Tko je svjestan da je nesvjestan?

Updated

Tko je svjestan da je nesvjestan? Nitko. Svi smo uvjereni da smo svjesni, iako smo na svjesnoj razini jako malo toga svjesni. Pokazatelj snage nesvjesnog je i činjenica da tek u trenutku u kojem osvijestimo nesvjesno shvatimo da smo zapravo cijelo vrijeme bili nesvjesni.

Drugim riječima, iz stanja nesvjesnosti zaista ne možemo predvidjeti, zamisliti, niti pretpostaviti kako je kada si svjestan. Svjesnošću se automatski otvara jedan potpuno novi svijet. Svijet pun novih uvida, jasnoće, uzbuđenja koji do tada za nas nije postojao, zapravo postao je, ali ga nismo bili svjesni.

Kako otkriti nesvjesno?

Nama u pravilu upravlja nesvjesno. Ono nam putem emocija, misli, stavova i programa, određuje iskustva koja doživljavamo, upravo sukladno njima. Ako nas akcija koju poduzimamo, iako se čine u smjeru onoga što želimo, ne dovodi do onoga što želimo, sasvim je sigurno da nas koči neko nesvjesno uvjetovanje koje je u suprotnosti sa željenom namjerom.

Ono što dodatno frustrira i ostavlja nas nezadovoljne i zbunjene je činjenica da su naša vlastita uvjerenja skrivena od nas samih i da ih nismo svjesni. Pitamo se kako je moguće, da svjesno poduzimamo akciju u smjeru poboljšanja određenog segmenta života, a život nam donosi iskustva toliko suprotna našim željama i namjerama.

Svrha nesvjesnog

Neželjene situacije i iskustva postoje da bismo osvijestili tko smo i koje stavove, emocije i programe nosimo u sebi. Koja bi druga bila svrha ponavljajućih i neželjenih iskustava, nego rast i osvještavanje? Ima li veće motivacije za samospoznajom od želje za razumijevanjem zašto nam se događa i ponavlja ono što ne želimo?

S vremenom i iskustvom, sve više osvještavajući emocije koje osjećamo i događaje koje doživljavamo, postajemo ne samo svjesniji, već i sretniji, bogatiji za mnoga iskustva, te ponosni na sebe zbog mnogih izazova koje smo svladali.

Dobrobit osvještavanja

Osvještavanjem nesvjesnog zapravo dolazimo do spoznaje da je sve upravo onako kako treba biti, odnosno da je baš tako i trebalo biti. Postaje posve jasno zašto su se neki događaji dogodili, a zašto neki nisu. Možda po prvi put otkriješ ljepotu i smisao iskustva kroz koja si prošao, te zbog lekcija koje si naučio postaju ti očiti i razlozi zbog kojih si ih prošao.

Postaje potpuno jasno da su svi događaji u tvom životu savršeno smisleni i povezani. Tada događaji i situacije koje si možda promatrao s bolom ili razočaranjem nemaju više negativan predznak. Zapravo, događaji nemaju negativan predznak, jer im ti više ne daješ negativan predznak. I shvatiš da je predznak bila samo tvoja odluka, nesvjesna – ali tvoja. Osjetiš i olakšanje jer znaš da samo o tebi ovisi kakvu odluku ćeš u sličnim situacijama donijeti u budućnosti.
Postaješ potpuno svjestan da je sve promjenjivo, i da nijedan ishod nije unaprijed određen i zapečaćen. Tada postaje uzbudljivo jer je svaki događaj, odnos, bolna emocija, prilika za svjesnost. Svijet tako postaje ugodno mjesto, zbog spoznaje da samo o nama ovisi kako ćemo svoje izazove interpretirati i na njih reagirati.

Test nesvjesnosti

Iskustva koja doživljavamo su jedini pravi indikator svjesnosti i samospoznaje koji stopostotno pokazuje gdje smo i tko smo. Ali – ne ono tko mislimo da jesmo ili bismo htjeli biti, već – ono tko jesmo sada. Ljepota samospoznaje i jest u tome da nas svako osvještavanje mijenja, mijenja ono tko jesmo. Ono što danas nismo, već sutra možemo biti!

Izvor: tanjabozicevic.com
Foto: unsplash.com