UNAPRIJEDITE EMOCIONALNU INTELIGENCIJU

Updated

Kada je riječ o sreći i uspjehu u životu, EQ je jednako važan kao i IQ. Naučite kako možete poboljšati emocionalnu inteligenciju, izgraditi jače odnose i postići svoje ciljeve.

Nasmijana mlada žena

ŠTO JE EMOCIONALNA INTELIGENCIJA ILI EQ?

Emocionalna inteligencija je inače poznata kao emocionalni kvocijent ili EQ. Odnosi se na sposobnost razumijevanja, korištenja i upravljanja vlastitim emocijama na pozitivne načine za ublažavanje stresa, učinkovitu komunikaciju, suosjećanje s drugima, prevladavanje izazova i ublažavanje sukoba. Emocionalna inteligencija pomaže vam izgraditi čvršće odnose, uspjeti u školi i na poslu te postići svoje karijerne i osobne ciljeve. Također vam može pomoći da se povežete sa svojim osjećajima, pretvorite namjeru u akciju i donesete odluke o tome što vam je najvažnije.

Emocionalnu inteligenciju obično definiraju četiri atributa:

Samoupravljanje – u stanju ste kontrolirati impulzivne osjećaje i ponašanja, upravljati svojim emocijama na zdrav način, preuzeti inicijativu, slijediti svoje obveze i prilagoditi se promjenjivim okolnostima.

Samosvijest – prepoznajete vlastite emocije i kako one utječu na vaše misli i ponašanje. Poznajete svoje prednosti i mane i imate samopouzdanja.

Socijalna svijest – imate empatiju. Možete razumjeti emocije, potrebe i brige drugih ljudi, shvatiti emocionalne znakove, osjećati se ugodno u društvu i prepoznati dinamiku moći u grupi ili organizaciji.

Društvo se druži u parku

Upravljanje odnosima – znate kako razvijati i održavati dobre odnose, jasno komunicirati, inspirirati i utjecati na druge, dobro raditi u timu i upravljati sukobima.

IZGRADNJA EMOCIONALNE INTELIGENCIJE: ČETIRI KLJUČNE VJEŠTINE ZA POVEĆANJE EQ

Ključne vještine za izgradnju EQ-a i poboljšanje sposobnosti upravljanja emocijama i povezivanja s drugima su:

1. Samoupravljanje

Kako biste mogli uključiti svoj EQ, morate moći koristiti svoje emocije za donošenje konstruktivnih odluka. Kada ste pod pretjeranim stresom, možete izgubiti kontrolu na svojim emocijama i sposobnost da djelujete promišljeno i primjereno.

Razmislite o trenutku kada vas je stres preplavio. Je li bilo lako jasno razmišljati ili donijeti racionalnu odluku? Vjerojatno ne. Kada ste pod velikim stresom, sposobnost da jasno i precizno procjenjujete emocije – svoje i tuđe – postaje smanjena.

Emocije su važne informacije koje vam govore o vama samima i drugima, ali suočeni sa stresom zbog kojeg izlazimo iz zone komfora, možemo postati preopterećeni izgubiti kontrolu nad sobom. Sa sposobnošću da upravljate stresom i ostanete emocionalno prisutni, možete naučiti primati uznemirujuće informacije bez dopuštanja da one nadjačaju vaše misli i samokontrolu. Moći ćete donositi odluke koje će vam omogućiti da kontrolirate impulzivne osjećaje i ponašanja, upravljate svojim emocijama na zdrav način, preuzmete inicijativu, slijedite svoje obveze i prilagođavate se promjenjivim okolnostima.

2. Samosvijest

Upravljanje stresom samo je prvi korak u izgradnji emocionalne inteligencije. Znanost o privrženosti pokazuje da je vaše trenutno emocionalno iskustvo vjerojatno odraz vašeg ranog životnog iskustva. Sposobnost upravljanja temeljnim osjećajima kao što su ljutnja, tuga, strah i radost često ovisi o kvaliteti i dosljednosti vaših ranih životnih emocionalnih iskustava. Ako je vaš skrbnik razumio vaše emocije dok ste bili dojenče, emocije su vam vjerojatno vrijedna imovina u životu. No, ako su vaša emocionalna iskustva kao dojenčeta bila zbunjujuća, prijeteća ili bolna, vjerojatno ste se pokušali distancirati od svojih emocija.

3. Socijalna svijest

Društvena svijest vam omogućuje da prepoznate i protumačite uglavnom neverbalne znakove koje drugi stalno koriste za komunikaciju s vama. Ovi znakovi daju vam do znanja kako se drugi stvarno osjećaju, kako se njihovo emocionalno stanje mijenja iz trenutka u trenutak i što im je uistinu važno. Društvena svijest zahtijeva vašu prisutnost u trenutku. Iako se mnogi od nas ponose sposobnošću obavljanja više zadataka, to znači da ćete propustiti suptilne emocionalne promjene drugih koje vam pomažu da ih potpuno razumijete.

4. Upravljanje odnosima

Dobri odnosi s drugima proces je koji počinje emocionalnom svjesnošću i vašom sposobnošću prepoznavanja i razumijevanja onoga to drugi ljudi doživljavaju. Kada razvijete emocionalnu svijest, možete učinkovito razviti i dodatne socijalne/emocionalne vještine koje će vaše odnose učiniti učinkovitijim i ispunjenijim.