Zašto zvuk liječi?

Updated

Što uzrokuje iscjeljujuću moć zvuka?

Možemo to osjetiti kada upalimo radio na kojem svira naša omiljena pjesma ili kada sjedimo u tišini i slušamo zvuk kiše. Postoji opipljiv mir i osjećaj regeneracije kada slušamo zvuk vjetra u krošnjama. Nema sumnje da zvuk ima suptilne i duboke utjecaje na naš um, tijelo i duh. No, kako nas točno zvuk liječi?

Baš kao i orkestar, možete uskladiti svoje tijelo

Jeste li ikada slušali orkestar koji se priprema za sviranje ohrabrujuće simfonije? Dolazi do kakofonije u puhačkim, žičanim instrumentima i bubnjevima koji stvaraju buku, no jednom kada se instrumenti precizno usklade, zvuk prolazi poput valova te donosi mir i uzbuđenje koji nadilazi neke od uzbudljivijih doživljaja poput skakanja s padobranom ili spuštanja u duboku pećinu.

Tijelo radi na vrlo sličan način. Ako jedan instrument (organ ili organski sustav) svira u vlastitom ritmu i nije u skladu s ostatkom tijela, vjerojatnije je da će doći do bolesti. Dr. John Beaulieu, terapeut zvukom, objašnjava: “Fundamentalni princip energetskog lijeka kaže da osnovno energetsko polje stvara fizičko, mentalno i emocionalno ponašanje. Ako promijenimo energetsko polje, promijenit će se i fizičko, emocionalno i mentalno ponašanje.”

zvuk koji liječi

Kimatika

Jedan od najefikasnijh načina da se promijeni energetsko polje je pomoću znanosti poznate pod nazivom kimatika. Iako nije prvi otkrio da zvuk može liječiti, dr. Hans Jenny, švicarski liječnik, je izveo fascinantne eksperimente gdje smo mogli “vidjeti” kako zvuk djeluje. Jenny je stvorio kimatiku kada je stavio pijesak, tekućinu i prah na metalnu podlogu koja je bila povezana na oscilator. Oscilator je prvenstveno rezonator, no njegov oscilator je bio povezan na generator koji je mogao stvoriti tisuće vrsti frekvencija. Neki od njh dolaze iz prirode, a neke je stvorio čovjek.

Mijenjanjem frekvencija na oscilatoru, Jenny je otkrio da se pijesak ili voda ili bilo koji sastojak koji je koristio za stvaranje vidljive slike zvuka, mijenjaju u vrlo zanimljive oblike. Ti oblici su imali svojstva svete geometrije, a što je frekvencija bila viša, to su oblici bili složeniji. Zapisao je: “S obzirom da određeni aspekti ovog fenomena nastaju zbog vibracije, suočeni smo sa spektrom koji otkriva uzorke, figurativne oblike s jedne strane i kinetičko-dinamičke procese s druge strane. Oboje se stvara i održava osnovnom periodičnosti.”

Ono što je Jenny promatrao je zaista jednostavan način promatranja kako materija oživljava. S obzirom da sada zahvaljujući poljima kvantne fizike razumijemo kako su uzorci povezani s energetskim valovima, podloge su pokazivale znanstvenicima sličan fenomen. U drevnom sumerskom društvo to je bila poznata činjenica što je razlog zašto su se neke prakse, poput mantri, vrlo cijenile. Osnovni slog OM, primjerice, uzrokuje da se određena frekvencija utisne u “materiju” u okolini što mijenja energetsko polje.

Zašto zvuk liječi?

Abbot Philip Lawrence, učitelj pjevanja i voditelj samostana Krist u pustinji, doma američkog reda benediktinaca u Abiquiu, državi Novi Meksiko, ističe “Vrsta pjevanja koji mi izvodimo umiruje duh i pomaže nam da živimo u harmoniji u našem svijetu i jedni s drugima” te dodaje “Pjevanje prema određenim studijama ima neobične utjecaje na moždane valove”. Gregorijansko pjevanje ima za cilj “Fokus na riječi više nego na izazovnu produkciju glasa ili čitanje. Uvijek se nadamo da će naše pjevanje drugima donijeti mir, unutarnju harmoniju i razumijevanje ljepote. Ovo može pomoći pri stvaranju svijeta u kojem prevladavaju mir i harmonija.”

