PRONALAŽENJE RADOSTI U TEŠKIM VREMENIMA

Updated

Pod stresom ste zbog zdravlja, pandemije, nezaposlenosti, financijske neizvjesnosti ili građanskih nemira? Čak i u ovim teškim vremenima možete pronaći radost u svom svakodnevnom životu.

Sada više nego ikada pronalaženje radosti u svakodnevnim iskustvima može poboljšati kvalitetu vašeg života te poboljšati i zaštititi vaše mentalno zdravlje. Budući da su mnogi od nas okruženi intenzivnim i teškim informacijama putem društvenih medija, postaje sve teže pronaći mir – kako iznutra tako i izvana. Za mnoge odrasle koji rade od kuće dok preuzimaju nove uloge i odgovornosti za obrazovne potrebe svoje djece, novootkriveni stres u kući uvijek je prisutan. Kako možemo, i pojedinačno i kao kolektiv, prebroditi teška vremena?

Radost

Slušajte svoju omiljenu glazbu

Na taj način se možete prisjetiti pozitivnih uspomena te pobjeći od svakodnevnih poteškoća s kojima se možda suočavate. Prisjećanje tih uspomena slušanjem glazbe jednostavan je i pasivan način da popravite svoje raspoloženje dok radite, čistite ili se samo družite kod kuće. Istraživanja su pokazala da slušanje omiljene glazbe može smanjiti tjeskobu, sniziti krvni tlak, poboljšati kvalitetu sna i poboljšati raspoloženje.

Razvijte svakodnevno prakticiranje zahvalnosti

Samo pomislite na jednu do tri jednostavne izjave kao što su: „Zahvalan sam što imam krov nad glavom“, „Zahvalan sam na suncu koje izlazi svako jutro“, „Zahvalan sam za ukusne jagode koje sam danas pojela“. Na kraju svakog dana zapišite u dnevnik ili izgovorite naglas stvari  na kojima ste zahvalni, koliko god jednostavne bile.

Maštajte

Zatvorite oči i usredotočite se na svoje omiljeno mjesto, osobu, molitvu ili odmor. Udahnite trenutak i zamislite se u tom prostoru ili situaciji. Razmotrite boje, okuse, teksture i razgovore. Pokušajte tako provesti par minuta usporavajući disanje i opuštajući tijelo. Meditiranje na ovaj način može vas podsjetiti da su aspekti bilo koje teške situacije s kojom se nosite – kao što su izolacija, tuga ili očaj – privremeni. Opet ćete imati pozitivnija iskustva a ove kratke meditacije mogu vam čak pomoći u stvaranju novih.

Svaki dan jedan trenutak posvetite čuđenju

Istraživači otkrivaju da ako odvojimo vrijeme da svaki dan primijetimo male, ugodne trenutke, možemo dobiti brojne koristi. Takve trenutke možemo pronaći u gledanju izlaska sunca ili gledanju mrava kako marširaju. Isto možemo doživjeti čitajući poeziju ili planinareći novom stazom i gledajući zanimljive stijene ili cvijeće. Odvojite vrijeme da primijetite stvari oko sebe koje ste možda uzimali zdravo za gotovo. Na taj način možete se osjećati povezanije sa svijetom i doživjeti više radosti u danu.