STVARI KOJE MOŽETE PROMIJENITI U ODNOSIMA OVE GODINE

Updated

Nekima od nas je teško reći „ne“ zahtjevima koje pred nas stavljaju obitelj i prijatelji. Ali što se događa kada kažete „da“ svemu? Počinjete se osjećati umorno, streseno, tjeskobno i – što je najgore – ogorčeni na ljude kojima ste rekli „da“.

Ali to se ne događa samo s obitelji i prijateljima. Lako preuzmemo previše obaveza na poslu jer želimo impresionirati šefa ili pomoći svojim kolegama. Možda ćete raditi prekovremeno kako biste to dovršili, što bi moglo uzrokovati više stresa i manje sna i vremena s voljenima. Za to postoji rješenje: morate postaviti granice. To ne znači pretvaranje svakog „da“ u „ne“, ali možete više vremena uložiti u ono što vam je važno, a manje da zadovoljite sve ostale.

Par se drži za ruke

Što znači postaviti granice?

U stvarnosti, granice su bitne za sve odnose. Dok je većina studija usmjerena na granice povezane s ravnotežom između posla i života, većina stručnjaka se slaže da su branice bitne za svaki zdravi odnos.

Postavljanje granice od nas zahtijeva da budemo jasni o svojim vrijednostima, ciljevima i vremenu te donesemo odluke o tome kako zapravo želimo provesti dane. U uredskom okruženju to bi moglo značiti da radite od 9 do 17 sati za svojim stolom, a sve što nije gotovo čekat će sljedeći dan. To također može uključivati određivanje vremena za meditaciju, vježbanje ili šetnju psa prije ili poslije radnog vremena.

Ako se osjećate iscrpljeno od dugog radnog tjedna, u redu je reći prijatelju da mu ne možete pomoći okrečiti kuću kako ste se u početku nadali. Ali nije dovoljno samo razmišljati o ovim stvarima u glavi i osjećati se frustrirano kada drugi traže vaše vrijeme. Morate komunicirati (i provoditi) svoje granice. Evo kako to učiniti.

Postavite granice

Postavite prioritete

Mnogi od nas koji imamo problema s granicama također su preuzeli ulogu skrbnika. Bez obzira na to jesu li to naučili kao dijete ili su naviku razvili kao odrasla osoba, skrbnici imaju tendenciju preuzeti previše odgovornosti kako bi pomogli svima. Ipak, skrbnici često zanemaruju brigu o sebi sve dok njihova tijela ne daju eksplicitne signale (poput bolesti, tjeskobe ili potrebe za dodatnim spavanjem).

Ali – nije klišej kao što zvuči – stvarno se ne možete brinuti o drugim ljudima ako se ne brinete o sebi. U ovom slučaju to možda neće uključivati pjenušave kupke ili spa dane (iako su i to sjajne ideje!) – to znači poštivanje i priznavanje vaših osjećaja i vremena. Poštivanje sebe također vam može pomoći da odlučite jeste li uopće u pravoj ulozi ili vezi.

Budite jasni

Postavite jasne granice ili zahtjeve. Ako znate da vam je raspored utorkom i četvrtkom prepun, zamolite svog partnera ili prijatelja da uskoči u pomoć. Pitajte ako vam je nešto potrebno i budite jasni  kada nešto ne možete učiniti. Izbjegavajte govoriti „možda“ možete pomoći s dodatnim projektom ako znate da će vam to stvoriti previše obaveza. U redu je ponekad reći „ne“. Kada postavite jasne granice, ne samo da će ih drugi poštivati, već ćete biti obzirniji i prema tuđim granicama.