KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ZA PROSLAVITI BOŽIĆ

Updated

Kada Božić dođe s blještavim lampicama, ukusnim poslasticama i lijepo umotanim darovima, lako je zaboraviti pravo značenje Božića. Riječ je o obitelji, prijateljima i vjeri. I dok svečanosti komercijalnog Božića mogu biti zabavne, važno je da ne zaboravimo što je bit ovog posebnog dana.

Obitelj i božićni ručak

Odvojite vrijeme za razmišljanje

Kad se probudite na božićno jutro, provedite neko vrijeme sa svojom obitelji, razgovarajući o značenju Božića. Zamolite svoju djecu da razmisle o nekoliko stvari na kojima su bili zahvalni u protekloj godini. Neka provedu neko mirno vrijeme razmišljajući o svim blagoslovima u životu.

Provedite vrijeme s obitelji i prijateljima

Božić je vrijeme za obitelj, stoga se pobrinite da dan provedete s ljudima koji vam najviše znače. Ako poznajete nekoga tko prolazi kroz težak period ili je sam, pozovite ga da uživa u svečanosti sa vašom obitelji. Nitko ne bi trebao biti sam na Božić.

Pecite kolače

Ispecite božićne poslastice u kojima ćete uživati sa svojom obitelji, bilo da se radi o kalupima za čokoladu u božićnim oblicima ili  kolačićima. Pečenje kolača je također jedan od načina da drugima posvetite svoje vrijeme i trud, a ne novac.

Božićni kolači

Darivanje

Darivanje poklona nas puno više veseli nego primanje. Postoji toliko mnogo načina darivanja, bilo da se radi o donaciji u dobrotvorne svrhe, kuhanju malo više hrane kako biste nekome priskrbili božićni obrok ili darovanje nekome tko inače ne bi dobio poklon. Kada sam bila mala, moja baka je šivala Barbie odjeću koju je darivala siromašnoj djeci, i to je osobina kojoj sam se oduvijek divila. Razmislite o tome da pripremite pladnjeve s hranom za siromašne i potrebite, posjećujete starije ili svratite posjetiti bolesne u bolnicu – na kraju krajeva, vaše je vrijeme jedna od najvrjednijih stvari koje možete dati.

Božićne pjesme

Božićne pjesme stvaraju božićni ugođaj, a ako slušate riječi, konstantno se podsjećate na to što zapravo slavimo. Odvažni mogu okupiti svoju obitelj kako bi zajedno uživali u pjevanju božićnih pjesama ili u šetnji po susjedstvu donoseći drugim božićno veselje.

Započnite tradiciju

Kad sam bila mala, moji rođaci i ja pripremali smo godišnje božićne koncerte za obitelj, pri čemu je svatko od nas svirao različite instrumente, čitao različite biblijske stihove ili izvodio određena djela. I dok su kućni videozapisi neugodni i vjerojatno nikada neće ugledati svjetlo dana ako ja imam ikakve veze s tim, bio je to sjajan način da se mi, djeca, povežemo i pružimo odraslima malo zabave – čak i ako nismo bili toliko dobri. Ne postoji ništa ljepše što djeca nose sa sobom u odrasli život od obiteljskih tradicija kojih se s ljubavlju sjećaju.

Dakle, ako već nemate božićnu tradiciju, započnite ju! Na ovaj način ćete se za nekoliko godina imati čega prisjećati kao obitelj, a vaša djeca će jednog dana vjerojatno prenijeti tradiciju na svoju djecu. Tradicije koje možete započeti uključuju čitanje „Božićne priče“ na Badnjak, fotografiranje obitelji, vješanje posebnih ukrasa na božićno drvce. Ove uspomene će se čuvati dugo nakon što djeca odrastu.