ŠETANJE PSA I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Updated

Psima je potrebna redovita tjelovježba kako bi živjeli dug i zdrav život. Ali nisu oni jedini koji imaju koristi od redovitih šetnji. Evo kako vam šetanje psa također može koristiti.

Psi obožavaju ići u šetnje, do te mjere da mnogi vlasnici sriču š-e-t-nj-a kada govore o aktivnosti kako bi spriječili da se njihovi ljubimci pretjerano uzbude. Svakodnevne šetnje nisu samo izvrstan način vježbanja psa; i vi možete imati koristi od njih!

Žena šeta sa psom u parku

Prije nego što krenete kroz vrata, morat ćete se uvjeriti da imate sve potrebne zalihe. Uvijek nosite plastične vrećice sa sobom da počistite za svojim psom. Ostavljanje izmeta vašeg psa na tlu nije samo bezobrazno za druge ljude koji koriste stazu, već je i nezdravo za prirodni ekosustav tog područja.

Ako je vaš pas sklon povlačenju kada je uzbuđen, možda ćete mu htjeli nabaviti pojas kako ne bi naprezao vrat ili se gušio. Postoji mnogo različitih stilova i vrsta pojaseva. Samo imajte na umu da pojas neće spriječiti vašeg psa da povuče – to je svrha treninga s labavim povodcem. Jedino što će vam trebati je par dobrih cipela za hodanje i spremni ste za pločnik ili stazu.

Povećajte fizičku spremnost

Nije tajna da će se, ako redovito vježbate, vaše tijelo mijenjati. Ali s mnogim programima vježbanja, pola bitke je zadržati se dovoljno dugo da se vide rezultati. Šetnja sa psom gotovo eliminira ovaj izazov – oni će biti vaš partner u treningu i trener, sve u jednom. Nakon što počnete uspostavljati rutinu, oni će biti toliko uzbuđeni da izađu van da vam neće dopustiti da preskočite dan, bila kiša ili sunce.

Hodanje je fantastična aktivnost niskog intenziteta koju možete raditi bilo gdje. S vremenom to će vam pomoći ojačati mišiće, kosti i zglobove. Možda ćete čak primijetiti da vam je uobičajena ruta malo lakša i odlučite ostati dulje vani ili hodati po dodatnom brdu.

Koliko ćete hodati u jednom danu ovisit će o pasmini i dobi vašeg psa – 2-godišnji border koli će imati više izdržljivosti od starijeg mopsa, na primjer. Prilagodite svoju šetnju potrebama i sposobnostima vašeg psa. Ako je vruć dan ili idete na duže planinarenje, svakako ponesite vodu i zdjelu za psa.

U toplijim danima također ćete morati uzeti u obzir površinu po kojoj hodate. Na suncu pločnik može lako dosegnuti opasno visoke temperature i ozlijediti šape vašeg psa. Dobar test je staviti ruku ili bosu nogu na kolnik. Ako ga ne možete zadržati 10 sekundi, to znači da je tlo prevruće da bi vaš pas mogao hodati po njemu. U ovakvim danima samo trebate paziti da hodate po travi ili po zemlji. Alternativno, možete kupiti čizme za psa koje će služiti kao zaštita za stopala.

Žena vodi psa u parku

Bolje mentalno zdravlje

Postoji psihološki razlog zašto toliko pasa postaju službene životinje za veterane i osobe koje žive s PTSP-om: šetnja sa psom može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije i tjeskobe, a istraživanja pokazuju da provođenje vremena sa psom može smanjiti izlučivanje hormona stresa, kortizola.

Za ljude koji se bore s depresijom, posjedovanje psa može potpuno promijeniti igru. Može biti teško motivirati se da izađete iz kuće ako to radite sami. Fizički umor možete doživjeti kao simptom depresije, a to može otežati vježbanje, iako su studije pokazale da redovita tjelovježba može biti snažan antidepresiv.

Ali nema boljeg motivatora od vašeg psa koji vas gleda velikim očima i moli da ide u šetnju. Imati psa prisiljava vas da izađete van, što započinje dugi lanac pozitivnih učinaka na vaše mentalno zdravlje. Tjelesna aktivnost oslobađa endorfine u mozgu koji vas energiziraju i stvaraju pozitivne osjećaje. Smanjit će stres, podići raspoloženje i povećati mentalnu energiju. Osim toga, rutina svakodnevnog šetanja može biti zdravo odvraćanje od negativnih misli.

Poboljšava san

Vjerojatno ste vidjeli svog psa kako se „onesvijestio“ na podu kada se vratite kući iz duge šetnje ili duge igre. To je zato što je vježba zamorna! Možda vam neće trebati drijemanje odmah po dolasku kući kao vašem psu, ali studije su pokazale da redovita tjelovježba pomaže poboljšati količinu i kvalitetu sna.

Odraslim ljudima je potrebno 7-9 sati sna po noći, ali nedavna studija centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da 1 od 3 odrasle osobe ne spava dovoljno. Nedostatak sna povezan je s većim rizikom od razvoja stanja poput pretilosti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Osim toga, nedostatak sna može negativno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Ako ste se ikada osjećali  razdražljivo ili ste imali problema s fokusiranjem nakon lošeg sna, znate o čemu govorimo. Da ne spominjemo fizičke učinke, kao što su glavobolja, suhe oči i umor. Može biti izazovno natjerati se na vježbanje kada ste već iscrpljeni zbog nedostatka sna. Ovdje dolazi vaš pas! On će vas natjerati da prevladate ovu barijeru i izađete van i prekinete štetan ciklus neaktivnosti i lošeg sna.

Djevojka trči sa psom u parku

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Svakodnevna aktivnost ne samo da pomaže održavanju vašeg koštanog i mišićnog sustava u vrhunskom radnom stanju, već će također pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila.

Vaš kardiovaskularni sustav uključuje srce, krv, vene i arterije. Kada vaše srce nije u stanju učinkovito pupati krv kroz tijelo ili naiđe na blokadu, mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi, uključujući visoki krvni tlak, zatajenje srca i koronarnu bolest.

Redovita tjelovježba snižava krvni tlak i broj otkucaja srca u mirovanju, kao i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. CDC preporučuje odraslima barem 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno. To za vas predstavlja nešto više od 20 minuta vježbanja dnevno. Sa svojim psom uz sebe, ovo može biti jednostavno mjerilo za postizanje.

Za mnoge pse 20 minuta dnevno nije dovoljna aktivnost – morat ćete nadopuniti dulju šetnju, trčanje ili vrijeme u dvorištu kako biste bili sigurni da vaš pas dobiva vlastitu preporučenu aktivnost. Opet, to će ovisiti o pasmini i dobi psa. Uvijek se posavjetujte sa svojim veterinarom kako biste razgovarali o tome koliko bi vaš pas trebao vježbati dnevno.