Znanstvenici potvrdili: Ženama potrebno više sna nego muškarcima

Updated

Jeste li ikada bili ljuti na partnera zato što previše spava?

Često se parovi svađaju oko toga tko spava duže ili više. Zapravo, ovo istraživanje pokazuje da je žena ta koja bi trebala spavati duže, a ne muškarac. Tijekom ovog istraživanja ispitano je 210 žena srednjih godina te je otkriveno da je najveći zdravstveni problem od kojega žene pate nedostatak sna.

Manjak sna je snažno povezan s višom razinom psihološkog stresa i snažnim osjećajima agresije, depresije i ljutnje. Za vrijeme testiranja muškaraca, ti osjećaji nisu bili povezani sa istom količinom sna kao kod žena.

Glavni zadatak sna je pustiti tijelo i mozak da se odmore i obnove, kaže profesor Jim Horne, direktor Centra za istraživanje sna na Loughborough sveučilištu i autor Sleepfaring: A journey through the science of sleep.

Za vrijeme dubokog sna, korteks – dio mozga zadužen za memoriju pamćenja, govor, itd. oslobađa se od zadataka i prebacuje se u fazu oporavka.’

Profesor Horne također kaže da, ‘Što više koristiš svoj mozak tijekom dana, više vremena je potrebno za oporavak, stoga, potrebno je više sna. Žene su sklone multitaskingu, i zbog toga koriste veći postotak mozga od muškaraca. Iz tog razloga, njihova potreba za snom je veća.’

Ali, zašto žene zahtijevaju više sna sna nego muškarci?

To je zbog toga što je muški mozak manje složen, ženski je dosta složeniji, dijelovi mozga povezani su drugačije, iz tog razloga je potreba za snom kod žena veća.’

Također je utvrđeno da kratak odmor kod žena ima lošiji utjecaj na zdravlje nego kod muškaraca, na primjer, kardiovaskularni problemi i dijabetes, depresije, stres, ili tjeskobe. Kako noć napreduje, snovi žena postaju lakši, a one se lakše bude od muškaraca, ali su i puno osjetljivije na visoke zvukove.

Kao što je rečeno ženski mozak je dosta složeniji, tako da u svakom smislu zahtijevaju više vremena za spavanje, oporavak i opuštanje preko noći.

Muškarci koji obavljaju vrlo složene poslove koji uključuju donošenje brojnih važnih odluka i mnogo razmišljanja možda također trebaju više sna od prosječnih muškaraca, ali još uvijek ne trebaju toliko sna koliko trebaju žene.

Pripremila: Katarina Ivić
Izvor: dailyoccupation.com