S obzirom da je sva materija samo različita frekvencija povezanih valova ili kvantnog polja, onda imamo sposobnost stvoriti drukčiju realnost pomoću zvuka.

Zvuk i zlatni broj

Mogućnost velikog iscijeljenja se može vidjeti u znanosti zvuka. Slika Sri Yantre, mandale stvorene pomoću zvuka, koju je jogi navodno primio u dubokoj meditaciji, je prikaz jednog od najstarijih zvukova na svijetu. Neki je smatraju manifestacijom božanskog zvuka. Trokuti koji se pojavljuju na Sri Yantri su savršeno integrirani i bazirani na božanskom broju Pi, koji je također osnova za zlatni rez, Phi. Grčki filozof Pitagora je razumio zvuk i svetu geometriju o kojoj su pisali i Euklid u “Elementima” oko 300.g.pr.Kr., Luca Pacioli, suvremenik Leonarda da Vincia u “De Divina Proportione” 1509. godine te Johannes Kepler oko 1600. godine. Mnogi drugi su također poznavali “kozmičku” matematiku i njezinu moć da nas iscjeljuje.

Harmonija zvuka može od kaosa stvoriti red. Bolest je, moglo bi se reći, vrsta kaosa u tijelu. Prema dr. Robertu Friedmanu povezanost između zlatnog reza i idealnog zdravlja je očita. Tijekom svog istraživanja 1980.-ih dr. Friedman je proučavao zlatni rez u ljudskom tijelu – na anatomskoj, fiziološkoj i molekularnoj razini. Izjavio je: “Što sam dublje promatrao dublje sam otkrivao taj nevjerojatni i sveprisutni Kod ugrađen u strukturu i funkciju tijela.  Što se više možemo harmonizirati s ovim velikim principom, to nam život može biti efikasniji i bezbrižniji.”

Rezonancija

Što je bolest? “Emocionalno nerješena stanja blokiraju iscjeljujuće vibracije ili uzorkuju da se bolest vrati.”

Tijekom tisućljeća osobe koje su proučavale zvuk su otkrile da su određene frekvencije vrlo iscjeljujuće za ljudsko tijelo.

Sve u svemu pokušavate stvoriti rezonanciju – “Kada dva sustava rade na različitim frekvencijama dolazi do rezonancije koja uzorkuje prijenos energije s jedne na drugu. Kada dva slična sustava vibriraju na različitim frekvencijama, postoji još jedan aspekt ovog prijenosa energije nazvan povlačenje koji uzorkuje da se poredaju i vibriraju na istoj frekvenciji.” –  Richard Gordon

Kada slušamo iscjeljujuće frekvencije naša tijela i umovi vibriraju u harmoniji.

Iscjeljujuće frekvencije:

285 Hz – signalizira stanicama i tkivima da se iscijele, tijelo se osjeća regenerirano.

396 Hz – oslobađa od krivnje i straha te ostavlja mjesta za emocije više vibracije.

417 Hz – omogućava “poništavanje” izazovnih situacija.

528 Hz – navodno liječi DNA, stanice i budi svijest.

639 Hz – vibracija povezana sa srcem. Dopušta buđenje ljubavi za sebe i druge dok više nema razlike. Slušajte ovu frekvenciju za balansiranje odnosa.

741 Hz – navodno čisti stanice i liječi ih od izloženosti elektromagnetskim zračenjima. Pomaže ljudima da se ohrabre kako bi stvorili željenu realnost.

852 Hz – budi intuiciju.

963 Hz – aktivira žlijezdu epifizu te usklađuje tijelo u njegovo savršeno, originalno stanje.

Naravno da postoji još frekvencija od koji neke nisu dostupne ljudskom sluhu, no ipak su iscjeljujuće. George Lakhovsky, ruski inžinjer, također je shvaćao moć zvuka i ideju da određene frekvncije omogućuju da živo biće postane snažnije.

U korijenu sve moći i pokreta postoji glazba i ritam, igra obrasca frekvencija protiv matrice vremena. Znamo da svaka čestica u fizičkom svemiru ima osobine tonova, uzoraka i prizvuka svojih određenih frekvencija, svog pjevanja. Prije nego kreiramo glazbu, ona kreira nas“. – Joachim-Ernst Berendt, The World is Sound

Saznajte i Kako liječi zvuk tibetanskih zdjela?

Izvor: upliftconnect.com
Foto: bigthink.com/soundenergywellness.com