Šareni festival posvećen slonovima

Updated

Svake godine grad Jaipur u Rajasthanu, Indiji, postaje dom poznatog Festivala slonova. To je jedan od najpoznatijih kulturnih događaja u indijskom kalendaru, tijekom kojeg vlasnici ukrašavaju slonove lijepim tkaninama, jarkim bojama i zanimljivim crtežima kako bi im odali priznanje i ljubav.

Unutar indijske kulture, slonovi su se univerzalno poštovali i voljeli. Ovaj festival je priznanje i slavlje njihovog mjesta koje zauzimaju u bogatoj kulturi Indije.

Daroviti francuski fotograf i strastveni putnik Charles Fréger bio je na festivalu i snimio ove veličanstvene portrete ljudi koji ponosno poziraju sa svojim svetim slonovima.

slonovima

indijski festival

Bog Ganesha, sa svojim ljudskim tijelom i glavom slona, je najprepoznatljivije božanstvo u vedskoj kulturi. Vjeruje se da otklanja prepreke i zle utjecaje pa se njegov kip često postavlja na pragovima, kuća, ulazima ili u poslovnim prostorima. Stoga nije čudno da su slonovi jedan od najvažnijih dijelova vjerskih događaja, bračnih ceremonija, procesija, a tijekom povijesti, njihova uloga je i na bojištima imala veliki značaj.

šareni festival

festival slonova

Za ovaj festival, slonovi su lijepo njegovani i odjeveni u šarene i vezene baršunaste prostirke i druge ukrase poput ogromnog nakita i zvona. Intrigantni tradicionalni indijski motivi su oslikani na njihovim tijelima. Sve su to pažljivo napravili njihovi Mahoutsi (čuvari) nakon što su slonovima priredili kupku, a oni su također obučeni u svečanu brokatnu odjeću i kraljevske turbane.

holi festival

festival posvećen slonovima

Slonovi pristižu na festival sa svojim Mahoutsima, popraćeni zvukovima nagadasa i bankiya, glazbenih instrumenata. Sve sudionice festivala su slonice. Osim slonova, u povorci sudjeluju i konji i deve.

indijski festival slonova

jaipur festival

azijski slonovi

festival u indiji

Izvor: sobadsogood.com