Zašto bi svaki muškarac trebao uvesti jogu u svoj život?

Updated

Ako ste muškarac i ne prakticirate jogu – propuštate mnogo. Neki muškarci jogu još uvijek smatraju isključivo ženskom vještinom, koja i nije prava tjelovježba. Ali takvo razmišljanje daleko je od realnosti.

U današnje vrijeme sve više muškaraca počinje se baviti jogom. Ako se već ozbiljno bavite nekim sportom, ili vam se sve teže baviti svakodnevnim stresom, tada će vam upravo joga doprinjeti na više razina, iznutra i izvana.

Bilo da ste već iskusni na prostirci ili ne, vjerojatno znate da je joga mnogo više od same fizičke aktivnosti. Ona je cijeli paket. Možda više priželjkujete dio koji doprinosi tijelu, no onaj koji doprinosi vašoj unutrašnjosti dio je gdje nastaje čarolija. Kod muškaraca joga pomaže u njegovanju mira, ublažuje stres te unosi tišu perspektivu u život.

Joga je praksa u pronalasku prostora kroz tijelo, um i svakodnevnicu – ono što je potrebno svakom čovjeku.

Sada je vrijeme da zakoračite na prostirku i uvidite kako vam se fizički i psihički faktori mijenjaju na bolje.

Zašto bi svaki muškarac trebao uvesti jogu u svoju sportsku rutinu?

Donosimo 5 razloga zašto bi svaki muškarac trebao prakticirati upravo ovu vrstu vježbe.

1. Postat ćete bolji u ostalim sportovima

Što god trenirali, joga pripomaže. Bilo da ste skloniji fitnessu, trčanju ili ste jednostavno ovisnik o adrenalinu, joga će pomoći da postanete još bolji.

Uobičajeno prakticiranje joge osnažuje i opušta mišiće, obnavlja zglobove, i pomaže u rehabilitaciji tijela nakon napornog treninga. Bez obzira što radili, joga je nešto što svaki sportaš (i muškarac) treba više.

Prakticiranje joge ne znači da trebate prestati sa onime što već trenirate, nego samo znači da ćete postati još bolji.

2. Doprinijet će vašoj ravnoteži

Za muškarce, pronalazak ravnoteže je malo teži. Ali joga može pomoći u tome, na fizičkoj razini, kao i na onoj svakodnevnoj – što je još važnije.

‘Dečki’ su poznati po tome da grizu prevelike zalogaje – naporni poslovi, užurbani životi, beskrajne socijalne aktivnosti, noćni izlasci, jutarnji treninzi pa i mnogo više. Vole uvijek biti u pokretu, tako da uravnoteženje uistinu predstavlja izazov. No kada smo na prostirci, joga ‘njeguje’ snagu, fleksibilnost i pokretljivost, tri najvažnija atributa za balans tijela. Niti jedna druga fizička disciplina to ne čini.

3. Pomaže buđenju

Jutarnje treniranje joge bolje je nego tri šalice kave. Pokretanje tijela odmah ujutro razbudit će vas, procirkulirati krv, uključiti mozak, aktivirati metabolizam, probavu i mentalnu stabilnost. I što je najbolje, sve je 100% prirodno – bez unosa aditiva.

No, jutarnje prakticiranje nije jedini način za dobivanje svih tih beneficija; vježbanje joge u bilo koje doba razbuditi će vas. Samo nekoliko minuta umirujućih, pažljivih pokreta svakog dana održavat će tijelo zdravim, um smirenim, i pomoći će vam u potrebnom fokusiranju kroz dan.

4. Održavat će vas mladim

Nije baš ‘fontana mladosti’, ali poprilično je blizu. Uz regularno vježbanje joge osjećat ćete se mlađima, u tijelu i umu. Dobit ćete snagu i fleksibilnost, obnavljanje zglobova i regeneraciju tijela. Kroz praksu, porast će i razina energije, tako da ćete se osjećati budnije, življe i spremnije za osvajanje svijeta svakoga dana.

5. Osvještava tišinu

Život je užurban, a svijet u kojem živimo je glasan. Istina je i da nema ‘upali-ugasi’ prekidača za sav taj kaos, no joga može pomoći u smanjivanju tona i unosu toliko potrebne tišine u tijelo i um. Što više vježbate ovu vještinu, više ćete uvidjeti prednosti koje donosi mirnoća u svakodnevnom životu.

Joga pomaže u kvalitetnom upravljanju sa stresom i anksioznošću – ono što muškarci prolaze, ali rijetko prikazuju. Kroz jogu i meditacijske tehnike, možete naučiti kanalizirati stres i anksioznost, te utišati um.

Pripremila: Monika Hranj
Izvor: mindbodygreen.com
Foto: gqindia.com