Pospremite digitalni nered u svom životu

Updated

Odvajanje digitalnog od ostatka života je prilično težak zadatak u doba tableta, laptopa, pametnih telefona, Instagrama, Facebooka…

Pametni telefoni nas čine naročito ovisnima zbog svoje društvene i poslovne korisnosti. No, posljedice prekomjernog druženja s telefonom mogu biti nedostatak sna i depresija uzrokovana tjeskobom i nervozom.

U pokušaju da raščiste mobilni nered, uspješni se ljudi poput Baracka Obame pridržavaju strogih pravila – Obama nikada ne pregledava mailove tijekom jutarnjeg treninga, za večerom ili netom prije spavanja.

Pospremite digitalni nered u svom životu

I poslodavci su počeli prepoznavati važnost i svrhu takvih ograničenja. U Francuskoj postoji zakon kojim je poslodavac dužan dozvoliti zaposlenicima da se ‘iskopčaju’ iz tehnologije.

Evo nekih prijedloga kako postaviti granice u svakodnevnoj rutini i raščistiti digitalni život. Isprobajte nekoiko ovaj tjedan i pretvorite vrijeme za ekran u svrhovitije i ugodnije vrijeme.

Kako se odvojiti od mobitela:

Postoje brojna mjesta i situacije gdje telefoni doista nisu potrebni. Ovi jednostavni svakodnevni savjeti se nadovezuju i pomažu vam da polako preobrazite vrijeme provedeno za ekranom tijekom cijelog tjedna. Pokušajte ih sve isprobati do ovog vikenda, a poneki usvojite trajno.

Dr. William Cole, medicinski stručnjak, nedavno je završio 8-tjedni detox od pametnog telefona u nastojanju da smanji tjeskobu i zamor nadbubrežne žlijezde. Sada ima jednostavan savjet za svakoga tko želi ograničiti vrijeme za ekranom: Utišajte telefon i isključite obavijesti. ‘To vam omogućava da budete prisutni u trenutku, ne dozvoljavajući da vas telefon ponovo uvuče u svoj svijet,’ tvrdi Cole.

Zadatak: Danas isključite sve push notifikacije i isključite zvuk na mobitelu tijekom cijelog dana.

Ako planirate zabraniti telefon u nekoj sobi, neka to bude spavaća. Brojna istraživanja ukazuju na to da plavo svjetlo s naših telefona blokira melotonin, što utječe na naš unutarnji ritam i ometa san. A pregledavajući telefon čim ste se probudili započinjete dan s popisom obavijesti i dnevnih zadataka.

Kupite staromodnu budilicu umjesto da navijate alarm na telefonu‘, savjetuje Dr. Deepak Chopra, liječnik optimizmom i profesionalni psiholog. ‘Telefon punite u drugoj sobi dok ste u krevetu. Tako nećete pokleknuti pred napasti interneta  društvenih mreža netom prije spavanja i nakon buđenja.’

Zadatak: Osmislite jutarnji i večernji ritual koji ne uključuje telefon. Jutarnje meditacije i večernje pisanje dnevnika su neki od načina da započnete.

Istraživanje je pokazalo da sama prisutnost telefona zapravo odvlači pažnju od autentične interakcije licem u lice i može omesti istinsko povezivanje.

Zadatak: Napišite pismo prijatelju s kojim više niste u kontaktu, s namjerom da dogovorite druženje licem u lice ovog vikenda ili sljedećeg tjedna.

Pretvorite svoj obrok u meditativno iskustvo, a ne bezumno žvakanje – isključivanjem obavijesti i uživanjem u svakom zalogaju. A ništa vas ne odvlači od sadašnjeg trenutka kao obavijest s telefona.

Zadatak: Sjednite ručati ili večerati, sami ili u društvu i ostavite mobitel isključenim tijekm cijelog obroka. Prakticirajte koncentrirano uživanje u hrani i prepustite se procesu.

A sada koristite telefon svjesnije

Iako nam telefoni mogu odvući pažnju od sadašnjeg trenutka, mogu nas i dublje uvući u trenutak ako ih koristimo na pravi način. Evo par načina za maksimalnu uporabu telefona tijekom dana.

Nove aplikacije poput Track Your Happiness ili Shine nude korisnicima priliku da analiziraju vlastito mentalno stanje slanjem lista pitanja i afirmacija tijekom dana. Track Your Happiness omogućava korisniku da razmisli o tome što je uzrokovalo trenutno emotivno stanje, dok je Shine poput mobilnog motivatora koji tijekom dana šalje korisniku motivacijske poruke.

U istraživanju je 93% ispitanika odgovorilo da Shine ima pozitivan učinak na njihov život, tvrdeći da su doživjeli primjetno povećanje samopouzdanja i osjećaj sreće i produktivnosti tijekom dana,’ objasnili su autori aplikacije Naomi Hirabayashi i Marah Lidey.

Umjetnica i autorica Flora Bowley koristi kameru svog telefona kao mobilni objektiv svjesnosti. Preporuča šetnje bez unaprijed određenog cilja i korištenje telefona za skupljanje inspiracije tijekom hodanja. Uz ovu vježbu bit ćete prisiljeni primijetiti ljepote koje biste inače previdjeli, i povezati se sa svojom okolinom.

Izvor: www.mindbodygreen.com
Foto: pixabay.com