NEVERBALNA KOMUNIKACIJA I GOVOR TIJELA

Updated

Ekspresije lica, držanje i ton glasa su moćni komunikacijski alati. Evo kako čitati i koristiti govor tijela kako bi izgradili kvalitetniju komunikaciju kod kuće i na poslu.

ŠTO JE GOVOR TIJELA?

Ključ uspjeha kako u osobnim tako i u poslovnim odnosima je u sposobnosti komuniciranja, no ipak neverbalni govor tijela ima veći utjecaj od riječi koje koristimo. Govor tijela se odnosi na fizičko ponašanje, ekpresije i osjećaj za neverbalnu komunikaciju koju češće koristimo instinktivno nego svjesno.

Neovisno o tome jeste li toga svjesni,  u interakcijama s drugima konstantno dajete i primte signale tijelom. Sva neverbalna ponašanja – geste koje radite, držanje, ton glasa, održavanje kontakta očima – šalju snažne poruke koje mogu smiriti ljude, izgraditi povjerenje i privući druge prema vama, ili ih mogu uvrijediti ili zbuniti. Ovakve poruke su prisutne i kada ne govorite, čak i kada šutite komunicirate nerverbalno. U nekim slučajevima poruke koje izgovarate i poruke koje šaljete govorom tijela mogu biti potpuno drugačije. Ako jedno izgovarate, a drugo pokazujete neverbalnom komunikacijom, vaš sugovornik će vjerojatno osjetiti da niste iskreni.

TIPOVI NEVERBALNE KOMUNIKACIJE

Ekspresije lica. Ljudska lica imaju sposobnost prenijeti bezbroj emocija bez riječi. Za razliku od nekih oblika neverbalne komunikacije, izrazi lica su univerzalni. Izrazi lica za sreću, tugu, ljutnju, iznenađenje, strah i gađenje isti su u svim kulturama.

Ekspresije lica

Pokreti tijela i držanje. Način na koji se krećete i držite prenosi mnoštvo informacija. Ovaj tip neverbalne komunikacije uključuje držanje, stav i suptilne pokrete koje činite.
Geste. Geste koristimo svakodnevno. Možemo mahati, pokazivati ili koristiti ruke kada se raspravljamo ili zaneseno pričamo. Često se izražavamo gestama bez razmišljanja. Ipak, značenje gesti može biti vrlo različito u različitim kulturama. Npr. znak za „OK“ napravljen rukama obično prenosi pozitivnu poruku u engleskom govornom području, no može se smatrati uvredljivim u državama kao što su Njemačka, Rusija ili Brazil. Dakle, važno je biti oprezan pri korištenju gesti kako bi izbjegli nesporazume.
Kontakt očima. Budući da je osjet vida dominantan većini ljudi, kontakt očima je posebno važan oblik neverbalne komunikacije. Način na koji gledate nekoga može značiti mnogo stvari, uključujući zainteresiranost, naklonost, neprijateljstvo ili privlačnost. Kontak očima je također važan za održavanje tijeka razgovora i kako bismo procijenili interes druge osobe

Kontakt očima

Dodir. Često komuniciramo dodirom. Razmislite o raznolikosti poruka koje šaljemo slabim rukovanjem ili toplim zagrljajem.
Prostor. Jeste li se ikad osjećali neugodno tijekom razgovora zato što vam druga osoba stoji preblizu i ulazi u vaš prostor? Svi imamo potrebu za osobnim fizičkim prostorom. Ta potreba se također razlikuje ovisno o kulturi, situaciji i bliskosti odnosa.
Glas. Nije važno samo što govorite, nego i način na koji govorite. Drugi obraćaju pozornost na brzinu govora, ton, koliko glasno govorite. Razmislite o tome kako vaš ton glasa može ukazivati na sarkazam, ljutnju, naklonost ili samopouzdanje.

KAKO UNAPRIJEDITI NEVERBALNU KOMUNIKACIJU

RAZVIJTE EMOCIONALNU SVIJET


Kako biste mogli slati točne neverbalne znakove, morate biti svjesni svojih emocija i kako one utječu na vas. Također morate moći prepoznati emocije drugih i pravi osjećaj koji je iza poruka koje šalju. Tu nastupa emocionalna svijest.
Emocionalna svijest omogućuje vam:

Mnogi od nas nisu povezani s emocijama – pogotovo sa snažnim emocijama kao što su ljutnja, tuga, strah – zato što smo učeni da takve emocije moramo potisnuti. Iako ih možemo potisnuti, emocije nikako ne možemo otkloniti. Uvijek su tu i utječu na naše ponašanje. Razvijanjem emocionalne svijesti i povezivanjem s najneugodnijim emocijama, steći ćete veću kontrolu nad svojim mislima i ponašanjem.

KAKO ČITATI GOVOR TIJELA


Jednom kada ste razvili sposobnost kontrole stresa i prepoznavanja emocija, postat ćete bolji u čitanju neverbalnih signala. Također je važno i:
Obratiti pozornost na nedosljednost. Neverbalna komunikacija trebala bi osnažiti ono što se govori. Govori li osoba jedno, a govor tijela pokazuje drugačije?
Promatrati neverbalnu komunikaciju kad skupinu. Ne usmjeravajte se previše na jednu gestu. Uzmite u obzir sve neverbalne signale koje primate, od kontakata očima do tona glasa i govora tijela. Jesu li sve neverbalne poruke u skladu ili su nedosljedne s onim što je izgovoreno?
Vjerujte svojim instinktima. Nemojte ignorirati svoje osjećaje. Ako imate osjećaj da netko nije iskren možda uočavane neusklađenost između verbalnih i neverbalnih znakova.