Unutarnje svijetlo učitelja joge zabilježeno na fotografijama F. Mastalie

Updated

Kada je joga postala toliko popularna? Ujedinjeni narodi su prije tri godine odredili 21. lipnja Međunarodnim danom joge i od tada se na taj dan diljem svijeta organiziraju satovi joge, od domovine joge Indije preko Južne Afrike do Južne Philadelphie.

Prema podacima International Yoga Federation u svijetu više od 300 milijuna ljudi prakticira jogu, a prema istraživanju Yoga Alliance i Yoga Journala u SAD-u oko 37 milijuna odraslih Amerikanaca prakticira jogu. Iako se pojavljuju pomodni oblici joge (poput joge s kozama, joge s djecom, piva joga) broj jogija i inspirativnih učitelja stalno raste, a slavni jogiji postaju legende.

Fotograf Francesco Mastalia odlučio je fotografirati velike učitelje joge za svoju najnoviju knjigu ‘Yoga: The Secret of Life’. Mastalia zapravo živi u meki joge, u gradu Rhinebecku, u okolini Hudson Valleya, savezna država New York, u području koje privlači ozbiljne jogije svojim ashramima i joga centrima. No, knjiga fotografija 108 vodećih jogija je postala mnogo više nego što je Mastalia namjeravao.

https://www.instagram.com/p/BaWgWFOlxUy/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

Prvotna ideja je bila zabilježiti jogije u različitim položajima, prikazati ljepotu, gracioznost i snagu ljudskog tijela koje se transformira tijekom vježbanja. No, ljudima koji dišu i žive jogu, ona nije samo vježba, nego duhovno putovanje. Njima joga služi da razumiju svoje mjesto u svemiru.

Dokumentiranje jogija je trajalo godinu i pol, pa je tako je knjiga ubrzo postala duhovni prikaz prakse jer su mnogi jogiji odlučili naglasiti meditaciju, pobožnost i povezanost s Bogom. Stoga su neki jogiji zabilježeni u položajima, a drugi u relaksaciji.

joga učitelji fotografije

Kako bi zabilježio njihovo unutarnje svjetlo, Mastalia je koristio jednu od najstarijih fotografskih tehnika, proces s mokrim kolodijem, koristeći kameru s velikim drvenim okvirom, stare leće od mesinga i staklene ploče. Mastalia naglašava da je to zahtjevan proces fotografiranja u kojem se svaki korak izvodi ručno te se radi s kemikalijama osjetljivim na svjetlo, temperaturu i vlagu čije se karakteristike mijenjaju tijekom vremena.

Sve te varijable se mijenjaju tijekom fotografiranja. To je živ proces i stvari su uvijek drugačije. Kada radim vani priroda uvijek ima ključnu ulogu koja se ne može kontrolirati. Ja to sve prihvaćam, to je mjesto gdje se poznati i nepoznati svjetovi spajaju. Proces vas uvijek nešto uči.’

https://www.instagram.com/p/BJfk31qDPkr/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

Ova tehnika fotografiranja donosi magične rezultate, a Mastalia ju je prvo koristio za svoju knjigu ‘Organic: Farmers and Chefs of the Hudson Valley’ (2014.), kolekciju portreta organskih uzgajivača hrane  i njihovih vrtova posvećen pokretu održive hrane, odnosno vremenu prije korištenja pesticida i agrobiznisa. U toj knjizi fotografije su zadržale starinsku ljepotu zahvaljujući ovoj tehnici.

U knjizi ‘Yoga: The Secret of Life’ zamagljena pozadina, te ples svjetla i sjene daju portretima eteričnu kvalitetu, kao da reflektiraju energiju samih subjekata. Kao što su moćni portreti tako su moćne i priče jogija koje opisuju disciplinu samo-otkrivenja i prosvjetljenja. Mastalia se odlučio za 108 portreta jer se broj 108 smatra svetim u mnogim istočnjačkim religijama i tradicijama.

Kao što se knjiga ‘Yoga: The Secret of Life’ transformirala u prikaz osoba koje traže odgovore na velika životna pitanja, tako se i sam fotograf promijenio. Mastalia kaže ‘Ovo putovanje je duboko utjecalo na moj život. Promijenilo je moju perspektivu stvarnosti i percepciju postojanja. Sada hodam Zemljom na posve drukčiji način.

Također treba napomenuti da Francesco Mastalia sada prvi put u svom životu prakticira jogu i naglašava ‘Možda znamo, ali često zaboravljamo, koliko je život dragocjen. Čudo je što smo na ovom planetu. Svaki dah je dar. Joga je podsjetnik na to.

https://www.instagram.com/p/BWm5nnWFifm/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

https://www.instagram.com/p/BW7nbLzFG52/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

https://www.instagram.com/p/BZeGj3Glw5p/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

https://www.instagram.com/p/BWVCADYFa5b/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

https://www.instagram.com/p/BbM7SJdFpKK/?hl=hr&taken-by=francesco_mastalia

Izvor: nytimes.com
Foto: sendy.powerhousecultural.com/Instagram