Kako pravilno očistiti prostirku

Updated

Smješteni u Balasani, uzimamo duboki udah i osjetimo neki neugodan miris. Da, to je naša prostirka. Redovitom upotrebom postaje prekrivena prljavštinom, bakterijama i ako asane izvodimo ispravno, našim znojem. Na žalost, ne održavamo svoje prostirke svakodnevno kao rublje, osim ako ih posuđujemo u studiju koji to zahtijeva. Većina nas svoju prostirku zarola nakon Shavasane i spremi na svoje mjesto. Kada naša prostirka opet ugleda svjetlo dana, scenarij bude isti. Odrolamo prostirku, dobro se preznojimo, zarolamo i spremimo.

Ako mislite da biste trebali posvetiti više pažnje svojoj prostirci, svakako to učinite. Postoji nekoliko ispravnih načina, kao i stvari koje nikako ne bismo trebali raditi kada je u pitanju higijena prostirke.

staticflickr.com

Bilo bi idealno kada bi prostirku čistili barem jedanput tjedno. Ako vježbamo redovito na dnevnoj bazi i pri tome se puno znojimo, bilo bi dobro prostirku prebrisati nakon svakog sata. Po prihvatljivim cijenama u lokalnim drogerijama možete pronaći vlažne maramice sa svojstvima koji dezinficiraju površine. To je higijenski ispravno i produžuje život prostirci.

Postoje i prirodna rješenja za čišćenje prostirke. “Preporučujemo univerzalno, organsko sredstvo za čišćenje na bazi vode”, savjetuje Stacie Leavitt iz Manduke. “Ako imate prostirku izrađenu od prirodne gume možete napraviti mješavinu koja sadrži pola octa i pola vode, tako na prirodan način dezinficirate i ujedno vraćate teksturu i boju svojoj prostirci.” Razna esencijalna ulja, kao timijan ili lavanda mogu biti zanimljivi dodaci, ali ako imate kvalitetnu prostirku dobro je provjeriti sa proizvođačima da li ona tolerira takve dodatke.

Možete kupiti i maramice za čišćenje prostirke! Gaiam proizvodi maramice i sprejeve sa esencijalnim uljima koji su sigurni za prostirku i koji je neće učiniti ljepljivom ili masnom.

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koje predlažu neki proizvođači prostirki: