Zapeli ste u rutini? Prakticirajte Svadhyayu

Updated

Kada naši duhovni život i svakodnevni postupci nisu sinkronizirani, izgubili smo sposobnost intuicije. Što smo manje intuitivni, to so više odvojeni od samih sebe, a sve više se osjećamo inertno. Rješenje za ovo je unutarnji aktivizam, praksa mnogih dijelova uključujući svadhyaya, ili samoproučavanja.

Svadhyaya je jedna od komponenti kriya joge, joge akcije.

Svadhyaya se odnosi na promišljanje o našim akcijama, reakcijama, odnosima; bilo u obliku promatranja daha u meditaciji ili primjećivanja emocija koje se događaju u svađi.

Svadhyaya je naprimjer, razlikovni faktor između vježbanja i prakticiranja asane. U asani se krećete na način da protežete i tonizirate vaše tijelo. To je samo zdravi pothvat, ali vam ne daje nikakva saznanja o tjelesnom, emocionalnom ili mentalnom zdravlju. Ako, međutim, obratite pozornost na to kako se vaše tijelo, dah i raspoloženje osjećaju dok se krećete kroz asane – ili bar usporedite početak naspram završetka prakse – to jest joga. To je joga jer proučavate sebe, primjećujete kako pokreti djeluju, a možda i osjećaju zahvalnost u tom procesu.

3 faze Svadhyaya prakse

Život je pun izbora, ali često lako zaglavimo. Ne morate izbaciti rutinu na stranu ako vam to služi. Ukoliko sam neka rutina odgovara poput pijenja čaše vode s limunom ujutro ili šetnja sa psom, onda se te rutine i držite. Ali postoje i drugi veći izbori koje više ne možete smatrati izborima ako ih već dugo živite – vaš posao, gdje živite, s kim imate veze. Da li unosite svježinu u ove situacije i odnose? Promijenit ćete svoje izbore samo ako primijetite svoje iskustvo i tko ste u tim mjestima i kontekstima.

Uočavanje vaših osjećaja je najdublji oblik samopouzdanja koji si možete dati. To je način da provjerite tko ste. Niste svoje emocije jer oni se mijenjaju iz trenutka u trenutak. Ali vi ste biće koje odabire, ili ne odabire, hoćete li poštovati vaše osjećaje tako što ćete ih primijetiti i slušati.

Kada primijetite svoje osjećaje, što ćete učiniti s onim što ste pronašli? Koji izbori su vam otkriveni? Samosvijest koju dobivate nudi vam mogućnosti za promjenu ponašanja ili nastavak onih koji vam već služe.

Promjena ponašanja ima namjeru i djelovanje određene vrste. Zahtijeva od vas da poduzmete svjesno i često suprotno djelovanje. Neke suprotne radnje podrazumijevaju suzdržanost, otvoreno srce, neodlučnost, strpljenje ili postavljanje granica. Ako vas interakcija ili iskustvo ne poslužuju, zašto ne pokušavate suprotnu radnju i vidite što se događa?

Na primjer, možete predosjetiti da bi trebali razgovarati s nekim o nečem važnom, ali želite taj razgovor izbjeći. Razmišljate o tome postoje li dobri razlozi da se taj razgovor izbjegne i opravdavate se. Neugodnost dolazi od osjećaja, taj osjećaj treba primijetiti u svom tijelu i od početne reakcije što je taj osjećaj, skočiti na suprotnu akciju i razgovarati.

Ovo je oblik iskustvenog umjesto anticipativnog učenja. U najgorem slučaju, osjetit ćete neugodu zbog toga što ste napravili nešto drugačije. U najboljem slučaju, možete naučiti ponašanje koje vam pomaže ili učinkovit način da budete u vezi s drugima. Bilo kako bilo, nikad ne možete znati dok ne probate.

Osiguravate da je aktivizam unutarnji ako ostanete unutar sebe kroz svadhyaya. To ne znači da ste postali pustinjak ili se vrtite u krug u svojoj glavi. Zapravo, izađite iz glave.

Ostati unutar sebe put je do vašeg nematerijalnog centra. Na mnoge načine možemo putovati u naše nematerijalne centre. Kada grlite svoje kućne ljubimce, podsjetite se na svoj centar. Zašto? Zato što ih volite, pokazujete im ljubav i povezujete se sa sobom. Kad sjednete, zatvorite oči i usporite disanje, ponovno se vraćate u svoj nematerijalni centar. Kada vas partner zagrli nekoliko sekundi duže nego obično, opet ste tamo.

Odaberite uočiti. Odaberite djelovati. Prihvatite da možete biti samo vi i vi ste dovoljno. Angažiranje sa svojim unutarnjim životom na taj način omogućava vam da ostatak svog života ostanete ono tko ste doista.

Izvor: yogajournal.com
Foto: unsplash.com