SUP joga – sinergija vode, sunca, vjetra i joge

Updated

Novo otkriće za sve jogije tijekom ljeta je definitivno joga na SUP-u! Doista je teško riječima opisati mirnoću duha i tijela koja se osjeća kada se stope pokret, voda i sunce. Ako ste se ikada pitali kako izgleda sat joge na dasci, popričali smo sa simpatičnom i uvijek nasmiješenom Tihanom Čurović, dugogodišnjom joga instruktoricom koja je među prvima u Hrvatskoj joga vještinu prenijela sa zemljane podloge na vodenu. Još 2013. godine pokrenula je svoj biznis te otvorila Metta Float Yoga & SUP , prvi centar za jogu na SUP-u Hrvatskoj smješten u Medulinu nedaleko Pule. Prve dvije sezone bile su prilično uspješne no, ovo ljeto kao da se dogodio taj očekivani BUM, jer Tihanini satovi sve su puniji, a joga na vodi postala je novo otkriće za domaće jogije ali i turiste koji prakticiraju jogu.

11666079_912886328770142_1789877108943346627_n

Sat započinje veslanjem prema bovama koje se nalaze posred zaljeva, što je ujedno i zagrijavanje za sat SUP joge koja slijedi. Satovi su kombinacija tradicionalnih jogijskih položaja (asana) i zabave koje pruža plutanje na dasci za Stand Up Paddling. “Kao i na satovima u ‘klasičnom’ joga studiju imamo različito koncipirane satove ovisno o intenzitetu te iskustvu polaznika. Vrlo je slično satu joge na kopnu samo što je ovdje dodana daska za SUP kao vaša prostirka, a priroda postaje vaš joga studio u koji su pozvani i elementi sunca, vjetra i vode. Majka Priroda je definitivno naš najveći učitelj”, objasnila je Tihana.

S obzirom na to da je podloga na kojoj se vježba nestabilna, uključuje se i posve novi element snage centra, te intenzivan fokus i disciplinirana koncentracija koji vježbanje podižu na posve jednu novu razinu, a ujedno vas i održavaju suhim.

Joga i Stand Up Paddling idu ruku pod ruku jer vas i jedno i drugo ‘vode ravno u sadašnji trenutak’. Zahtijevaju koncentraciju, ravnotežu, pravilno disanje, opuštanje, avanturistički duh, smisao za humor te sposobnost predaje nečemu što je mnogo veće od nas samih. S jedne strane trebate biti hrabri, dok pak s druge strane osjećate krajnju poniznost i potpunu predaju.

Vježbajući jogu na SUP-u, kaže Tihana, ni ne primjećujemo koliko nesvjesnih osobina izlazi na vidjelo. Netko nikada ne padne u vodu jer se drži uvijek granice sigurne zone, dok neki vole eksperimentirati s položajima i svojim tijelom tako da su njihovi satovi vrlo osvježavajući. Dodaje kako je bitno naglasiti da se balans tijela može unaprijediti tijekom cijelog života i vježbaći su začuđeni koliko se brzo njihovo tijelo adaptira na uvijete SUP joge koji su sve samo ne uobičajeni.

11667390_908053192586789_8982699563005880607_n

Na SUP jogi rade se većinom asane koje izvodimo u klasičnom joga studiju. Najzahtjevniji položaji su položaji balansiranja na jednoj nozi i inverzije na rukama. No, ipak, skokovi su najzahtjevniji jer voda pod daskom se ponaša kao led, stoga skok se izvodi sa što manje odraza, inercije te sa što više snage iz centra tijela.

Mnogima nije jasno što je to SUP daska te od čega se ona razlikuje od klasične daske za surfanje. Naime, ima različitih vrsta SUP-ova. Onih stabilnijih i manje stabilnih kao što su recimo one na napuhavanje. Za SUP jogu bitna je ravna površina daske, odnosno prostirka koja je veličine one u studiju tako da ne ograničava kretanje po dasci te da se ne skliže.

Ako se nađete u prilici isprobati ovaj jedinstven osjećaj blaženstva koji pružaju gibanje na vodi uz nježno milovanje sunca na koži te mirnoća uma u kreaciji Majke Prirode, svakako isprobajte SUP jogu u koju ćete se garantiramo, odmah zaljubiti.

Foto: Metta Float Yoga & SUP