KAKO UNAPRIJEDITI SAMOPOŠTOVANJE

Updated

Samopouzdanje je način na koji procjenjujemo sami sebe. Ako nam unutarnji glas uvijek govori nešto kao „Nisam dovoljno dobra“, „Sve činim krivo“ ili „Nitko me ne voli“, tada bi nam nisko samopouzdanje moglo utjecati na druge aspekte života i odnose.

NAČINI KAKO UNAPRIJEDITI SAMOPOUZDANJE

Dobar početak za izgradnju samopoštovanja je shvatiti da su misli samo misli. Nisu činjenice. Nisu jedinstvene istine. Nemaju nikakvu težinu osim težine koju im vi odlučite dati. Dakle, ako naučite kako doživjeti misli bez da im dopustite da potkrepljuju vaše negativno mišljenje o sebi, poduzet ćete prve korake prema oslobađanju od niskog samopoštovanja.
Možete pokušati sa specifičnom meditacijom namijenjenoj samopouzdanju ili možete samo uvesti naviku meditiranja. Donosimo vam još neke prijedlog kako bi unaprijedili samopouzdanje:

Vodite dnevnik

Najbolje je na početku dana zapisati što vas muči, obraćajući posebnu pozornost na sve negativne misli koje imate o sebi i svojem životu. Zatim, umjesto da naglašavate negativne stvari, usredotočite se na one pozitivne. Istraživači preporučuju pisanje 15-20 minuta barem 4 dana tjedno kako bi umanjili tjeskobu te poboljšali odnos sa samim sobom i drugima.
Ako su vam potrebne upute kako za vođenje dnevnika, pokušajte s ovim: U kojih pet situacija se osjećate neugodno i zašto te na kojih pet načina možete te situacije učiniti ugodnijima? Što vas motivira? Tko su vam uzori i zašto? Koje vas aktivnosti čine ispunjenim i koje biste nove voljeli isprobati?

Pisanje dnevnika

Započnite dnevnu naviku meditiranja

Meditacija može pomoći odvojiti misli od osjećaja samopoštovanja. Svakodnevno motiviranje može pomoći da u svom umu pronađete prostor za promatranje bez samokritičnog razmišljanja.

Meditacija

Prihvatite svoje dobre osobine

Ako se borite s niskim samopoštovanjem, pokušajte se vidjeti iz tuđe perspektive. Napišite popis komplimenata koje ste dobili ili situacije u kojima ste bili uspješni. Što ta postignuća, velika ili mala, govore o vama i svemu što možete učiniti?

Naučite nešto novo

Dok učite kako potaknuti samopoštovanje, važan korak koji trebate poduzeti jest isprobati nove stvari i dopustiti si neuspjeh. Možete pohađati tečaj crtanja, odabrati novi recept koji ćete isprobati ili naučiti novi programski jezik. Samo pristupite novoj aktivnosti i budite zahvalni za priliku da pokušate, umjesto promišljanja hoćete li to ili nećete učiniti kako treba.