Sve dobrobiti Pozdrava Suncu

Updated

U mnogim je kulturama i tradicijama Sunce od izuzetne važnosti: Sunce daje život našem svijetu. Sunce je simbol svjesnosti i samorazvoja: daje nam uvid u suprotnost između svjetla i mraka. Sunce – Surya – fizičko je i duhovno srce našeg svijeta, stvaratelj života, ono koje ‘rađa i hrani čovječanstvo na različite načine’ (Rg Veda). Sunce je ‘oko svijeta’, koje vidi i ujedinjuje sve. Drevni jogiji su uspoređivali Sunce s našim ‘unutarnjim suncem’, našim duhovnim centrom, sjedištem svijesti i mudrosti (jnana). Surya, Bog Sunca, predstavlja vidljivu formu božanskog.

U svojem djelu “Yoga Mala” Sri K. Pattabhi Jois tvrdi da prakticiranje Pozdrava Suncu može izliječiti sve bolesti, uključivo i psihičke. “Kako bismo održali tijelo, koje je temelj našeg življenja i naših djela, čistim i slobodnim od prepreka kao što je bolest, Surya Namaskara i asane su od izuzetne važnosti. Čak štoviše, u suvremenom svijetu, one su neophodne svima, muškarcima i ženama, mladima i starima”.

http://shreelkshmi.com/

Rituali pozdravljanja Sunca vrlo su stari, a postoje mnoga razilaženja u mišljenjima oko podrijetla i starosti ovih obreda. Tradicionalisti vole smjestiti sekvencu Pozdrava Suncu u ‘službena’ vremena Veda, a Pozdrav Suncu u tom je objašnjenju ritual nastao iz prostracija koje su se izvodile u zoru, uz mantre i nuđenje cvijeća i hrane kao žrtvenih darova.

Sri K. Pattabhi Jois priča o tome kako je praksa Pozdrava Suncu potekla iz davne prošlosti i tvrdi da Surya Namaskara može “učiniti ljudski život rajskim i blažnim. Ljudi mogu postati sretni, radosni, mogu osjetiti zadovoljstvo i ispunjenje, a izbjeći starost i smrt”. Uz Pozdrave Suncu moguće je razviti tijelo i um te u tom procesu doživjeti samorealizaciju, kako potvrđuju stari spisi: “Nayam atma balahinena labhya”: ‘Sepstvo ne može postići onaj koji je lišen snage’ (Upanishade). Drevni mudraci pričali su o konceptu “Shariramadyam khalu dharma Sadhanam”: “prva je zadaća brinuti se o tijelu, koje je sredstvo u potrazi za duhovnim životom”.

Vjerovalo se da svakodnevno izvođenje Pozdrava Suncu odobrovoljava Boga Sunca, koji je zaslužan za dobro zdravlje. Sri K. Pattabhi Jois kaže: “Ako razmislimo o ‘Arogyam bhaskarad icchet’ odnosno ‘treba tražiti zdravlje od Sunca’ jasno je da oni koje je Bog Sunca blagoslovio žive zdravim životom. Zbog toga, kako bismo postigli zdravlje – najveće blago od svih – moramo i sami tražiti blagoslov Boga Sunca”.

“Metode izvođenja Surya Namaskara opisali su razni ljudi, na različite načine. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji je pravilan, ali kad se osvrnemo na znanost joge, vidimo da tradicija Pozdrava Suncu slijedi metodu vinyase, povezivanja daha s pokretom, zatim rechake ili izdaha, purake ili udaha, te meditacije. Prema drevnim učenjima, Pozdrav Suncu uključuje vinyasu, rechaku, puraku, dhyanu, drishti i bandhe. I to je samo po sebi metoda koju treba slijediti kad učimo Surya Namaskaru, kako jogiji iz svojeg iskustva i potvrđuju. I zaista, Pozdrav Suncu koji se izvodi bez ovih pravila malo je više od puke tjelesne vježbe, i to nije pravi Surya Namaskara.”