MEDITACIJA ZA MRŠAVLJENJE

Updated

Kada je riječ o prehrani i upravljanju težinom i zdravljem, važno je priznati važnost povezanosti uma i tijela. Naši užurbani životi nas opterećuju. U nedavnoj anketi, 38%  odraslih izjavilo je da su u proteklom mjesecu hranu koristili kao sredstvo za rješavanje ili izbjegavanje stresa. Oko 50% odraslih osoba prijavilo je takva ponašanja u proteklom tjednu. Ako je ovo osjećaj ili ponašanje s kojim se možete povezati, niste sami. Dobra vijest je: postoje koraci koje možete poduzeti koji bi vam mogli pomoći da smršavite, a meditacija za mršavljenje je jedan od njih.

Meditacija za mršavljenje

Meditacija za mršavljenje i terminologija

Specifične prakse i tehnike – meditacija, svjesna prehrana i intuitivna prehrana – mogu nam pomoći da naučimo kako imati zdrav odnos s hranom i kako ukloniti sve problematične osjećaje koje možemo imati oko prehrane. Gubitak težine može biti nuspojava njegovanja ovog obnovljenog odnosa, ali važno je ne postaviti gubitak težine kao primarni cilj. To nas može ograničiti tako da ne budemo u stanju jesti istinski intuitivno i svjesno.

Umjesto toga, usredotočite se na uživanje u hrani – jedite zato što ste gladni, a ne zato što ste pod stresom zbog posla ili obiteljskih problema i osjećate se preopterećeno. Kroz ove prakse naučit ćete kako cijeniti i voljeti svoje tijelo zbog svega što može učiniti za vas.

Kako nam meditacija može pomoći upravljati težinom

Baš kao što nam meditacija može pomoći kod stresa, spavanja, usredotočenosti i još mnogo toga, ona također može utjecati na odnos s prehranom i upravljanje težinom.

Kada je u pitanju mršavljenje, obično razmišljamo o tome da idemo na sat CrossFita ili da se za ručak odlučimo za salatu umjesto hamburgera. Posljedično, može se činiti kontraintuitivnim razmišljati o sjedenju na jednom mjestu i usredotočenju svojih misli te meditaciju za mršavljenje. Takve su percepcije samo dio slike. Imajte na umu da gubitak težine nije samo fizički i nije samo crno-bijel. Mi smo emocionalna bića. Priznanje te činjenice pomaže razvoju zdravog odnosa s hranom i potencijalnom gubitku tjelesne masti ili održavanju težine koja je najzdravija za naše tijelo.

Razmotrite meta-analizu iz 2017. 19 različitih studija su otkrile da tipične metode mršavljenja (dijeta i tjelovježba) djeluju kratkoročno. Na kraju su sudionici studije ponovno dobili na težini nakon završetka programa. S druge strane, pokazalo se da su protokoli za mršavljenje koji su uključivali intervencije svjesnosti kao što je meditacija (osim dobre prehrane i vježbanja), među sudionicima studije učinkovitiji u smanjenju težine i njenom zadržavanju.

Dakle, zašto je moguće da meditacija pomaže kada je u pitanju mršavljenje? U igri su fizički i psihički čimbenici. Druga meta-analiza iz 2017. Pokazala je da je meditacija pomogla u smanjenju razine kortizola i C-reaktivnog proteina. Ako su naše razine kortizola konstantno visoke, to je povezano s postojanošću pretilosti tijekom vremena.

Žena meditira

Kako meditacija za mršavljenje može pomoći u promicanju zdravog odnosa s prehranom

Uklonite sram i krivnju

Za one koji se bore s emocionalnom prehranom, osjećaj stresa može dovesti do prejedanja kako bi se umirili ili izbjegli osjećaje. To može dovesti do krivnje ili srama. Prekinite ciklus. Meditacija ne samo da pomaže u smanjenju stresa, što prije svega uklanja okidač, već vam također pomaže da postanete svjesniji svojih emocija. Tako možete prepoznati one trenutke kada jedete jer ste pod stresom. Također se pokazalo da meditacija povećava suosjećanje. To može dovesti do toga da više prihvaćamo druge ljude koji mogu imati različite tjelesne građe od naše.

Održavajte gubitak težine i zdravu težinu na duge staze

Meditacija može pomoći da se vaši napori za mršavljenje zadrže. Dok vam prehrana i tjelovježba mogu pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja, meditacija uz zdravu prehranu i tjelovježbu čini napore mršavljenja održivim.

Uz meditaciju za mršavljenje smanjite razinu stresa

Meditacija smanjuje razinu kortizola i C-reaktivnog proteina, što je korisno za naše cjelokupno zdravlje može nam pomoći u gubitku težine i održavanju zdrave tjelesne težine. Kortizol je povezan s pohranjivanjem masti u području trbuha, a povišene razine C-reaktivnog proteina mogu biti znak upale, koja je u korijenu mnogih bolesti uključujući pretilost.

Bolja kontrola žudnje

Ako se borite s emocionalnim ili pretjeranim jedenjem, može biti teško boriti se protiv te intenzivne žudnje za hranom, Istraživanja pokazuju da nam meditacija svjesnosti može pomoći u kontroli emocionalnog prejedanja.

Smanjuje stres i tjeskobu

Gubitak kilograma zahtijeva puno truda, a održavanje težine može biti stresno, čak i dovesti do osjećaja tjeskobe. Trideset dana meditiranja smanjuje stres za trećinu, stoga je to provjereno sredstvo.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.