Niste jutarnji tip? Postanite uz ovih 5 savjeta

Updated

Jutarnje rutine znaju biti nezgodne – često se dogodi da odgodite alarm, prekasno se probudite,  na brzinu se spremite, ispijete malo kave i izjurite van. Ali kako bi bilo da postoji drugačiji način? Kako bi bilo da umjesto užurbanih imate produktivna i ugodna jutra?

Sve i da niste jutarnji tip ili nemate jutarnju rutinu, prakticiranje joge ujutro (uz ostale zdrave i osnažujuće navike) može preobraziti čitav dan pred vama, ispuniti vas energijom, razbistriti um i pomoći vam da se nosite sa svime što vam predstoji.

5 savjeta za jutarnju  rutinu koja će vam preobraziti dan:

1. Iz kreveta na prostirku

Jeste li ikada  primijetili kako se refleksno protegnete kad se probudite? Nakon spavanja, nadajmo se – cijele noći, vaše je tijelo spremno za pokret. Aktivna praksa joge ujutro pomaže u opuštanju napetosti koje su se u vašem tijelu nakupile preko noći i priprema ga za dan koji slijedi.

Jutarnja joga raščišćava vaš um – istraživanja su pokazala da samo 20 minuta joge može poboljšati koncentraciju, stoga razvijte jutarnju rutinu joge kako biste održali energiju, bistrinu uma i vitalnost. Vježba joge dolazi kao izvrsno razbuđivanje – bez kofeina.

2. Ispravno stanje uma

Ponekad, razmišljanje o onome što vas čeka može vas izmoriti prije nego se uopće ustanete. Čim se probudite, razmišljate o zadacima i obvezama za taj dan.

Započinjanje dana osnažujućom meditacijom, vizualizacijom ili pozitivnom mantrom stavlja vas u stanje uma s kojim ćete moći prevladati sve izazove. Bila to meditacija, pozitivne misli ili ramišljanje o nečemu što vas uveseljava, vaš će um iz stanja preopterećenosti prijeći u stanje motivacije i samopouzdanja.

3. Zapamti –  Ono si što jedeš

Kroz dan dolazite u kontakt sa mnogim izazovima, od kojih se možete razboljeti i narušiti imunosni sustav. Važno je da cijenite svoje tijelo hranivši ga zdravom hranom koja vam daje energiju i pomaže da ostanete u formi.

Razmislite o malim promjenama koje bi vaš doručak mogle učiniti zdravijim. Nehranjive ugljikohidrate zamijenite proteinskim shakeom ili zdjelom acaija. Jutarnju kavu nadomjestite povremenim latteom od kurkume. Zdrava prehrana kao dio jutarnje rutine je odlična za imunosni sustav i potpora tijelu u ispunjavanju njegove pune snage.

4. Namjere i odluke

Kad se tek probudite, zadrijemani, uzmite si malo vremena da proučite svoje tijelo i um. Kako se osjećate? Što vam treba? Koji su vaši prioriteti za predstojeći dan?

Imajte namjeru te misli održati svježima kad započnete sa svojim danom. Ta odluka, dogodila se ona vježbajući jogu ili na samome početku dana, zaista može izoštriti vaš fokus i pripremiti vas za produktivan dan.

5. Prioritet – Briga o sebi

Ponekad (ili čak stalno…) zanemarujete vrijeme u kojem bi se trebali posvetiti sebi kako druge stvari dođu pred vas kroz dan. I, prije nego što uspijete reagirati, bude prekasno. Briga o sebi trebala bi vam biti prioritet, ne tek nebitna misao. Jednostavne stvari poput suhog četkanja kože, oil pullinga ili kratke šetnje mogu vas kalibrirati za odličan dan.

Kada vam briga o sebi postane prioritet broj 1, iznova osnažujete ljubav koju gajite prema sebi samima te utirete put da istu činite navikom, a ne luksuzom.

Postanite jutarnji tip

Joga, svjesno i namjerno ponašanje te briga o sebi moćni su alati koje možete koristiti i dijeliti s drugima – obitelji i prijateljima, na primjer. Njima svakom ujutru dajete pozitivan, topao ugođaj i na tome uspješnije gradite dan koji vas čeka. Isprobajte to već sutra ujutro i sagledajte kako vam se čitav dan odvija uspješnije.

Sad možete iskoristiti dan umjesto da ga jurite. Namaste.

Pripremila: Lana Miličević
Izvor: yogiapproved.com
Foto: unsplash.com