10 savjeta za poravnanje u Psu prema dolje

Updated

Vjerovatno jedan od najpoznatijih položaja u jogi je Adho Mukha Svanasana ili Pas prema dolje. Pojavljuje se u mnogim stilovima joge kao položaj za osnaživanje, tranziciju ili odmor. Poravnanje u ovom položaju nije važno samo zbog anatomije, nego pomaže da zaista i volite ovaj položaj.

joga trkače

Slijedi deset savjeta za poravnanje u psu prema dolje kako biste dobili najveće benefite i uživali.

  1. Ruke su u širini ramena

Ispružite široko svoje prste i usmjerite svoj ručni zglob prema vrhu prostirke. Koristite cijelu površinu svoga dlana uključujući jagodice svih pet prstiju s posebnim naglaskom na jagodice kažiprsta i palca.

     2 . Stopala su u širini sjedne kosti ili bokova

Pogledajte unatrag i projerite svoja stopala. Ako možete vidjeti svoje pete, pokušajte malo više raširiti raširiti noge tako da ih više ne vidite.

  1. Ruke su aktivne

Oslanjajući se na ručne zglobove, osjetite energiju i aktivirajte ruke. Osjetite kao da se palčevi međusobno privlače što će omogućiti lagano rotiranje podlaktice prema unutra.

  1. Nadlaktice se rotiraju prema van

Rotacija podlaktica prema unutra i rotacija nadlaktica prema van zvuči izazovno, ali anatomski ruke to mogu izvesti. To će također omogućiti dovoljno mjesta ramenima da budu daleko od ušiju i vratu da ostane slobodan.

  1. Vrat i glava čine istu liniju kao i kralježnica

Vrlo je važno gdje su vrat i glava u svim joga položajima i pas prema dolje nije iznimka. Vrat je dio kralježnice i stoga bi trebao slijediti istu prirodnu liniju.

Kod osoba s ispravnim poravnanjem glava će biti između nadlaktica, ali točan položaj vrata ovisi o vašoj specifičnoj anatomiji. Ključno je da osvjestite da vam glava samo ne visi niti da vrat držite previše prema gore.

  1. Učvrstite lopatice ramena i raširite gornji dio leđa

Mnogi jogiji stisnu ramena prema gore oko vrata što može učiniti ovaj položaj napetim i neugodnim.

Učvrščivanje lopatica ramena, povlačenje dolje prema trtici i širenje gornjeg dijela leđa može zajamčiti prostor i stabilnost u ovom položaju.

  1. Koristite trbuh uvlačenjem pupka prema kralježnici

Čvrsti torzo je ključan te može rasporediti težinu s ramena i ručnih zglobova prema nogama. Povucite rebra unutra i držite torzo aktivnim cijelo vrijeme.

  1. Malo savinite koljena, a trticu i sjednu kost usmjerite prema gore

Osjetite razliku koju ovo čini za vašu kralježnicu. Ako imate uske mišiće stražnje lože zbog sigurnosti leđa je puno bolje vježbati sa savijenim koljenima nego forsirati stavljanje stopala na pod i kompromitirati dužinu u  kralježnici. Prvo se fokusirajte na kralježnicu, a zatim na stopala.

10 savjeta za poravnanje u Psu prema dolje

  1. Unutarnja bedra se rotiraju prema unutra dok su vanjska bedra čvrsta

Kada se tako postavite vidjet ćete da je puno lakše podići sjednu kost prema gore.

    10. Izravnajte noge bez promjene u obliku kralježnice ili zdjelice

Kada ste došli do ove točke možete pokušati staviti pete na pod. Možda dotaknu pod, a možda i ne. Jedan od najvećih benefita ovog položaja je izduživanje nogu. Kada su stražnji mišići na nogama spremni za izduživanje, oni će se izdužiti. Budite strpljivi i prihvatite gdje se trenutno nalazite na svom putu.

Ovo su općeniti savjeti što znači da ne uzimaju u obzir određene ozljede ili stanja. Primjerice, ako imate ozljedu ručnog zgloba, mogli biste probati modifikaciju gdje su podlaktice na prostirci (položaj dupina) ili psa prema dolje uza zid.

Ako imate određeno stanje, molimo osobno pitajte svoga učitelja joge o modifikacijama koje su za vas prikladne.

Izvor: doyouyoga.com