Koja vrsta meditacije vam najbolje odgovara?

Updated

Često nam se meditacija čini kao praksa koja nije prikladna za nas ili koju ne možemo prakticirati. Iako su dobrobiti meditacije jasne – brojna istraživanja su pokazala kako su redovnici koji su meditirali i po nekoliko tisuća sati izmijenili strukturu mozga i značajno smanjili emocionalno reaktivna ponašanja – skloni smo govoriti kako je to divno za njih, ali da mi zapravo nemamo vremena za to. Ali zaista nam je to svima potrebno! Istraživanje na Harvardu pokazalo je da su čak i osobe koje nisu nikada meditirale osjetile pozitivan učinak koji je na njih ostavila praksa od samo 30 minuta dnevno u trajanju od 8 tjedana. Bol se smanjila, stres i anksioznost se počeli smanjivati, a mozak energizirao.

Dzogchen Ponlop Rinpoche, jedan od vodećih budističkih učitelja i autor knjige Emotional rescue, objašnjava kako tibetanska riječ za meditaciju doslovno znači ‘upoznavanje’. Dakle, meditacije nije ništa drugo nego upoznavanje vlastitog uma.

Meditirajte svugdje, bilo kada

Randi Ragan, holistički stručnjak i autor nedavno objavljene knjige A year of living mindfully, objašnjava kako je meditacija zapravo vježba i treniranje – što ju više prakticiramo to ćemo postići bolje rezultate.

Postoje brojne vrste meditacija – čak i tisuće prema nekim izvorima –  koje se prakticiraju diljem svijeta. Tako sigurno postoje i brojni učitelji koji favoriziraju određeni stil, ali ono što je zajedničko svima njima jesu ciljevi i rezultati: miran um, blagostanje, kreativnost, te bolji odnosi. Ono što morate otkriti jest koji tip vam najviše odgovara.

Možda će vam odgovarati okruženje i atmosfera na satu s ostalima, ili biste ipak željeli sjesti nasamo u svom miru i tišini. Možda neki preferiraju zvuk umjesto tišine. U tom moru stilova i pristupa važno je pronaći jedan koji će vam pomoći da u svoj život dovede mir i sklad.

Koja vrsta meditacije vam najbolje odgovara?

Meditacija usmjerena na pridavanje pozornosti

Pozornost je jedna od najupotrebljivanijih riječi kada je u pitanju zdravlje. To je također i jedan od najpoznatijih zapadnih stilova meditacije u kojemu se um uči fokusirati na dah ili na doživljaje u tijelu. Ovaj stil nas uči kako pridati pažnju unutrašnjim i vanjskim iskustvimam, te ih prihvatiti sa strpljivošću i suosjećanjem.

Pozornost znači pridavanje pažnje sadašnjem trenutku i svemu što se događa u nama ili izvan nas. Na taj način sve ćemo manje živjeti na automatskom pilotu, a sve više biti prisutni u svom životu, a samim time ugodnije ćemo se osjećati u vlastitoj koži.

Kako se izvodi?

Kod većine praksi sjedite udobno zatvorenih očiju i pažnje usmjerene na udah i izdah. Kada se misli pojave (obaveze, rokovi, zadaće,…) prihvatite ih, ali pustite da odu i vratite pažnju na dah. Ne borite se s mislima i ne analizirajte ih. Rinpoche kaže da je cilj meditacije utišavanje uma.

Ovaj tip meditacije odličan je za usmjeravanje fokusa i otpuštanje stresa.

Meditacija ljubavi i topline

U svijetu društvenih mreža,  brojnih filtera i retuširanja kome ne bi dobrodošlo malo ljubavi prema sebi i svome tijelu? Ovaj tip meditacije usmjeren je upravo na to – ljubav prema sebi i svima oko sebe, te slanje pozitivne energije i lijepih osjećaja.

Kako se izvodi?

Dozvolite si 15-20 minuta za praksu i udobno se smjestite. Pažnju usmjerite na prsa, na područje oko srca. Svakim udahom i izdahom osvijestite sve doživljaje iz tog područja, a uz to dodajte i pozitivne afirmacije poput ‘Ja mogu biti sreta osoba!‘ Jack Kornfield, internacionalni učitelj meditacije, kaže kako bi ovaj tip na početku mogao biti i neugodan i donositi osjećaje suprotne od onih koje želimo, ali njegov savjet je da ostanemo mirni i strpljivi.

Osobe koje prakticiraju ovu vrstu meditacije kažu kako su postale manje samokritične i kako su se oslobodili emocionalnih napetosti koje su potencijalni uzroci brojnih zdravstvenih problema poput migrena ili glavobolja.

Mantra

Charlie Knoles, osnivač Patha, tvrdi kako ova meditacija uključuje mantru  na sanskrtu koju ponavljamo 20 minuta 2 puta dnevno. Ili mantru ili bilo koji zvuk ili frazu koju učitelj predloži.

Cilj ove metode je kompletno umiriti um. Ova vrsta meditacije uključuje transcedentalnu meditaciju, Siddha jogu ili neku drugu metodu Vedantske tradicije. Transcedentalna meditacija prvi puta se pojavila u zapadnoj kulturi pojavom Beatlesa. Unatoč brojnim negativnim komentarima koji su se pojavili 80-ih godina, ova praksa sada je općeprihvaćena, a njene brojne zdravstvene dobrobiti potvrđene.

Kako se izvodi?

Ova vrsta meditacije potiče kreativnost i smanjuje stres. Ljudi koji ju prakticiraju kažu kako im ova vrsta pomaže da nadiđu sadašnji trenutak i zapravo zaborave na vrijeme. Kada meditirate mantrajući, tiho izgovarate riječi koje vam nešto znače, kao npr. ‘ljubav’ ili ‘ja sam u blagostanju’, i svoj um fokusirate na ono što govorite.

Meditacija u pokretu

Ako vam pomisao na mirno sjedenje u tišini zvuči odbojno, onda to nemojte raditi. Brojne fizičke prakse kao što su joga, tai chi ili qigong uključuju i pokret, ali i fokusiranost na dah. Ovo je jednostavan i pristupačan tip svima koji su već uključili neku vrstu prakse u svoj život.

Kako se izvodi?

Dobro je da se prvo uključite na sat joge ili tai chia. Pozornost možete vježbati i u psu prema dolje ili tijekom pozdrava suncu, ili čak dok hodate. Baveći se bilo kojom od ovih aktivnošću, povezivat ćete dah i pokret, a time i povezati tijelo i um i postići prisutnost u sadašnjem trenutku, a to je cilj svake meditacije.

Izvor: upliftconnect.com