Upoznajte najmlađeg učitelja joge u SAD-u

Updated

Tabay Atkins nije tipičan jedanaestogodišnjak i to što je najmlađi certificirani učitelj yoge u SAD-u je samo mali dio njegove posebnosti. Tabay je otkrio jogu sa 6 godina, kada ju je njegova majka, Sahel Anvarinejad, počela prakticirati u sklopu svog oporavka od trećeg stadija Non-Hodginovog limfoma i intenzivne kemoterapije.

“U rujnu 2012.-te, tek dva tjedna negativna na limfom, sam se povezala sa učiteljicom joge Carolyn Long, čija je majka baš preminula od raka”, prisjeća se Anvarinejad. “Prihvatila me raširenih ruku i uvjerila da krenem pohađati vinyasu, njezin 200-satni program za učitelje joge.

Joga je bila za mene kao strani jezik – nisam znala ni što je Pas prema dolje, ali sam uspjela, iako mi je bilo vrlo teško samoj i iako nikad prije nisam bila na satu joge. Nisam imala kose i bila sam slaba i uplašena. Postajala sam sve jača i jača (zahvaljujući jogi) – fizički i emocionalno. Nakon dva i pol mjeseca treninga mogla sam hodati samostalno.”

Inspiriran moćima iscjeljivanja koje posjeduje joga, Tabay, svjedočeći svemu tome je sa 6 godina našao svoj poziv. „Htio sam postati učitelj joge jer je moja mama imala rak.” rekao je za Yoga journal.

Upoznajte najmlađeg joga učitelja u SAD-u

“Krenula je na jogu kada još nije mogla hodati, bila je pod velikim stresom. Gledao sam kako je joga iscjeljuje i tada sam joj rekao da želim podučavati jogu kako bi pomogao ljudima da iscijele na isti način kao i ona.”

2013.-te godine, Anvarinejad je dobila svoj certifikat te otvorila vlastiti joga studio, Care4Yoga u San Clementu, Kalifornija, gdje je Tabay često uskakao kao njezin pomoćnik. Prošlo ljeto Tabay je postao certificirani učitelj kao najmlađa osoba koja je uspješno završila 200-satni program YOGAthletic-a za učitelje. Postao je i najmlađi certificirani učitelj joge u zemlji (dotad je to bio Jaysea De Voe koji je 2014. godine postao učitelj sa 12 godina).

Tabay trenutno podučava tri popularna sata tjedno – uključujući dva vinyasa sata za tinejdžere i odrasle te sat Lego meditacije sa svojim ocem bivšim NFL igračem Larryjem Atkinsom. “Njegovi satovi su najposjećeniji u studiju”, govori Anvarinejad ponosno.

Je li jedanaestogodišnjak premlad za podučavanje?

Zašto jedanaestogodišnji dječak – koji je i glumac – želi provoditi svoje slobodno vrijeme podučavajući jogu?

“Zbilja volim pomagati ljudima kroz jogu”, objašnjava Tabay, koji je trenutno certificiran za podučavanje vinyase, cirkus joge, joge za tinejdžere, joge za djecu s autizmom i više.

Upoznajte najmlađeg učitelja joge u SAD-u

“Nije sve u fleksibilnosti, više je u neosuđivanju. Radi se o iscjeljivanju uma i tijela. Volim gledati ljude kako napreduju iz sata u sat.”

A najbolji dio? Tabay donira SAV novac koji zaradi podučavanjem joge djeci koja imaju rak. “On to radi besplatno, ostavlja si jedino kovanice.” govori Anvarinejad. Sve pristojbe za Tabayeve satove su dobrovoljne i donirane na savingsophie.org, dobrotvornu ustanovu koja pomaže njegovateljima pronaći izvore kada im voljenima bude dijagnosticiran rak.

Jedanaest se možda čini malo premlado da bi se bilo profesionalno u bilo čemu, no Anvarinejad misli da je Tabay bio spreman. “Tko sam ja da mu kažem da je premlad? Njegovo srce i namjere su čiste” govori ona.

“On je prva osoba koja ce pomoći nekome u potrebi ili se sprijateljiti s nekime tko sjedi sam ili spriječiti da dijete bude maltretirano … to je ono što joga zapravo je. Nekim ljudima je jednostavno suđeno imati to u svojim životima.”

Pripremila: Magdalena Bušić
Izvor: yogajournal.com