Palo Santo: Mistično drvo s nizom ljekovitih svojstava

Updated

Bursera graveolens ili Palo Santo, odnosno Sveto stablo je stablo koje ima fascinantno mjesto u povijesti, ali i danas, čak i u modernoj medicini. Stoljećima su ga koristili šamani i stari lokalni liječnici tijekom molitvi, rituala, proricanja i liječenja. Za razliku od srodnih stabala, mire i tamjana, Palo Santo je bogato oksidacijskim terpenima uključujući a-terpineol i limonen, koji objašnjavaju inspirativna i energetska svojstva po kojima je stablo poznato.

Palo Santo: Mistično drvo s nizom ljekovitih svojstava

Povijest Palo Santa datira iz vremena drevnog carstva Inka, gdje se koristilo kao esencijalno ulje za smirenje, opuštanje i duhovno pročišćenje. Šaman u Peruu je palio štapiće Palo Santa u pripremi za meditaciju, jer njegova aroma uklanja nedaće, negativne misli i zle duhove. Također su ga koristili autohtoni narodi Južne Amerike kako bi njegov prirodni, terapeutski dim zaštitio njih i njihove domove.

Ova biljka se koristila ne samo zbog svojih mističnih svojstava, nego i u tretmanima protiv brojnih oboljenja kao što su simptomi gripe i prehlade, alergije, glavobolje, upale, stres, depresija i mnogih drugih. Studija objavljena u Natural Product Communications pokazala je da esencijalno ulje Bursere graveolens ima antiproliferativna svojstva koja dokazano sprečavaju rast tumora dojki. Stablo je dobilo malo priznanje kao potencijalno svojstvo u kemoterapiji što znači da bi u budućnosti moglo imati vrlo istaknutu ulogu u tretmanima protiv raka.

Prirodna smrt stabala

Palo Santo se, prema odluci peruanske vlade, koristi na etički način samo kada njegove grane prirodno padnu sa stabla. Grane ovog stabla se nikada ne smiju rezati zbog glasa svetosti koji ga prati. Terapeutska svojstva stabla se dobivaju  procesom metamorfne polimerizacije 3 do 5 godina nakon što grana opadne. Tijekom tog procesa, ulje se kristalizira formirajući naslage koje mu daju bogati narančasti i zlatni izgled. Najbogatija esencija Palo Santa se nalazi duboko unutar grane.

Čarolija svetog drveta je u alkemijskom procesu koji se događa nakon njegove smrti. Da bi Palo Santo dobilo svoja magična i ljekovita svojstva mora umrijeti, ali ne bilo kakvom smrću, već samo prirodnom smrću starih stabala.

Stabla žive 80 do 90 godina, a nakon svog životnog vijeka moraju ostati još 4 do 10 godina u svom prirodnom staništu da bi se dovršila metamorfoza.

Štapići, stošci i esencijalna ulja

S holističke strane, esencijalno ulje koje se dobiva iz stabla Palo Santo, je u istoj kategoriji kao ostala ‘ulja za prosvjetljenje‘, poput čempresa, tamjana, smilja, ružmarina, sandalovine i narda, koji svi imaju terapeutska i duhovno osnažujuća svojstva.

Štapići i stošci se koriste pri meditaciji. Definitivno utječe na svakoga tko boravi u prostoriji jer prostor ispunjava izuzetno pozitivnom energijom sklada i mira i održava uzemljenu i čistu energiju. Svjež dim stvara ugodu a dobar je i protiv komaraca i insekata.

Izvor: the-open-mind.com/izsvesnage.com