Slušanje ove pjesme dokazano smanjuje anksioznost za 65 posto

Updated

Terapija glazbom nije nikakva inovacija ili novost, već je tehnika koja se počela primjenjivati još u 19. stoljeću.

Glazba utječe na naše osjećaje, neki žanrovi glazbe nam podižu raspoloženje, neke rastužuju, a neuroznanstvenici su otkrili koja pjesma najviše opušta i smanjuje stres.

Naime, znanstvenici iz institucije Mindlab International proveli su studiju u kojoj su sudionicima mjerili moždanu aktivnost, srčani ritam, krvni tlak i disanje dok su oni rješavali različite zagonetke. Za to su vrijeme ispitanici bili spojeni na senzore i puštana im je pjesma ‘Weightless‘ engleskog ambijentalnog benda Marconi Union.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su se anksioznost i stres kod sudionika istraživanja slušanjem upravo te pjesme smanjili za 65 posto. Osmominutna pjesma izaziva usporavanje otkucaja srca, smanjuje krvni tlak, snižava razinu tzv. hormona stresa kortizola i pomaže pri uspavljivanju.

Doktor David Lewis-Hodgson tvrdi kako pjesma producira najviši stupanj relaksacije od bilo koje druge dosad testirane glazbe, ali to je zato što je ona kreirana  u svrhu redukcije stresa i napravljena u suradnji benda i grupe glazbenih terapeuta.

Pažnja! Ovu pjesmu se nikako ne preporučuje slušati prilikom vožnje jer poprilično umiruje.

Izvor: positivethingsonly.com/prvi.hr
Foto: Alice Moore/unsplash.com