Povrće koje će vam poboljšati cjelokupno fizičko zdravlje

Updated

Cikla je iznimno zdravo povrće koje ima brojna korisna svojstva pri liječenju bolesti i drugih stanja. Antocijanin mu daje crvenu boju  te snažna svojstva u borbi protiv raka. Također, sadrži protuupalna svojstva koji poboljšavaju zdravlje srca, te važne vitamine, poput vitamina B1, B2, B12 i C, bakar, magnezij, kalij, željezo, fosfor i jod.

Cikla unapređuje cirkulaciju, regulira razinu kolesterola i poboljšava zdravlje jetre. Važna je u borbi protiv anemije te detoksifikaciji tijela, usporava starenje i štiti krvne žile, ima visoku razinu antioksidansa, celuloze i pektina, posebne vrste vlakna koje unapređuje probavu. Ovo povrće također štiti jetru od nakupljanja masnoća. Cikla osigurava i izdržljivost tijekom vježbanja, što je čini vrlo važnom za sportaše.

Povrće koje će vam poboljšati cjelokupno fizičko zdravlje

Cikla se može konzumirati sirova, kuhana, pečena i piti kao sok. Listovi cikle se ne moraju bacati, nego se mogu skuhati jer su bogati kalijem (644 mg za pola šalice). Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate kalijem i prestanak konzumacije natrija (soli) smanjuje rizik oboljenja od srčanih bolesti i srčanog udara za 21%.

6 razloga zašto jesti ciklu

1. Smanjuje razinu krvnog tlaka

Pijenje soka od cikle pomaže smanjiti razinu krvnog tlaka za samo nekolkio sati. Jedna studija je pokazala da jedna čaša soka od cikle snižava razinu sistoličkog tlaka prosječno za 4-5 bodova.

Prednosti vjerovatno dolaze od prirodnih nitrata iz cikle koji u tijelu prelaze u dušikov oksid. Dušikov oksid pomaže opustiti i proširiti krvne žile, poboljšati cirkulaciju i sniziti krvni tlak.

2. Osigurava izdržljivost

Ako trebate poticaj da izdržite nadolazeće vježbanje, sok od cikle bi vam mogao pomoći. Osobe koje su pile sok od cikle prije vježbanja mogle su vježbati 16% dulje. Koristi bi mogli biti povezane s razinom nitrata koji prelazi u dušikov oksid, što može smanjiti korištenje kisika u vježbama niskog inteziteta, kao i povećati toleranciju na vježbe visokog inteziteta.

3. Značajna u borbi protiv upala

Cikla je jedinstveni izvor betaina, nutrijenta koji pomaže u zaštiti stanica, proteina i enzima od stresa. Također je poznat u borbi protiv upala, zaštiti unutarnjih organa, pospješuje krvožilni sustav, poboljšava izvedbu, te prevenira razvoj niza ozbiljnih bolesti. Organizacija World’s Healithest Foods ističe: ‘Betain pristutan u našoj prehrani se povezuje sa nižom razinom upalih markera,  uključujući reaktivni protein C, interkulin-6 i faktor nekroze tumora. U brojim studijama je dokazano da protuupalne molekule iz  cikle mogu donijeti brojne kardiovaskularne i protuupalne benefite.

4. Sadrži svojstva koji pomažu borbi protiv raka

Moćni fitonutrijenti koji daju cikli snažnu grimiznu boju mogli bi pomoći u borbi protiv raka. Istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakti cikle smanjuju tumorske formacije. Također,  istraživanja na ljudima su pokazala da ekstrakti cikle povoljno djeluju u borbi protiv raka gušterače, dojke i prostate.

5. Bogata vrijednim nutrijentima i vlaknima

Cikla je bogata vitaminom C značajnim za jačanje imunološkog sustava, vlaknima, esencijalnim mineralnima kao što je kalij (važan za zdravlje živaca i funkcioniranje mišića), magnezija (važan za kosti, jetru, bubrege i gušteraču). Cikla je bogata i folnom kiselinom koja pomaže smanjiti rizik od oštećenja djece tijekom trudnoće.

6. Pomaže u detoksifikaciji

Pigmenti betanina iz cikle pomažu u drugoj fazi detoksifikacije u kojoj se toksini vežu za molekule kako bi se mogli izlučiti iz tijela.  Tradicionalno, cikla je vrijedna i zbog pročišćenja krvi i jetre.

Izvor: spiritegg.com/dailyoccupation.com
Foto: pixabay.com