Upoznajte vetiver – eterično ulje koje umiruje živčani sustav

Vetiver (Vetiveria zizanoides) je višegodišnja biljka, trava bezmirisnih listova i vrlo mirisnih korijena. Potječe iz južne Indije, Indonezije i Šri Lanke. Eterično ulje dobiva se parnom destilacijom suhog i nasjeckanog korijena, a otok Java je jedan od najvećih proizvođača.

vetiver zizanioides, ulje, masna koža, ožiljci

Eterično ulje vetivera umiruje živčani sustav te se zbog umirujućeg djelovanja naziva ‘uljem mira’. Koristi se kod stresa i iscrpljenosti, u njezi masne kože, kod akni, za prevenciju bora, strija i ožiljaka, stimulira vensku cirkulaciju. Vrlo često se koristi prilikom izrade parfema, njegov intenzivan miris je kombinacija drvenastih, slatkih, travnatih i zemljanih nota.

Vetiver balansira 1. čakru (Muladara), uzemljuje, vraća nas Majci Zemlji.

Mirisom se dobro miješa sa eteričnim uljima citrusa, pravom lavandom, jasminom, sandalom, pačulijem, ylang ylagnom i cedrovima.

Uljna mješavina za opuštanje i nesanicu:

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljnu mješavinu prije spavanja nanijeti u tankom sloju na čista stopala.

Sve sastojke za izradu uljne mješavine možete naći u trgovini Kemig, Bauerova 5, Zagreb ili preko njihovog web shopa, a o kvaliteti eteričnih ulja pisali smo ovdje Kako prepoznati i kupiti kvalitetno eterično ulje?

Izvor: Stribor Marković, Chrissie WIldwood, Joanna Hoare