Što je šumsko kupanje i zašto je tako popularno?

Updated

‘Šumsko kupanje? Što bi to pobogu moglo biti?’, vjerojatno pomišljate. Radi se o tehnici opuštanja kroz povezivanje s prirodom i svim njezinim elementima. Ukoliko želite saznati više, svakako nastavite čitati jer u nastavku donosimo najvažnije savjete vezane uz ovu jednostavnu, ali 100% učinkovitu tehniku.

Definicija šumskog kupanja

Prvotna namjena šumskog kupanja je da vas povezuje i okružuje s energijom svijeta prirode. No, ključan dio nalazi se u vašoj namjeri.

Šumsko kupanje nije klasična šetnja prirodom tokom koje uživamo u krajoliku. Kroz prakticiranje ove vježbe stječete korist iz prirodne energije. Drugim riječima, kupate se u energiji drveća, lišća, neba i zemlje.

Također je važno znati što šumsko kupanje nije. Kada čujemo riječ ‘kupanje’ pomislimo na vodu, zar ne?  No, više se govori u smislu energije i duha. Iako plutanje jezerom usred šume itekako može biti dio šumskog kupanja, za ovu vježbu nije potrebno smočiti se.

Umjesto toga, zamislite drugačiji tip kupanja u kojem osobno čišćenje i obnavljanje obavljate s prirodnom, životno snažnom energijom šume.

Što je šumsko kupanje i zašto je tako popularno?

Podrijetlo

Šumsko kupanje nastalo je u Japanu prije nekoliko godina.  Tada je prvotni naziv bio Shinirin – yoku, što je u prijevodu naravno ‘šumsko kupanje’.

Iako je sam pojam donekle nov, postoji cijela povijest o ljudima koji su se ‘obnavljali’ na ovaj prirodan način.

Koje su prednosti?

Šumsko kupanje, kao i joga, pomaže nam u razvijanju fokusa i svjesnosti o sadašnjem trenutku. No, izuzetno dobro utječe i na zdrastveno stanje. Zapravo, dokazano je da pozitivno djeluje na krvni tlak, umanjuje stres, anksioznost, gnjev, depresiju i nesanicu.

Kako prakticirati?

Jedan od načina prakticiranja šumskog kupanja je da sve ono što inače radite na prostirci ili jastuku za jogu prenesete u prirodu. Kao i kod vježbanja svojih asana, kada vam je pažnja usmjerena na dah, ili kada meditirate pa primjećujete prostor između svojih misli – isti jedinstveni fokus prenosite u iskustvo šumskog kupanja.

Ako nemate šumu u blizini, pronađite pronađite najbliži park. Bitno je da ste okruženi elementima prirode.

Jednom kada krenete na ovakvo putovanje šumom, preporuka je da koristite svih pet osjetila. Što vidite, čujete i osjećate tokom šetnje? Hodajte polako. Uživajte u ovom iskustvu.

Obratite pozornost na svoju energiju. Osjetite kako postajete jedno s energijom stabala i svim blagodatima prirode čiji ste dio u konačnici i vi sami.

Izvor: doyouyoga.com
Foto: pixabay.com
Pripremila: Monika Hranj