Umijeće sjedenja u meditaciji

Updated

Bezbrojna istraživanja potvrđuju da joga, pranayama i meditacija znatno poboljšavaju fizičko i emocionalno zdravlje. I dok mnogi od nas više uživaju u fizičkom vježbanju joge, jednostavno svjesno sjedenje u tišini može biti jako korisno. Trenutak kada se umirimo na prostirci savršen je način da shvatimo što znači biti prisutan i fokusiran.

Ovaj dio sjedenja ključni je dio joge, prilika da započnemo proces samoanalize, da se smirimo i osjetimo bolje u vezi sa samim sobom i svijetom oko nas.

Blaženo sjedenje

Da bi se postigao mir neophodan za samoanalizu, mora se zauzeti položaj koji je po Patanjalijevim joga sutrama istovremeno sthira i sukha – stabilan i udoban. Dobra poza, koja prati liniju kralježnice u njenom prirodnom položaju (pogrešno se naziva uspravnim sjedenjem) tako da je glava u ravnoteži s karlicom, učinit će da iz sjedenja izvučemo maksimum.

Dok dišemo, pluća će nam se maksimalno raširiti, krv će cirkulirati bez smetnji, likvor će teći slobodno, natapajući i hraneći mozak i leđnu moždinu, i naša prana će s lakoćom kliziti niz sushumnu nadi, centralnu rijeku koja teče kroz kralježnicu.

Joga škole diljem svijeta često ističu da održavaju satove ‘otvaranja kukova’, ali ovaj izraz ne odražava u potpunosti ono što se događa u donjem dijelu kralježnice niti produbljuje naše razumijevanje o tome koliko je važno za naše tijelo. Zapravo, najčešći problem je to što su kukovi previše kruti pri savijanju pa nema dovoljno prostora za laku balasanu, gdje se stražnjica spušta skroz do peta ili se radi potpuni čučanj. Kada sjednemo na pod, ovaj nedostatak fleksibilnosti znači da smo smješteni na zadnji dio sjednih kostiju, a karlica je zabačena unazad i ponovno smo u pogrbljenom položaju u obliku slova C.

Umijeće sjedenja u meditaciji

Glava i vrat

Glava balansira na kralježnici, na središnjoj točki koja se naziva atlanto-okcipitalni zglob, i pomiče se u dogovoru na senzorni stimulus – prije svega, očiju i ušiju.

Kada sjedimo pogrbljeno, glava i vrat će pratiti ostatak kralježnice i pogled će nam biti uprt u pod. Iz tako opuštenog položaja moramo se dodatno napregnuti i istegnuti vrat kako bismo podigli pogled, čime napinjemo i zglobove. Probajte: nagnite se naprijed, podignite glavu tako da možete gledati ispred sebe i bez pomicanja glave i vrata ispravite leđa – vidjet ćete da gledate u plafon.

Ukoliko bi vrat bio konstantno ovako ispružen, došlo bi do istegnuća. Tijelo reagira na opasnost tako što savija ramena i zateže mišiće zadnjeg dijela vrata pa sjedenje u ovom položaju imitira prirodni odgovor na stres. Uz to, kada su oči uprte prema gore, živčani sustav je aktiviran, budan i spreman na akciju i nije mu do zdravog vježbanja joge.

Spuštanjem brade, s ispravljenim vratom i leđima, pogleda blago spuštenog ka podu, generira se osjećaj sigurnosti, neophodan za unutarnji fokus i predaju.

U pogrbljenom položaju, skraćen je gornji dio kralježnice pa rebra imaju manje prostora za pomicanje. Donja rebra i dijafragma također su ograničeni, zbog čega je limitirano i širenje pluća. Treba znati da su kratki, plitki udisaji i izdisaji još jedan oblik stresa za tijelo.

Ramena

Pozicioniranje ramena što dalje od ušiju, česta je uvodna vježba joge, a najbolji rezultat postiže se opuštanjem šaka. Okenite ih ka gore i oslonite na butine ili ih položite na donji dio trbuha, jednu preko druge.

Olakšajte sebi

Kada je tijelo u udobnom položaju, živčani sustav se opušta i djeluje na tkiva na staničnom nivou: smanjuje se tenzija bez ulaganja bilo kakvog napora.

Koristite sva pomagala da zuzmete dobra položaj i imate držanje u kojem će glava biti savršeno izbalansirana, disanje slobodno, a živčani sustav smiren.

Samjoga

Jedan od mnogih značenja sanskritske riječi ‘joga’ je jedinstvo, što upućuje na činjenicu da postoje dva principa koja su povezana, ali i dalje nezavisna. Glava i karlica su u jogi, kao i lumbalna kralježnica i kukovi. Među njima postoji odnos, ali prilikom određenog pokreta nastojimo ih držati odvojeno koliko god je to moguće, osim ako ih ne odlučimo pomicati ‘kao jedno’.

U suprotnom, pokret je konfuzan, što se naziva samjoga, a ova pojava nije poželjna jer smanjuje prostor u tijelu. Pogrbljeno sjedenje se smatra samjogom.

Pogledajte i video: Kako pravilno sjediti u meditaciji? 

Izvor: Yoga Magazin