Prirodni osvježivači daha

Updated

Muči vas loš zadah? Dosta vam je neugodnih situacija na poslu, na sastancima, izlascima sa društvom? Ako ste mislili da loš zadah ovisi samo o zdravlju vaših zubi i usne šupljine, prevarili ste se. Vaš probavni i dišni sustav također uvelike utječu na dojam koji ćete ostaviti prilikom susreta sa drugim ljudima. Možda vam se ponekad učinilo da neugodan zadah ne dolazi iz vaših usta, već iz vašeg želuca. Uzrok tome može biti slaba probava, nepravilan rad žlijezda i nakupljanje toksina u organizmu. Navodimo neke prirodne osvježivače daha koji ujedno povoljno utječu i na vašu probavu kao i na cjelokupno zdravlje.

menta. zubi

Menta

Menta ili metvica je već nadaleko poznata u narodu zbog svoje iznimne ljekovitosti. Ulje od metvice jako povoljno utječe na zdravlje zubi, uklanja loš zadah, te pomaže kod zubobolje i zdravlja desni. Stoga ne čudi da menta danas čini jedan od važnijih sastojaka pasti za zube, žvakaćih guma, bombona, kao i sapuna i šampona. Najpoznatije vrste su klasasta metvica (spearmint) i paprena metvica (pepermint). Pravu ljekovitost zapravo duguje svom aktivnom sastojku mentolu. Ovaj sastojak naime ima svojstvo opuštanja mišića, pa se kroz generacije uglavnom upotrebljavala kod grčeva u želucu, prilikom nadutosti, iritacije crijeva, ali i kod menstrualnih grčeva. Također može potaknuti apetit i ublažiti mučninu. Menta također potiče i stvaranje tvari koje olakšavaju disanje, pa tako može povoljno djelovati na teškoće kao što su astma, alergije i razne upale. Isto tako pomaže kod depresije, mentalne iscrpljenosti, nervoze i uznemirenosti.

Klinčić

Vjerojatno najzanimljivija biljka koja u isto vrijeme ima jako povoljne učinke kako na usnu šupljinu tako i na probavu, detoksikaciju organizma i dišne puteve je klinčić. U tradicionalnim medicinama dalekog istoka, klinčić se već tisućama godina upotrebljava kao lijek u slučajevima lišajeva, hernije, probavnih i dišnih smetnji, proljeva i gljivičnih infekcija. U ne tako davnoj prošlosti, ulje klinčića se koristilo i u stomatologiji kao oralni anestetik, ali i kako bi se dezinficirali korijenski kanali zuba. To ne bi trebalo čuditi s obzirom na činjenicu da ako zagrizete klinčić, jedan kraći period vremena ćete osjećati utrnuće usta. Prirodno svojstvo klinčića je anestetičko i antiseptičko. Sadrži tvari kao što su tanin, kariofilen i eugenol, inače poznate kao tvari koja imaju jaka antimikrobna svojstva. Zbog velike količine fenolnih spojeva pokazalo se da je klinčić vjerojatno najbolji antioksidativni začin, čak su japanski znanstvenici dokazali da klinčić može spriječiti određena oštećenja stanica koja na posljetku rezultiraju rakom. Njegovi ljekoviti sastojci doslovno putuju krvotokom i uništavaju sićušne parazite, njihove stanice i ličinke. U slučaju bolnog zuba klinčić pomaže tako da se zagrize i stavi pod zub. Ovo će jedno vrijeme djelovati anestetički. Klinčić također pomaže kod nadimanja ili prejedanja. Kod preobilnog objeda, kada osjećate hrana doslovno zateže želudac, klinčić može biti dosta koristan. Jednostavno uzmete jedan ili dva i zatim sažvačete i progutate. Na taj način vaša probava će biti poprilično olakšana, nestat će osjećaj nadutosti, a usna šupljina i cijeli probavni sustav bit će dezinficirani.

korijander, vitamin c, proteini

Korijander

Potječe iz Južne Europe i sa Srednjeg Istoka. Zbog specifičnog mirisa često se koristi kao začin ili dodatak jelima, a njegova eterična ulja upotrebljavaju se u industriji parfema. Osim eteričnim uljima, korijander također obiluje željezom, vitaminom C, proteinima, te organskim kiselinama, tako da osim što odlično osvježava dah, smatra se da ova biljka sadrži i mnoga ljekovita svojstva.

Neka od tih svojstava su:

Peršin

Ova čudesna biljka uglavnom služi kao ukras na našim jelovnicima i obično završi u otpacima zajedno za ostacima neiskorištene hrane. Međutim tomu ne bi trebalo biti tako. Grickanje peršina ne samo da će osvježiti vaš zadah, već bi mogao dobro poslužiti u zdravstvene svrhe. Pola šalice svježeg peršina sadrži oko 40 miligrama vitamina C, pa stoga zadovoljava oko 70 posto dnevnih potreba. Također je dobar izvor folne kiseline, prijeko potrebne organizmu za stvaranje crvenih krvnih stanica. Mnogo bolji pripravak od sirovog peršina je čaj od peršina. Jednostavno skuhajte list ili korijen i pijte ga što češće možete. Čaj od peršina odličan je pripravak za izbacivanje otrova iz tijela, jača želučane žlijezde, metabolizam, bubrege i pomaže kod problema sa urinarnim traktom i bolesti srca. U slučaju problema sa neugodnim zadahom čaj od peršina će vrlo dobro doći. Bez obzira da li ga pijete toplog ili hladnog, ovaj pripravak će očistiti vašu usnu šupljinu od bakterija i osvježiti vaš dah.

komorač, dsh, osvježava

Komorač

U Indiji se sjemenke ove biljke koriste pečene i ponekad pomiješane sa šećerom kako bi se poslije jela olakšala probava, te osvježio zadah. Zbog sličnosti s anisom, bio je dobro prihvaćen u zemljama dalekog istoka. Postoji gorki i slatki komorač, ali u medicinske svrhe se najviše koristi gorki komorač. Obiluje eteričnim uljima, mastima i flavonoidima, zbog kojih ujedno ima i jako dobro antioksidativno djelovanje. Sadrži i veliku količinu vitamina C i neutralizira slobodne radikale koji nastaju u vodenim otopinama u tijelu. No vjerojatno najveću važnost mu daje činjenica da sadrži veliki broj dijetetskih vlakana koja vežu na sebe, te izbacuju iz organizma otrovne i masne tvari, kao i žučne soli. Za ponovnu proizvodnju žučnih soli organizam troši kolesterol. Na taj način smanjuje se njegova razina u krvi, kao i rizik od njegovog štetnog djelovanja. Čaj od komorača koristi se kod probavnih problema jer djeluje povoljno na rad želuca i crijeva, te ublažava grčeve. Osim ovih važnih značajki tu su još i činjenice da sadrži velik broj kalija, pojačava rad stanica, jača imunitet, pozitivno utječe na živčani sustav, te učinkovito odstranjuje mikroorganizme. Olakšava i iskašljavanje na način da razrjeđuje sekret u bronhijima, pa se tako ponekad koristi i kod prehlade.

Autor: Goran Mizdrak & Divine Energy Park
Foto: Pinterest