Upoznajte Mirtu Kokalj koja spaja jogu i fotografiju

Updated

Mirta Kokalj rođena je u Sloveniji, diplomirala je fotografiju u Milanu, a najviše voli boraviti u Indiji. Od malih nogu osjeća snažan senzibilitet za život i sva ljudska bića što se počelo očitovati u odbijanu da jede meso, ribu, jaja i mlijeko od rane dobi tako da za sebe kaže da je ‘veganka od rane dobi‘.

Rođena je u ‘normalnoj‘ obitelji roditelja sociologa pa je logična njena odluka da studira na Filozofskom fakultetu (Filozofska Fakultet) u Ljubljani studij obrazovanja odraslih (izobrazevanje odraslih), s jasnom idejom da bi svijet mogao postati bolje mjesto, gdje sva bića mogu živjeti u miru i harmoniji.

Mirta Kokalj nije mogla sve to pronaći i ostvariti sebe u formalnom okruženju: ‘Nakon što sam završila svoje obrazovanje, osjećala sam da gubim poantu, da to niije moja misija. Kada sam imala sva znanja i informacije; postala dobra studentica, znala kako se ponašati u društvu, poštivala norme, živjela kako bi udovoljila tuđim interesima jer  ‘to je kako bi to trebalo biti’, …idete u školu, nalazite posao, na kraju ste se oženili, dobili hipoteku, djecu, .. onda razvod, bolest, .. i na kraju se sve na neki način završava. Barem je to ono što su mi pokušali prodati. Ali to nisam bila ja. Neću potpisivati ovakav život.To nije moj život. Još sam bila puna pitanja i osjetila poriv za nastaviti dalje, dublje.

Mirta Kokalj je odlučila da će se razvijati u smjeru umjetnosti pa je upisala studij fotografije u Milanu na Istituto Italiano di Fotografia. ‘Fotografija je oduvijek bila moja strast ali nikada nisam mislila da će jednog dana postati i zanimanje.’

Na svom putu prema samoostvarenju, Mirta Kokalj srela je važne duše koje su je upoznale s Ashtanga jogom koja je odmah postala njena svakodnevica. Ubrzo je željela doći do korijena pa je spakirala ruksak i otišla u Indiju.

Sada, svake zime, idem natrag mome učitelju, treniram i radim kao fotografkinja s jogijima diljem svijeta. Spajanjem tih dvije strasti našala sam unutarnju ravnotežu, tišinu i mir. Nemam više potrebe za potragom. Kod kuće sam.

Mirta Kokalj joga fotografija

Mirta Kokalj joga

Mirta Kokalj fotografija

Mirta Kokalj Indija

Mirta Kokalj djeca u Indiji

Mirta Kokalj fotografija u Indiji

Mirta Kokalj meditacija

Mirta Kokalj kolaž fotografijaMirtu Kokalj

Mirtu Kokalj foto

Mirta Kokalj portret

Za još fotografija posjetite web stranicu Mirte Kokalj ili njezinu Facebook stranicu!