Pet odličnih načina kako naučiti djecu da se opuste

Updated

Uz razne tehnike opuštanja i smirivanja uma koje su danas široko dostupne odraslima, čini se prirodnim da i djeca mogu naučiti tu vrstu tehnike opuštanja. Ali kako možemo pomoći dječjim umovima koji pršte energijom i željama da iskoriste ove tehnike?

Možda ste čuli za seriju videa Peace Out Guided Relaxation, jednostavan i zabavan vodič da odmore svoj um. Upute je lako slijediti tako da čak ni oni možda ne shvate da prakticiraju jednu vrstu opuštanja. Osim toga, djeca na ovaj način mogu učiti i engleski! Ovi videi pomažu djeci da shvate osjećaje različitih razina fizičkog opuštanja, potičući ih da budu svjesni svog tijela u raznim trenucima tijekom dana.

cosmic kids

Takve jednostavne tehnike opuštanja potiču oslobađanje od stresa, ali također mogu pomoći djeci da bolje spavaju, poboljšaju fokus, omoguće jasnije razmišljanje i još mnogo toga. Pored toliko prednosti koje pružaju razne tehnike za djecu svih uzrasta, pogledali smo koje načine prakticiranja ove vrste opuštanja možete raditi kod kuće s djecom.

Stezanje i opuštanje mišića

Dijete može leći u bilo koji položaj koji mu odgovara. Ideja je da se tijelo opušta dio po dio. Počnite s nožnim prstima i stopalima. Zamolite svoje dijete da napne i stisne mišiće prije nego ih opusti i oslobodi napetost. Nastavite uz tijelo stišćući mišiće nogu, ruku i ramena, zatežući i opuštajući svaki dio. Završite sa smiješnom grimasom na licu koristeći sve mišiće lica, a zatim se potpuno opustite. Nešto starija djeca možda bi voljela ostati u tom položaju minutu ili dvije, koncentrirajući se na svoje polagano disanje. Na kraju se polako probudite pomicanjem nožnih prstiju, prstiju na rukama i svakim dijelom tijela.

Vizualizacija mirnog mjesta

Vizualizacija je sjajan način opuštanja uma. Dijete mora biti u udobnom položaju na podu ili krevetu. Zamolite svoje dijete neka zamisli da ležite na velikom, udobnom ručniku na plaži slušajući more. Razgovarajte o zvukovima koji se pojavljuju, galebovima koji pjevaju, djeci koja se igraju, šumu valova. Neka osjeti pijesak između prstiju i morski povjetarac na licu. Možda se tamo nalazi i kućica sa sladoledom. Pitajte kakvog je okusa. Uzimanje vremena za razmišljanje o svim tim osjetilima pomaže razbistriti um od svakodnevnih stresova i daje djetetu miran trenutak za opuštanje. Ideje možete potražiti i na YouTube videima Movies in My Mind Zen Den.

Slušanje glazbe i zvukova

Na YouTube kanalu Cosmic Kids i njihovim videima , od joge do opuštanja, zvukovi igraju vrlo važnu ulogu u stvaranju dobrog raspoloženja za smirivanje uma. Od opuštajućih zvučnih efekata kao što je vjetar koji puše kroz drveće, do mirne glazbe koja tiho svira u pozadini, postoji čitav niz zvukova koji mogu pomoći u opuštanju. Učitelji u osnovnoj školi u Rockfieldu koriste ovu vrstu zvukova na svojim satovima glazbe. Slušaju različite vrste umirujuće glazbe i nakon toga razred raspravlja o svojim mislima i osjećajima. To uvijek možete isprobati s nekom glazbom koju djeca slušaju kod kuće te posjetom njihovoj web stranici.

djeca opuštanje

Smirivanje kao prioritet

Ako nečemu dajete prioritet, znači da vam je to na prvom mjestu. Neke škole koje imaju produženi boravak djece uključile su meditaciju kao aktivnost, a rezultati su nevjerojatni. Čini se kako postoji potreba za smirivanjem uma u životu naše djece, ali i u životu nas samih.

Serija Peace Out namijenjena je vama i djeci, a videozapisi su dostupni i kao MP3 datoteka, što znači da ih možete spremati i reproducirati kad god i gdje god želite.

Izvor: cosmickids.com
Tekst pripremila: Ida Žganec
Foto: Cosmic Kids/shethriveswellness.com