MEDITACIJA ZA DJECU

Updated

Za mnoge od nas, meditacija je nešto što smo naučili kasnije u životu. Zamislite da smo dobrobiti meditacije počeli razvijati u mnogo mlađoj dobi: je li nam to moglo pomoći da se snađemo u “emocionalnom rollercoasteru“ u pubertetu? Bi li nam omogućilo učinkovitije učenje za testove? Bismo li naučili na ljubazniji način komunicirati s kolegama iz razreda i roditeljima? Istraživanja pokazuju da bi.

U početku, ideja da dijete meditira može se činiti smiješnom. Mnogo je djece teško natjerati da mirno sjede 30 sekundi, a kamoli 10 minuta. Ali podučavanje djece osnovama meditacije nije sasvim nemoguće. Uz pravi pristup, roditelji, odgajatelji, skrbnici i rodbina mogu podučavati djecu meditaciji kako bi im pomogli da shvate kako smiriti svoje umove i smjestiti se u svoje tijelo, omogućujući im da bolje obrade svoje osjećaje, zadrže nove informacije i poboljšaju fokus.

Djevojčica meditira

Prednosti meditacije za djecu

Dokazano je da meditacija i svjesnost na poslu pomažu odraslima da se istaknu u svom profesionalnom životu. Iako su mlađa djeca možda desetljećima udaljena od karijere, svakodnevno borave u školi. U školskom okruženju, meditacija može imati mjerljiv, pozitivan učinak.

Jedan od najvažnijih načina na koji meditacija može pomoći djeci da budu uspješni u školi je poboljšanje kapaciteta radne memorije, jedne o ključnih izvršnih funkcija mozga za kognitivni razvoj – a posebno važna kada je u pitanju razvoj temeljnih akademskih vještina kao što su pismenost i matematika.

Također se pokazalo da pomaže djeci da razviju svijest o vlastitom procesu učenja i razmišljanja. Ovo je vještina koja im u biti može pomoći da postanu bolji učenici jer stječu više svijesti o tome koje su strategije učenja najbolje za njih.

Pokazalo se da meditacija poboljšava fokus. U jednoj studiji iz 2019. Utvrđeno je da srednjoškolci koji su prakticirali meditaciju imaju boji raspon pozornosti od onih koji nisu.

Meditacija također mladim umovima pomaže da razviju istančan osjećaj emocionalne inteligencije, sposobnost da upravljaju vlastitim emocijama. S izoštrenom emocionalnom inteligencijom dolaze bitne vještine kao što su otpornost, empatija, aktivno slušanje i poniznost.

U kojoj dobi djeca mogu početi meditirati?

Možda se čini izvedivim da tinejdžeri shvate osnove meditacije, ali što je s djecom mlađom od toga? Svi znamo da mirno sjediti nije tako lako. Nama odraslima nije lako, koliko je tek teško djeci. Radije bi se igrali vani i zabavljali nego mirno sjedili zatvorenih očiju. Koliko rano možemo početi uvoditi djecu u meditaciju?

Istraživanja upućuju na to da djeca u dobi od 4-5 godina imaju potpuno razvijenu svijest i razumijevanje vlastitog misaonog procesa. Otprilike u toj dobi djeca počinju shvaćati da su ponašanja drugih vođena uvjerenjima i željama te da ona ne moraju nužno biti ista kao njihova. Studije pokazuju da djeca koja se rano poučavaju postaju bolji učenici. S obzirom na to, 4-5 godina bi moglo biti izvrsno vrijeme za početak.

Kako roditelji mogu pomoći djeci da nauče meditirati

Majka i kćer meditiraju

Kada meditiramo kao odrasli, često pokušavamo pronaći miran kutak kuće samo za sebe kako bismo obavljali svakodnevnu praksu. No istraživanja sugeriraju da se ponašanje djece često oblikuje po uzoru na njihove roditelje, pa zašto ne bismo dopustili djeci da gledaju i/ili sudjeluju u meditaciji  s nama?

Ako se mališani isprva ne čine posebno zainteresirani za pridruživanje vođenoj meditaciji, postoji mnogo drugih načina da djeci olakšate učenje i naviku. Tijekom dana roditelji i učitelji mogu početi uvodi kratke aktivnosti svjesnosti za djecu, kao što su svjesno jedenje, vježbanje dubokog disanja ili poticanje da uključe osjetila u obiteljskoj šetnji.

Iako ove vježbe možda ne potiču djecu da mirno sjede, zatvore oči i isprazne um, pomoći će im da shvate kako biti prisutniji. Nakon što se upoznaju s načinom na koji to mogu učiniti, možda će im biti lakše zakoračiti u vođenu meditaciju, čak i ako je to u početku samo kratka vježba od 1 ili 5 minuta.