LJUBAZNOST I KAKO JU ISKAZATI

Updated

Stvorite uvjete

Jedan od najboljih načina da naučite iskazivati ljubaznost je meditacija. Možda si znala da ću to reći. Sada biste mogli pomisliti „pa, kakve to veze ima s ljubaznosti prema drugima? Ja sam ta koja time dobiva prednosti.“ Ali istina je da je mnogo teže zapravo biti ljubazan prema drugima oko sebe dok ne pristupite vlastitom umu sa suosjećanjem. Tako ćete moći vidjeti ponašanja bez osuđivanja. To nam daje bolje razumijevanje vlastitih umova, a time i drugih ljudi.

Žena meditira u prirodi

Slušajte pažljivo

Vrlo često jednostavna činjenica da je netko shvatio potrebu čini  čin ljubaznosti tako posebnim. Čaša vode kada ste žedni, pomoć s teškim torbama kada se penjete stepenicama ili držanje vrata kad su vam ruke pune. Biti otvoren i svjestan znači da ste mnogo sposobniji vidjeti te prilike za ljubaznost koje se pojavljuju posvuda oko vas svaki dan.

Mislite na male stvari

Često male stvari mogu značiti najviše. Ljubaznost ne mora podrazumijevati radikalnu promjenu vašeg života ili iznenadnu promjena načina na koji se ponašate oko drugih. Ne morate posvetiti svoj život cilju da biste napravili razliku. Taj kompliment kolegi s posla, izdvajanje vremena za partnera može promijeniti nečiji cijeli dan. Vješto primijenite dobrotu, to je gotovo umjetnost za sebe.

Slika koja prikazuje ljubaznost, jedna ruka drugoj nudi srce

Napravite izbor

Ljubaznost se često odnosi na ono što ne radimo, koliko i na ono što radimo. Uz malo svjesnosti možemo početi hvatati sebe u onim trenucima u kojima bismo inače propustili priliku biti ljubazni. Postoji li trenutak kada odlučite biti na telefonu umjesto da budete u potpunosti prisutni sa svojim partnerom? Postoji li odluka u djeliću sekunde da ne priđete nekome tko izgleda usamljeno u prepunoj prostoriji? Pokušajte presresti te impulse, samo kao eksperiment, i vrlo brzo se možda nećete morati tako truditi.

Nemojte odustati

Čak i ako odlučimo biti ljubazniji, postoji šansa da ćemo i dalje imati loših dana. Možda ćemo biti ljuti, ogorčeni, kritični ili oštri. A možda postoji napast vjerovati u najgore, da je to zaista naša prava priroda i da je biti ljubazan samo nametanje. Mislim da možda postoji prirodna sklonost da se prihvate ovakva razmišljanja. Ali ovo je samo više razmišljanja. Kada pogledamo svoje ponašanje tijekom čak i kratkog vremenskog razdoblja, možemo vidjeti da smo sposobni za toliko različitih načina postojanja. Um je neograničen, sposoban za sve. Stoga ne dopustite da vas definira jedno očekivanje koje vas je razočaralo. Istinska dobrota je bezuvjetna.