Zašto uvijek započinjemo asane s desne strane?

Updated

Jeste li se ikada zapitali zašto se na satovima joge uvijek započinje sa desnom stranom?

Joga i tok prane

U jogi pranu, vitalnu energiju, zamišljamo kako struji tijelom uzduž kralježnice, a simbol kojim se koristi medicina je štap sa dvije zmije omotane sa obje strane.

Prije nego što je  postao općeprihvaćen u modernoj zapadnoj medicini, takav prikaz prane koristio se i u jogijskoj tradiciji. Dvije zmije predstavljaju žensku (ida) i mušku (pingala) energiju. Energije uravnoteženo prolaze središnjim kanalom (sushumnom). Ravnoteža između ženske i muške energije vidljiva je i u riječi ‘hatha‘. Hatha joga je najprakticiraniji stil joge u svijetu. ‘Ha‘ znači sunce ili muška energija, a ‘thamjesec ili ženska energija.

Zašto uvijek započinjemo asane s desne strane?

Ravnoteža dviju energija

Drevni Indijci nisu jedini koji su imali ovakve ideje. Kinezi su to zvali yin i yang.

Ida, Yin, the ‘tha’ in Hatha Pingala, Yang, the ‘ha’ in Hatha
Ženska energija Muška energija
Mjesec Sunce
Dolina Planina
Mrak Svjetlost
Mističnost Vidljivost
Smirenost Aktivnost
Lijeva strana Desna strana

Tradicija započinjanja sa desnom stranom

U Indiji se prema tradiciji darovi pružaju u desnu ruku. Ako u novoizgrađenu zgradu ili kuću zakoračite desnom nogom, to će donijeti sreću. Također je dio tradicije jesti i pozdravljati ljude sa desnom rukom, a lijevu koristiti na toaletu. No, krije li se tu razlog zašto praksa započinje sa desnom stranom?

Objašnjenje sa znanstvenog stajališta

Možda se prvo okrećemo u desnu stranu kako bismo pripomogli peristaltici jer se naši vitalni organi  našim tijelom kreću u smjeru kazaljke na satu. Na taj način pripomažemo njihovom pomicanju preko poprečne kolone prema silaznoj i na kraju prema van.

Možda se nakon savasane okrećemo na desnu stranu jer je naše srce na lijevoj. Na taj način krv se lakše prenosi tijelom uz pomoć gravitacije.

Kada se okrećemo na desnu stranu, aktiviramo lijevu polutku mozga, odnosno analitički um.  Možda moramo ovako započeti prije nego što se prebacimo na desnu polutku koja je općenito zadužena za kreativnost, duhovnost i meditaciju.

Većina jogija ne zna odgovor na ovo pitanje i najčešće spomenu neke od ovdje navedenih razloga. Osim tradicije, drugog razloga nema. Sve ostalo su samo nagađanja.

Zaključak je jednostavan: nije bitno sa kojom ćete stranom započeti! Bitno je da kada započnete, svu svoju pažnju i namjeru usmjerite na taj pokret i praksu.

Izvor: doyouyoga.com
Foto: Pixabay