u prostoriji. Druga opcija je dodati nekoliko kapi ulja u posudicu s vodom.

 1. Zamijenite kupljene šampone i regeneratore sa prirodnim

Kupljeni šampon i regenerator vjerojatno dolaze u plastičnoj ambalaži i sadrže mnoge štetne kemikalije, poput silikona, voska i plastične smole. Zapravo, voda i teške kemikalije čine većinu sastava, dok prirodna svojstva čine samo oko 1 %. Svojstva iz skupine sulfata i glikola su moguće kancerogena i mogu izazvati alergijske reakcije.

Postoji mnoštvo prirodnih alternativa pomoću kojih možete oprati i njegovati svoju kosu. Lako je napraviti prirodni šampon tako da pomiješate četvrtinu šalice tekućeg kastiljskog sapuna, pola žličice maslinovog ulja i četvrtinu šalice vode. Možete ga držati u staklenoj ili keramičkoj posudici. Također, kokosovo ulje je jedan od najboljih regeneratora za zdravu kosu jer ju hidratizira i sadrži vitamine E i K. Nanesite ga na cijelu kosu sve do vrhova, zamotajte kosu u ručnik i držite najmanje jedan sat, te zatim isperite.

 1. Napravite sami pastu za zube

Mnoštvo plastike koja zagađuje naše oceane je mikroplastika čije je sitne čestice nemoguće izdvojiti. Često se koriste u proizvodima poput pasta za zube, maskama za čišćenje lica, sredstvima za piling kože.

Ukoliko sami izradite pastu za zube, ne samo da ćete izbjeći korištenje mikroplastike nego i plastične ambalaže. Možete sami izraditi pastu za zube tako da pomiješate 2 velike žlice sode bikarbone, pola velike žlice morske soli, 2 velike žlice bentonit gline i dodate 10 do 20 kapi pepermintovog ulja u nemetalnu ili stakenu posudu, pomiješajte sve i možete oprati svoje zube.

Izvor: naturallivingideas.com